Там, където близнаците са обожествявани... и убивани | webcafe.bg
Webcafe

Там, където близнаците са обожествявани... и убивани

webcafeLifecafe по CNN
31.01.2019, 16:24 (обновена 01.02.2019, 15:59)
Близнаци

Снимка: © Instagram, stephen.tayo

Или какво е да си близнак, в едно общество, което или вярва, че имаш магия в себе си, или смята, че си обладан от демони. А на всичкото отгоре всеки те смята за едно и също същество с брат ти/сестра ти.

На около 50 мили северно от Лагос се намира Игбо-Ора - малък град с около 92 000 граждани, предимно членове на племето Йоруба, съставляващо 21% от населението на Нигерия. И макар цифрите да са изключително променливи и спорни, за антрополозите едно е сигурно - в Игбо-Ора има изключително голям брой близнаци.

Миналата година правителството спонсорира фестивал, посветен на близнаците, на който присъстваха над 2000 двойки и тройки, а междувременно градът беше наречен "световната столица на близнаците".

Самият им брой обаче води до специфичен културен феномен - в племето Йоруба те са почитани като дар от Бога, двойни същества, защитени от духове и притежаващи в себе си магически сили.

Тази уникална културна перспектива вдъхновява най-новата серия снимки от 24-годишния йорубски фотограф Стивън Тайо, чиито предци са били от Игбо-Ора. Серията е озаглавена "Ибеджи" по термина, използван за означаване на близнаците в културата на Йоруба.

Самият Тайо, който е израснал в Икере-Екити, Нигерия, а сега живее в Лагос, няма близнак, но иска да разкаже "история, която идентифицира неговото племе", а близнаците там играят особено важна част в културата.

Вижте тази публикация в Instagram.

Stunning James Taiwo Emanuel and John Kehinde Emanuel by me #stephentayo

Публикация, споделена от Stephen Tayo (@stephen.tayo) на Авг 7, 2018 в 10:50 PDT

В масовия случай повечето племена гледат на родените заедно деца като на демони, като на извращение на нормалния ред на нещата, но в Йоруба те са благословия.

За Тайо серията фотографии "Ибеджи" означава по-концептуален и многовалентен подход към портретите в сравнение с фотографията в уличен стил, която го е направила известен и е наредила името му сред фотографите на списания като Vogue, Dazed Digital и Nataal.

В продължение на 6 месеца той заснема своите обекти - приятели, познати и членове на общността. Всяка от снимките е направена в дома на сниманите, далеч от шума на улиците в Лаос.

"Близнаците, които снимах, имат различни начини да изразят себе си като индивидуалности, но някои от тях наистина трудно могат да бъдат разбрани поотделно. Исках да разбера как е възможно двама души да изглеждат еднакво и да се обличат еднакво, но да имат различна идеология, различна индивидуалност", обяснява Тайо.

Това също е свързано с културата и вярванията на Йоруба. Там близнаците са почитани, само докато са в двойка, когато са едно цяло, съставено от две части.

Традиционното убеждение е, че близнаците получават свръхестествена защита, която се простира върху семейството и цялото племе. Но ако единият близнак умре, тази защита се изпарява. В такива моменти родителите на починал близнак често възлагат на "бабалао" (нещо като свещеник) да издялка дървена фигура, олицетворяваща починалия близнак, за която те да се грижат като за истински човек.

Ситуацията става още по-сложна, когато Нигерия бъде погледната като цял сбор от всичките си племена, по-голямата част от които далеч не са възприели идеята на Йоруба за почитане на близнаците.

За много от тях в предколониалната ера близнаците са били символ на зло, на нещастие и на обладаване от зли духове и демони.

Тогава нещата стават въпрос на живот и смърт. Според Стивънс Оусола Аджаи, управител на приюта на Фондацията Vine Heritage, посветена на помагането на деца в риск в Нигерия, на близнаците се гледа като на отровни растения, които трябва да бъдат премахнати, преди да навредят на общността. Те директно биват убивани или ги изоставят още при раждането си, за да умрат от гладна смърт. А ако майката умре при раждането, близнаците биват привързвани към тялото й, когато то бъде погребано.

И на практика, независимо в кое племе си, да имаш близнак те определя като личност през целия ти живот. По този начин заради цялата митична окраска около близнаците, много хора гледат на тях като на една личност, разделена в две тела, определяйки ценността им за племето въз основа на тяхната близост и емоционална интимност помежду им. На проявите на индивидуалност се гледа с лошо око, а близнаците с различен пол често са възприемани като "по-малко автентични".

"Опитвах се да преценя психологическия баланс между натиска от околните да бъдеш идентичен и естественото желание да се отличаваш, да бъдеш различен и да имаш собствен начин на мислене.

Защото да бъдеш йоруба и да имаш близнак оказва огромно влияние върху това как формираш и възприемаш собственото си усещане за идентичност", коментира Тайо.

А основният въпрос, който задава със своите снимки, е какво е усещането собственото ти Аз през целия ти живот да се е определяло от присъствието на друг човек.

Oще: близнаци  игбо-ора  йоруба  култура  лаос  нигерия  нрави  обичаи  племена  стивън тайо  традиции 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.