Защо женкарите мразят мъжкарите | webcafe.bg
Webcafe

Защо женкарите мразят мъжкарите

Албена Стамболова*
22.05.2014, 17:07 (обновена 21.07.2014, 18:08)

1 от 9 снимки Назад Напред

Публиката на Рапид нахлува на терена на дербито с Аустрия на 22 май 2011 при резултат 0:2 - снимка 2

И женкарите, и мъжкарите са едни мъже, които много си падат по жени

На пръв поглед Мъжкар е противоположност на Женкар, но след кратко замисляне бързо се установява, че противпоставянето е само формално, на езиково равнище. И женкарите, и мъжкарите са едни мъже, които много си падат по жените. Така че няма защо женкарите да мразят мъжкарите, и обратно, защото те са едни и същи.

Следва объркване

Ами да. Първо в края на деветнайсети век, после през петдесетте години на миналия се е изписало тонове мастило за това колко нюансирана е човешката сексуалност, как не е просто черна или бяла, а е черно-бяла, тоест в безброй нюанси на сивото според индивидуалността на всекиго.

Но, разбира се, културата винаги е била в съперничество с природата. Привържениците на природата, или на биологията, или дори на химията, смятат, че хомосексуалността е или генетично обусловена, или е психически девиантна - тоест - някакво заболяване, което може дори да се "лекува". (За сведение, през 50-те години в България дори са били инжектирани мъжки хормони на затворници хомосексуалисти за целите на медицинския експеримент).

В двайсет и първи век светът с ускорение върви към множественост и конвергенция. Технологиите ни запратиха далече пред собствената ни психика, както и физика. На предизвикателствата и риска в бизнеса и управлението се гледа като на интелигентност, на нетрадиционните решения - като на креативност, която е конкурентоспособна.

Какво остава за добрите стари манталитети и църковни бракове? За противниците на абортите и на разводите. Те са тук, но вече не са единствени. Част от друго пъстро множество са, в което има съжителства, приемни семейства, осиновявания на циганчета и негърчета от холивудски звезди, трансплантации на органи, пластична хирургия и сурогатни майки, апокалиптични сензации с хора и цунами, смяна на пола, чуждици в езика, най-вече от универсалния вече техно-английски и ... изкуство, процъфтяващ масов шоу бизнес.

Тъкмо тук се появява и затруднението.

Шоу бузнесът, включително телевизионният, със своите "риалити" формати, представлява пробив в средностатитическия дом, където обитателите вече са се научили да се ползват чрез телекомандите от разни настръхващи неща, включително и най-вече - от шокиращи и сензационни продукти. Под "ползват" разбирам отпускане, тази пасивно релаксираща практика на ядящия пред телевизора / или монитора и рутъра докато по екрана се редят неща извън обичайното.

Ако беше просто обичайно, нямаше да си струва да се гледа.

И тъкмо тази удобна и защитна граница между средния дом и всички парцалени, или сякаш нереални, пластмасови новини и събития прави така, че когато се заговори за правата на хомосексуалистите, мъжакрите и женкарите скачат. Как така? И откъде накъде? Излезли са от телевизора в реалния живот и искат да ни изместят.

Няма да го бъде

Добре. А в България традиционно доверието в институции е ниско. През последните два мандата то направо се срина. Няма нито едно политическо лице, което да се радва на уважение и доверие от страна на гражданите. Няма и такава институция. Медиите и техните продукти не са в по-добро положение, а на ТВ програмите се гледа със смесен интерес: сензации и умиление от участието на деца.

Традиционно се приема, че щом някой е успял, то е станало незаконно. Твърдо е убеждението, че по законен път в българското общество не можеш да успееш. При това положение на нещата е почти невъзможно български политик или обществено лице да признае, че е хомосексуален/на. Не стига, че е политик, богат и т. н, ами на всичкото отгоре и гей. Това е върхът на сриването на рейтинга му. Да се набележи някой като хомсексуален е венец на провала му - и като професионалист, и като човек.

По-долу стои само престъпникът, но и за това не съм съвсем сигурна. Най-добрите думи, които се чуват по тази географска ширина за гейориентираните е, че са болни, хромозомите, или хормоните (кой каквото е чул-недочул) не били наред. Наследствено било. За контраст: Марлон Брандо спял и с мъже. Той може. Ами да, свръхсексуална мощ. Неукротим, мъжкар. Хемингуей също. А може и да не е вярно. Щом някой е мъжкар, не може да не е и женкар.

В този дух част от българската журналистика "подгрява". Имам предвид "критични" телевизионни предавания, в които журналистът избира слаб, или в слаба позиция участник (психически лабилни, социално декласирани, престъпвали закона) и се държи садистично с тях, за да удовлетвори, или разпали страстите на зрителите. Подобни предавания са недопустими в ефирни телевизии в праймтайма, защото насаждат насилие и нарушават човешки права, възползвайки се от случаите на хора, които са на ръба на самоконнтрола. Заиграването с темата за хомосексуализма е опасна не само заради хомосексуалистите и техните граждански права, а защото по този начин се създава матрица, или схема на поведение спрямо хора, които не са способни да се защитят.

Създава се модел, според който има добри хора с права, и други, на които правата се отнемат, под предлог, че застрашават първите. Особено, когато се насаждат аналогии между между хомосексуалност, педофилия, престъпност .

Трудно е да се осъзнае, че изпитваме страх от различните от нас. Така, както момчетата и момичетата изпитват страх едни от други. Привличане, но и страх. Ако той не бъде преодолян, по-късно ще накажем противоположния пол с презрение, с омраза, с отчуждение. Цената ще е висока. Или ще мразим, или ше бъдем мразени.

Само защото различията не са станали част от културата ни. Така, както ни "поднесат" информацията, така и ще се формираме. Имало е и има още култури, в които на жената се гледа като на демон, като на не съвсем човек, тя е ограничавана, осакатявана, прикривана и покривана, лишавана от граждански права, продавана, инквизирана, убивана. Безнаказано. Само защото е жена. И въпреки, че жените са половината от човечеството. Въпреки, че те раждат децата.

Страхът от различието не прощава

Нашата съвременна култура е странна попара от срещи от "третия" тип и от желание да сме по-ясни, по-определени. Неопределеността в социално-политическия ни свят, несигурността ни правят по-категорични, по-радикални, отколкото в действителност сме. За да си набавим по фантазмен начин липсата на нещо, в случая - на сигурност - можем да станем фанатици, а защо не и терористи.

Които казват: "ТЕ, хомосексуалните, ни тероризират". Известни са рисунките на Гоя за спящия разум. Когато човекът у нас заспи, задреме - както става, когато се "релаксираме" пред телевизора - се раждат чудовищата. На страха, на гнева, на омразата.

*Албена Стамболова е писател, преводач, преподавател и психоаналитик. Завършва докторантура при Юлия Кръстева във Франция в Университет Париж 7 „Жюсийо", работи и преподава в Университетите Париж 9 „Дофин", Париж 3 „Сансие" и в СУ "Св. Климент Охридски". Има професионален опит като психологически консултант и HR.

Oще: албена стамболова  гей  жени  женкари  мъже  мъжкари  права  сексуалност  хетеро  хетеросексуални  хомо  хомосексуални 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

32 dedo adji | 25.05.201400:52

Павуре, правилно се ориентираш към търговския. Баща ми казваше: " На бял кораб черна служба".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

31 Pavur Pezev | 24.05.201419:58

борачо,
Ми нема.Аз за туй си кютам в търговския.Абе кфито и да са мотивите,смърди си на дискриминация.За малко да се намърдам на Пулмантур пасажерите,ама веке бех подписал с други Чуди се
Инак те дебелите и грозни булки,мое да изреват,че масово не ги уважават и онождат,освен ако не прибегнат до екстрийм межърс-да те напоркат и изнасилят Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

30 Borracho | 24.05.201419:28

Pavur Pezev | 24.05.201417:46

Твоя случай не мисля, че е дискриминация. Те всички кораби са частни, ама в тоя случай става дума явно за луксозен морски съд на който се возят луксозни шефове и техните хора. За добро или не - имат право да правят каквото поискат и да назначават който поискат. Фейс контрола не е от вчера, а съм сигурен че в супер-луксозните превози е закон. Ето виж "флайт атендантите" в по-скъпите авиолинии - всичките са "путки та дрънкат". Богатия плаща и иска нещата да са точно както него го кефи, нищо лично. Просто такава е системата Усмивка
За всички останали - има стотици хиляди кораби за превоз на товари, където фейс контрол нама нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

29 Борката | 24.05.201418:47

Не съм те разбрал коректно-извинявам се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

28 Pavur Pezev | 24.05.201418:36

Борката,аз си плавам,капитана нема нищо общо.Просто смених компанията.Има много фирми дека пращат кадри на пасажерски кораби,много от тях си имат стандарти за външен вид,татуировки,бради,възраст и прочие.Дядо Андреас Ливерас го застреляха в Мумбай в хотел Радж Махал по време на терористичното нападение през 2008-ма.Лодките ги продадоха на други,Андреас Ливерас Яхтс май не съществува,мениджмънта е английски,ако не се лъжа.Дадох го като пример,за защита на теза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

27 Борката | 24.05.201418:36

Пезев,ако ти се плава на шхуна-кажи!Ние тръгваме на 28 октомври и все ми се струва ,че ще намерим още едно място.Тръгваме всяка година от Пиреа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

26 Борката | 24.05.201418:28

Пезев ,кога и как ти се е случила тази случка?Казвай да е увреме да се справяме с тия изроди!Все пак някои от нас имат морски паспорти и глас какво и кога да се случва!
Как така са ти казали ,че не можеш да плаваш?Кой ти го е казал?Има едно международно споразумение,което казва,че правото на плаване е като правото на дишане!
Кажи ми името на този капитан и от къде е?Има задължителна регистрация ,че излиза в морето/океана!Има моряшка книжка!
Няма капитан или яхта ,при наличието на горните документи и платена такса да ти откаже плаване?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 24.05.201418:21

Малко по-весело за дискриминацията:
Цигане пита баща си:
=Буба, квой туй димукрасия?
-Ами то й белити да бачкат, ний да пулучавами помущи.
-Ами квой туй дискримунасия?
-Белити да прутистират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 24.05.201416:54

Ролинс, 20 год. съм бил подлаган не на хипотетична а на напълно реална дискриминация като неблагонадежден за БКП, поради произхода си. След това, повече от 10 год. от немци и гърци като българин. Така,че, няма нужда да ми обясняваш що е дискриминация и как се консумира.
Ти също избягваш да отговориш как ще се почувстваш когато съкратят тебе вместо някой гей.
Ако прочетеш внимателно ще видиш, че никъде не защитавам дискриминацията. И съм твърдо ЗА антидискриминационни закони. Но не ги признавам за такива, когато всъщност въвеждат друга дискриминация с обратен знак.
Павура го е казал точно, ясно и прекрасно. Нямам какво да добавя.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

23 Ролинс | 24.05.201416:17

За хората с обратна сексуална ориентация ми пука колкото да имат еднакви права с останалата част от обществото И да не бъдат дискриминирани по никакъв начин. Кофти, но доста хора още не са еволюирали и имат определени предубеждения в животинския си мозък.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани