Манията по кръговите лещи на Лейди Гага | webcafe.bg
Webcafe

Скъпа, защо са ти толкова големи очите?

Lifecafe , По NY Times
05.07.2010, 16:13 (обновена 06.07.2010, 16:06)
гага очи

Снимка: © Getty Images

Т.нар. кръгови лещи придават детински вид - и очи на кошута

От всички странни костюми и аксесоари, които Лейди Гага носеше в клипа си към "Bad Romance", кой би предположил, че точно огромните очи в аниме стил, които тя демонстрира във ваната ще станат моден хит?

Неестествено огромните очи на Гага най-вероятно са били генерирани с компютър, но тийнейджърите и младите жени в САЩ ги имитират със специални контактни лещи, внесени от Азия. Известни като "кръгови", те представляват цветни контактни лещи - понякога в странни оттенъци като виолетово и розово - чрез които очите изглеждат по-големи, тъй като покриват не само ириса, както го правят нормалните лещи, но и част от бялото на окото.

"Забелязах, че много момичета в моя град са започнали да ги носят," казва Мелъди Вю, 16-годишна ученичка от Моргантън, Северна Каролина, която притежава 22 чифта лещи и ги носи редовно, а приятелките й често използват кръговите лещи за снимките си във Facebook.

Тези лещи можеше да са поредното модно увлечение

Ако не бяха налице фактите, че се внасят контрабандно и че офталмолозите изразяват сериозни притеснения за тях. В САЩ е незаконна продажбата на каквито и да е контактни лещи - корективни или козметични, без лекарско предписание, а нито един голям производител на контактни лещи в САЩ в момента не предлага кръгови.

И все пак те са масово достъпни онлайн, обикновено срещу $20-$30 за чифт, както с диоптър, така и чисто декоративни. Във форуми и видеа в YouTube млади жени и тийнеджърки разпространяват вестта откъде можеш да си ги купиш.

Гримьорката Мишел Фан запознава много от американките с кръговите лещи чрез видео урок в YouTube, където тя демонстрира как да получите "луди, опулени очи като Лейди Гага." Видеоклипът на Фан, наречен "Lady Gaga Bad Romance Look", е бил видян повече от 9.4 млн. пъти.

Лещите придават детински вид - и очи на кошута

Този вид е характерен за японското аниме и е също толкова популярен в Корея. Търсещите слава девойки там се наричат "ulzzang girls" - те публикуват свои невинно-секси снимки онлайн, почти винаги носейки кръгови лещи, за да подчертаят очите си. ("Ulzzang" на корейски означава "най-хубаво лице", но също така е съкратено от "красавица".)

"В Азия гримът почти изцяло е свързан с очите," казва Фан, американка от виетнамски произход, която сега е първият видеогримьор на Lancome. "Те харесват цялостния невинно-кукленски вид, почти като анимето."

Сега, когато кръговите лещи са станали масово явление в Япония, Сингапур и Южна Корея, те се появяват в американските гимназии и колежи. "През последната година имаше сериозен скок на интереса в САЩ," разказва Джойс Ким - основател на Soompi.com, сайт за фенове на азиатската попмузика с форум, посветен на кръговите лещи. "След като първите, които ги използваха, писаха за тях, обсъдиха ги и описаха силните и слабите им страни, сега те са достъпни за всички."

31-годишната Ким от Сан Франциско, казва, че някои от приятелките й на нейна възраст носят кръгови лещи почти всеки ден. "Това е като да използваш спирала или молив за очи," коментира тя.

Без рецепта

Сайтове, които продават контактни лещи, одобрени от американската Комисия по храните и лекарствата (FDA) се очаква да проверяват за наличието у клиентите на рецепта от очния им лекар. Противно на това, уебсайтовете с кръгови лещи позволяват на клиентите да избират диоптрите на лещите също толкова свободно, колкото и цвета им.

Карън Райли, говорител на FDA, също демонстрира лека изненада. Преди месец тя не е имала въобще представа какво представляват кръговите лещи - и каква популярност са постигнали. Наскоро тя оповести в съобщение по електронната поща, че "потребителите са изложени на риск от сериозно увреждане на очите - и дори ослепяване", когато купуват контактни лещи без предписание от лекар.

Д-р Бари Ейдън, оптометрист в Дирфийлд, Илинойс и председател на секцията по контактни лещи и очно здраве в Американската оптометрична асоциация, казва, че хората, продаващи кръгови лещи онлайн "насърчават избягването на професионалната лекарска грижа." От асоциацията предупреждават, че зле напасваните контактни лещи биха могли да лишат окото от кислород и да доведат до сериозни зрителни проблеми.

Пристрастени към лещите

Кристин Роуланд, студентка в колеж в Шърли, Ню Йорк, има няколко чифта кръгови лещи, включително виолетови с диоптър и лимоненозелени, които носи под очилата си. Без тях според нея очите й изглеждат "много малки", а лещите "ги карат да показват, че все пак съществуват".

Роуланд е заета на почасова работа в супермаркета Waldbaum, където клиентите понякога й казват:"Очите ти изглеждат огромни днес," разказва тя. Дори мениджърката й проявила любопитство и запитала: "Откъде си си купила тези неща?".

Нина Нгуен, 19-годишна студентка от университета "Рутгърс" от Бриджуотър, Ню Джърси, казва, че в началото е имала опасения. "Очите ни са нещо ценно," коментира тя. "Нямам намерение да поставя какъвто и да е вид леща в очите си." Но след като вижда колко много от студентите в "Рутгърс" имат кръгови лещи - и огромния брой потребители онлайн - тя отстъпва. Сега тя се описва като "пристрастена" към кръговите лещи: "Това, което ме успокои, е че толкова много момичета ги носят".

"Кръговите лещи не са само за азиатци," казва 17-годишната Кристъл Езеоке, нигерийка второ поколение, която живее в Луисвил, Тексас. Във видео клипове, които тя публикува в YouTube, сивите лещи на Езеоке карат очите й да изглеждат неземно сини.

Oще: лейди гага  лещи  мода  сащ 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани