Удоволствието да си отгледаш коледния обяд | webcafe.bg
Webcafe

Удоволствието да си отгледаш коледния обяд

Webcafe.bg , По Gardian
23.12.2010, 11:08 (обновена 25.12.2010, 09:33)
гъски, храна

Снимка: © Getty Images

Една голяма гъска стига за шестима изгладнели души

Гъските са известни със свирепостта си, а Лорън и Рей, чудесните снежнобели гъски, които отгледах, не се оказаха изключение. Те са силни птици със здрави човки и остри нокти, така че прекарах по-голямата част от декември в чудене как, по дяволите, ще успея да ги хвана.

По едно време си мислех, че май ще избегнат фурната. Съпругата ми разви симпатии към тях - и перспективата за тяхното развитие в хранителната верига според плановете беше подложена на допълнително съмнение, когато местният касапин - точно той - й каза, че гъските се чифтосват за цял живот и могат да живеят до 20 години. Може би той просто се опитваше да ни продаде пуйка.

От уважение към храната

Бях обаче абсолютно непоклатим в убедеността си, че гъските са обречени на екзекуция. Отглеждането на животно за ядене ти изгражда уважение към храната - а аз съм напълно удовлетворен, че коледната ми трапеза е изживяла щастлив живот.

Казвали са ми, че единственият начин да се улови гъска, е да я хванеш здраво за врата и след това бързо да притиснеш животното до тялото, като удържаш крилата да не се разтворят. Но да се улови предпазлива гъска естествено е много по-лесно да се опише, отколкото да се направи.

Докато безуспешно тичах из градината в смешна гоненица, изведнъж ми проблесна нещо от една от книжките със стихове от детството ми, които ми е чела бавачката - за историята за "Goosey Goosey Gander", илюстрирана със стопанка на гъски, с боне на главата, която носеше здрава разклонена пръчка.

Как от закачалка приспособих "кука за лебеди"

Влязох вътре, порових се малко онлайн и открих, че модерният еквивалент на това приспособление е нещо, наречено "кука за лебеди". Нямах време да поръчвам такова, така че си направих собствено, огъвайки дълга равна закачалка около масивно парче дърво.

Въоръжен с това устройство, се промъкнах до Лорън и Рей, улавяйки ги една по една с куката и притискайки ги към земята, след което ги извадих нагоре и ги пъхнах в две големи кутии. Те размахваха криле и съскаха, но всичко приключи за секунди.

Често съществува изкушение, когато отглеждаш собствени животни, сам да ги заколиш у дома, на място, където би било по-малко травматично за тях - доколкото не би се налагало да пътуват. Това е изкушение, което е по-добре да избягвате, освен ако наистина знаете какво правите, тъй като ако нещо се обърка, травмата за тях (и вас) може да бъде много по-голяма.

Заколение за пет евро на птица

Аз откарах моите гъски на около 15 минути път до приятел фермер, който колеше собствените си гъски - и за 5 евро на птица моите минаха също под ножа. Краката на гъските бяха поставени в клуп, крилете бяха притиснати здраво под мишницата и след това с едно здраво дърпане и извъртане на врата нещата приключиха.

Мъжкият тежеше около 4 килограма и половина, докато женската беше 3.5 килограма - не рекордно тежки, но достатъчно добри за свободно отглеждана от начинаещ птица.

Мъжкият още стои провесен на кука и няма да бъде изкормен и почистен до Бъдни вечер, което означава, че би трябвало да има по-силен вкус от женската, която вече сготвихме и изядохме.

Гъските страдат от ужасно отрицателно отношение като хранителен продукт - с оплаквания, че "няма нищо в тях" и че са непростимо мазни. Когато изкормвах гъската, махнах всички вътрешни мазнини, които можах да намеря, и все пак от  гъската ми се получи доста над половин литър мас, която източвах през интервали от половин час.

Но нима гъшата мас не се продава консервирана? Изчистих мазнината (смесете я с вода в голяма тава, леко я кипнете и я оставете да изстива в голяма тенджера, където мазнината се събира в плътна бяла равна маса, дълбока няколко сантиметра. След това я пречистете чрез ново подгряване) и я налях в затоплени буркани. Така че сега си имам шест буркана първокласна гъша мас, което означава забележителни печени картофи в следващите месеци.

И в смеската за пълнене е тайната

Заради количествата мас е задължително да готвите гъската върху пиростия - стойка, която я издига над тавата. Напълних птицата със смесица от нарязани на едро лимони, портокали и сушени сини сливи.

Със сигурност е вярно, че в гъската има доста по-малко месо, отколкото бихте си представили за птица с такива размери. Но пък е тъмно, сочно и със силен вкус. От една голяма гъска наистина би се получило първокласно ястие за шестима изгладнели хора. А от останалото ще се получи великолепно ризото за третия ден на Коледа.

Коледа може да се е превърнала в уморително предсказуемо занимание на отмятане на задачи, когато правите едно и също всяка година. Но пък отглеждането и сготвянето на собствена гъска със сигурност ще превърне тазгодишната Коледа в празник, достоен да бъде запомнен.

Oще: бъдни вечер  гъска  заколение  коледа  обяд  птица  фурна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани