Все повече свързват тревожните разстройства със социалните медии | webcafe.bg
Webcafe

Все повече свързват тревожните разстройства със социалните медии

webcafeLifecafe
09.08.2017, 12:36 (обновена 10.08.2017, 07:33)
мъж

Как смартфонът ви действа на психиката?

Хората правят все по-малко секс и спят по-малко от началото на смартфон ерата, показва нова книга от американския психолог и преподавател в университета в Сан Диего Джийн Туендж.

Повече от 75 процента от тийнейджърите само в САЩ притежават iPhone, а от неговото излизане на пазара през 2007 година досега, нивата на самотност сред подрастващите са се разраснали до тревожна степен, създавайки условия за ментални проблеми, сочи скорошно проучване.

Съвременните тийнейджъри излизат по-малко на срещи и не се виждат толкова често с приятели, колкото преди 10 години.

Те също така правят по-малко секс, спят по-малко и дори шофират по-малко от когато и да било в историята преди. Дали съвременните подрастващи са също по-малко независимо поколение от предишните?

"Даваме на децата си устройствa, които имат потенциала да пристрастяват във време, в което те все още не са развили добре способността да контролират импулсите си и да имат зряла преценка за нещата" - обяснява дигиталния предприемач, автор и лектор Таня Гудин.

"Очакваме от тях сами да се владеят в употребата на смартфони, да не прекаляват, но ставаме свидетели на все повече и повече здравословни проблеми при младите, свързани с тревожност, депресия и други психически състояния" - казва тя.

Множество проучвания свързват употребата на социални медии с разрастването на психическите разстройства. Най-скорошното твърди, че пускането на снимки в социалните мрежи може да бъде симптом за депресия.

То показва болезнените ефекти, които Instagram специално има върху менталното здраве на младите хора. Приложението може да задълбочи чувството на тревожност.

Проблемът е, че общуването през екрана не задоволява нуждата ни да се свързваме с хората по същия начин, както директното живо общуване. Ето защо личното общуване се свързва с по-добро психическо здраве, а дистанционното - с по-лошо.

Положението при зрелите хора не е по-малко притеснително. Две трети от британците например имат смартфон и го използват поне по два часа на ден. "Хората са станали нетолерантни към скуката" обяснява д-р Рафаел Еуба, психиатър в Лондонския психиатричен център.

"Докато технологията свързва хората виртуално, тя ги разделя в реалността и води до чувство за изолация."

В крайна сметка става дума за зависимост. Вече дори съществуват специални лагери, където хората ходят без смартфоните си, за да се справят с нея. Дори в семейство Кардашян почивката от употреба на Instagram вече е изпробвана. А щом те могат да го направят, всеки може...

Oще: великобритания  депресия  нови технологии  проучване  сащ  смартфони  социални мрежи  тийнеджъри 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани