Свободата си е свобода | webcafe.bg
Webcafe

Свободата си е свобода

Джулиано Амат
10.11.2010, 10:48 (обновена 10.11.2010, 12:14)
мадона

Голям коз за времето преди тихата революция е липсата на чалга. Ама и хората милите, радвали са се на каквото има - естрада. Докато на запад Мадона се е кълчила по булчинска рокля...

Ноемврийският пленум на ЦК на БКП (наричан по-точно Десетоноемврийски пленум) е заседание от 10 ноември 1989 г., на което Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема 33 години. Уикипедия твърди така.
Алелуя!, ми идва да възкликна.

Роден съм през 1991 г. и мога да се призная за горд несвидетел на "онези времена" - въпреки че днешните не са особено цвете за мирисане.

Майка ми казваше, че в Живковото време, колкото и да било тежко, все пак имала детство и тогава станала човек. А аз - ни детство, ни нищо. Спомня си и досега роботизираното си училищване, почитта към институцията, бригади разни и нейните "похвални" прояви на шут.

Аз пък можах да ѝ се похваля само със "Семейство Симпсън", компютърът и още две-три неща, осмислили (или недотам) детските ми години. За тийнейджърските години и чупенето на рекорди с Простометъра няма да говоря, да не се вдигне някой милиционер и да ме прати там, откъдето съм дошъл.

Наистина! Кое време е по-доброто? След преврата или преди него?

Признавам, че голям коз за времето преди тихата революция е липсата на чалга. Ама и хората милите, радвали са се на каквото има - естрада. Докато Мадона се кълчила по булчинска рокля и виела гласче, че била девица. Айде холан! Тук нещата са на кантар.

Обръщали са обаче много повече внимание на културата и спорта. А сега - кой какъв е в леглото, кой с кого спал, кой къде пръднал. Това интересува масата. 1:0 за отпреди прехода.

Както разбрам от всеки, запитан на улицата за 10 ноември '89  обаче, разнообразието е било табу. Въобще икономиката е било доста куцо пиле. Банани само по Коледа, и то след часове чакане, в магазина броят на стоките се изчерпвал с този на пръстите ти... А сега - юруш.

Ама къде-къде по-скъпо и некачествено. Пилета с антибиотици, един мижав стандарт "Стара планина" не успя да върне доверието, че кренвиршите не се правят от тоалетна хартия и соя. А Онова сирене е било  висока топка и днешното въобще няма да ни откаже скоро от подозренията за шмекеруването от страна на производителите - тебеширът си е тебешир.

Преди кравето сирене е струвало 2,60 лв, а сега - 7 лева. И трудно можеш да познаеш сирене ли е. Разбира се, тогава е имало само краве, овче и смесено, а сега - топено, бри, гауда, чедър... и всякакви! Абе все си е било-по евтино - и хляб, и ток, и автомобили, ама със средна заплата от 274 лева едва ли се е живяло като бъбрек в лой.

Тогава обаче е било страшен режим. И затова престъпленията са били къде къде по-малко. А сега, в големите градове, като излезеш вечер девствен, се прибираш... 2:0 за "онова" време.

Все пак сега имаме компютри, джиесеми, всякаква техника, куха, празна и разнебитваща се по-бързо от китайска дреха. Но без нея не можем, както без  въздуха и водата.

Един приятел определя 10-и ноември като "най-щастливата дата от новата история на България". За него ограничаването на правото да работиш, каквото пожелаеш, расовата, етническата, половата и социалната нетолерантност не са никак прекрасни за онези времена, в които олиото и захарта са ти в кърпа вързани. Тук вече изравняваме - 2:2. Защото свободата тежи с повече точки.

И тук приключвам - свободата си е свобода!

Oще: 10 ноември  свобода 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2010, 13:07

14 mimeta | 16.11.201016:13

Аз съм била свидетел на комунизма в много ранна детска възраст, спомени почти нямам, освен, че дядо ми купи на котарака от магазина свински уши след което котаракът умря от натравяне с арсеник. Ако не беше той, щяхме да сме ние...
Комуникацията с по-възрастните ми е добра, майка ми, баща ми, дядо ми са ми разказвали такива неща, че тръпки ме побиват.
По повод престъпленията, които били по-малко – сравнявате несравними неща.
Първо, вие не знаете колко престъпления е имало тогава. Ако при катастрофа са загинали 20 човека, във вестниците е пишело, че са загинали 5.
Да не говорим за политическите убийства – хиляди хора са били разстрелвани, но не показно, а са били завличани по границите, където са ги застрелвали „при опит да минат нелегално границата”
Второ, да, кражби по къщите е имало по-малко. Защото вещи по къщите е имало по-малко. Като влезнат крадците какво да откраднат? Плетените покривки от баба? Щото си нямат същите…
А сега като влезнат, крадат плазмен телевизор – хем лесно се изнася, хем им се изплаща.
На свекърва ми са й откраднали по комунистическо дрехите от простора! Кой сега би ви откраднал гащите???
Така че равносметката куца в точката за престъпността, точно обратното е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 14:53

13 Mr_Someone5 | 13.11.201012:58

Ето това е проблема като цяло на новото и старото поколение- няма комуникация между тях. Вие критикувате момчето че показва гледната си точка и мнението си.Ок, може да незнаем какво точно е било тогава, но знаем какво е било почти веднага след това. Чували сме 100000 истории за вашето детство, а вие трудно разбирате нашето. За мое щастие, аз израстнах в покрайнините на София, така че са ми познати емоции като игрането на жмичка по нощите и краденето на череши от съседските дворове. Направо, не мога да си представя,обаче, какво ли е да израстнеш в центъра и да нямаш други забавления освен компютър. От тази гледна точка, вие сте имали по-пълноценно детство от нашето поколение. Автора, реално, говори точно за това- за детските години. Ако се замилите, определено строя не ви е пречел като деца, а като по-големи. Всеки от вас има мили спомени за безкрайни игри и сладкото на баба, а нашето поколение- за "Дябло" и "Уоркрафт".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 15:49

12 Sasho Malinov | 13.11.201011:17

Рядко тъпа статия Шокиран Може да си 91, но все едно я е писал някой 98 Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 15:52

11 Eli Sweet | 12.11.201013:39

"Един българин", отличен коментар!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.11.2010, 19:39

10 Един българин | 11.11.201019:46

Здравейте колеги по коментари. Бих искал и аз да изразя личното си мнение по темата.
Прекарах първите 23 години от живота си под булото на „Комунизмът”, което беше само една дума, зад която се криеха куп хубави и още по-голям куп лоши неща. После като дипломиран висшист от софийското МЕИ специалност „Ел. Централи” преживях, да едва преживях 6 години от така нареченият „Преход” , зад който не се криеше нищо хубаво. После емигрант в Северна Америка близо 15 години вече. Второ висше образование в Университета на Западна Джорджия – Атланта.
Та казвам ви това за да няма нападки от сорта: „Ти пък какво си видял!?” Видях много и много премислих по темата. И стигнах до един-единствен извод, а именно „Ноемврийският пленум на ЦК на БКП (наричан по-точно Десетоноемврийски пленум) е заседание от 10 ноември 1989 г., на което Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема 33 години....” не беше свикан за да даде свободата на българския народ. Напротив точно там се реши съдбата на милионите и билионите левове и долари, които бяха събрани от многогодишния труд на обикновените хора като вашите майки и бащи, баби и дядовци, пък и самите ние. Меко казано е НАИВНО да се мисли, че свободата дойде като подарък от хората, които създадоха тогавашното СДС или които участвах, участват и ще продължават да участват дейно в управлението на държавата. Или казано на български – да дърпат конците. Истината е, че всичко, включително и толкова коментираната чалга се създаде за да подпомага хората, които източваха държавата на фона на вихрещата се простотия и мутринщина. Която пък не случайно се разрастваше и то не без подкрепата на „вихрушката”, за да потисне интелигентните и мислещи хора от това да извоюват истинската си свобода.
От друга страна в държава като САЩ, една сравнително нова демокрация, в сравнение с Швейцария или една Финландия например, живота съвсем не е така свободен, както изглежда на пръв поглед. Права – много, задължения – ужасно много. И ако не спазваш, няма голямо значение дали си гей, правоимащ или борец за правата на човечеството противодействието е едно. Дали ми харесва – МНОГО! Защо!? Защото за мен свободата не се изразява в това да изляза на улицата и да викна „Царят е гол!”, а в това децата ми да се чувстват весели и щастливи, семейството ми да живее в мир и спокойствие, мозъкът ми да не е налегнат от дребни грижи и проблеми и съвсем не на последно място хората около мен да са добре, щастливи и усмихнати.
Друг мит, който широко се подкрепя в БГ, е колко мързелив бил българинът и затова заслужавал съдбата си. Отново създаден за да хвърля прах в очите на обикновения човек, който затрупан от проблеми не вижда как свободата така жадувана от него, постепенно се изплъзва. За сравнение тук усилията, който влагам в работата си са наполовина от усилията на така коментираните бригади (за бране на грозде, например), а заплатата е сравнима с възнаграждението на цял цех на „Кремиковци” например. Та думата ми е дали всичко не е въпрос на мотивация и създаване на оптимална среда за живот и работа. Същото се случва и с възпитанието на деца (подрастващата нация, на която се възлагат толкова надежди).
Мисля си, че свободата не е нещо, което се подарява – тя е нещо което се извоюва и грешно е да се мисли, че събуждайки се една сутрин със слуха носейки се от уста на уста „Бай Тошо май го свалили...!?” сме се събудили свободни. Разликата с Комунизмът не е толкова, колкото би ни се искало! Защото Свободата не е 2 (две точки), тя е двеста!

П.П. Благодаря на всички, които прочетоха това, било то и на „диагонала” и лек ден Братя!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 13:13

9 pelikan | 11.11.201016:45

Бедността сама по себе си не е добродетел. Това, че си беден не значи, че си умен и добър по-душа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

8 stg | 11.11.201000:12

Да обясниш на някой , който не е живял преди 10 ноември 1989 , какво е било точно тогава е толкова възможно колкото да обясниш на сляп какъв цвят е небето, няма как да стане. Между другото сирене за 2.60 при 200 лв заплата и такова за 7 лв при 800 лв заплата не знам кое е по скъпо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

7 koncentratico | 10.11.201018:31

Е как да не е имало чалга?
Нямаше БГ чалга (имаше хисарския поп)...
Но пък всички лумпени яко жулеха Весна, Лепа Брена и прочее сръбски чалги.
Пък да не говорим, че голяма част от естрадата си беше чиста проба чалга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

6 Начко | 10.11.201018:02

Войната е мир.
Свободата е робство.
Невежеството е сила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 10.11.201016:39

Оф, не ви ли омръзна темата? Комунизмът си отиде, спете спокойно деца.....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани