Някъде дълбоко скрит сред огромния запас от сървъри на Google, съществува единствен по рода си черен списък | webcafe.bg
Webcafe

Черният списък на Google

Lifecafe , По Daily Beast
06.10.2010, 11:16 (обновена 08.10.2010, 12:25)
гугъл

Снимка: © Getty Images

Думи като buttcrack (цепка на задника), fag (оскърбителна дума за хомосексуалист) и "how to commit genocide" (как се извършва геноцид) въобще не са блокирани, докато ass (задник), lesbian (лесбийка) и Latina (жена от латиноамерикански произход) са

Някъде дълбоко скрит сред огромния запас от сървъри на Google, съществува единствен по рода си черен списък.

Като начало той съдържа достатъчно цинични изрази, за да накара главата на всяко 15-годишно момче да се пръсне. Но в него фигурират и някои неочаквано прилични думи, например Latina.

Скрита от погледа на обществеността, официалната версия никога няма да види бял свят. В последните няколко седмици обаче група от хакери в Ню Йорк Сити се опитва да разбие кода.

Онлайн телепат

Списъкът започва с новата функция за търсене на Google - Google Instant. Въведена в началото на септември, тя показва резултати по време на писане, вместо да изчаква да натиснете клавиша Enter.

Тя работи като Интернет помощник-телепат, надявайки се да ви насочи към най-адекватните резултати в Интернет.

От дебюта на услугата, хакерите от The Hacker Quarterly се опитват да разгадаят ключовите думи за търсене - и съставят списък с думи, които алгоритмите на фирмата са изключили от издирване, в опит да "почистят" резултатите при търсене в реално време.

С други думи, докато въвеждате тези думи или фрази в лентата си за търсене, буква по буква, в крайна сметка ще бъдете изправени пред празна страница.

Една от първите ключови думи за търсене, която те осъзнават, че Google са блокирали, е "teen" (тийнейджър). Това води до други думи като "adult" (възрастен), а после до определени етнически и религиозни групи, но не и до половоориентиращи думи като "например lesbian - защо тази дума е забранена?", чуди се редакторът Еманюел Голдстайн.

Неловка обиколка в Интернет

Групата продължава експеримента си, съставяйки списък от 30 думи, които всяко дете в Америка иска да знае, за да обогати своя "репертоар", обяснява той, след което започват да проверяват дали Google Instant ще върне някакви резултати.

Някои от по-простите ключови думи, които са идентифицирали като блокирани, са достатъчно очевидни - понятия като clitoris (клитор), anal (анален) или hookup (преспиване). Други като pedobear, rusty trombone и wrinkled starfish не са дотолкова предвидими - и биха изисквали неловка обиколка в Интернет, за да разберете предполагаемото им значение.

От друга страна, думи като buttcrack (цепка на задника), fag (оскърбителна дума за хомосексуалист) и "how to commit genocide" (как се извършва геноцид) въобще не са блокирани, докато ass (задник), lesbian (лесбийка) и Latina (жена от латиноамерикански произход) са.

Как въобще Google е подбрал тези думи?

Отговорът, не особено изненадващо, е скрит в алгоритъм, който Google така и никога не обясняват.

Отговаряйки на запитване от потребител във форум за поддръжка на 14 септември, служител на Google на име Кели Ф. се опитва да навлезе в подробности около откриването на думата "lesbian". Това е резултат от грешка, твърди тя, и от фирмата извършват проверка дали тя може да бъде отстранена. "Тези резултати са достъпни, но изискват да натиснете Enter", добавя тя, пояснявайки, че проблемът възниква единствено когато се използва Google Instant.

"Важно е да се отбележи, че премахването на заявки от автоматичното допълване е сложен проблем - и не е толкова просто като блокиране на определени понятия и фрази", казва говорител на Google.

Това не би бил истински черен списък без имена на хора в него

Многобройни порнозвезди, автори на текстове на тема секс, както и няколко фирми от бизнеса за възрастни също са забранени. Така че черният списък е нещо повече от компютърна грешка за хората, които се оказват включени в него.

Шана Кац, специалист по сексуална просвета от Финикс, смята цялата история за невероятно разочарование и произвол. В резултатите упоменаването на името й  е сметнато за оскърбително

"Това означава, че хората, които търсят информация за дейността ми в областта на сексуалната просвета, може да помислят, че съм свързана с „насилие" или „порнография", тъй като сведения за мен не се появяват", коментира тя и допълва, че са блокирани дори профилите й във Facebook и LinkedIn. "Това става напълно напосоки."

Празен екран

Ако опитате да потърсите популярната вестникарска рубрика "Savage Love" на Дан Савидж в лентата за търсене без да натискайте Enter, докато наближавате края на думата "love", в един момент ще се окажете пред празен екран.

Или какво ще кажете за "playboy"? Нищичко. Опитайте да използвате Google Instant, за да открие информация за Дъки Дулитъл, нюйоркска художничка и сексоложка. Абсолютно нищо.

Забранените са единодушни, че Google има за цел да ни предпази от това да се изправим пред галерия от пениси, когато търсим качествена италианска храна. И те нямат нищо против това. Но това, което притеснява повечето от тях, е некомпетентността, която алгоритмите на Google демонстрират при избора кои думи и фрази могат да останат, а кои трябва да бъдат премахнати.

Какво казват ветераните

Но този черен списък на практика не е нищо ново за ветерани в индустрията - като Ан Симанс, шеф на маркетинга на магазина за сексиграчки в Оукланд Babeland.com (чието име не връща никакви резултати в Instant). Нейната компания е една от малкото, изключени от Google.

"Това, което Google правят, е да улесняват хората да намират наистина специфична информация, свързана с ключовите думи за търсене. В някакъв смисъл това е все едно ние не получаваме същото внимание при тази функционалност", казва тя, допълвайки: "По-лесно е да намериш съвет как да премахнеш петно от мастило, отколкото как да получиш оргазъм."

Дъки Дулитъл коментира, че е свикнала със забраните около нея, доколкото е в Интернет от средата на 90-те години. "Знам, че някои хора се надигат и негодуват по този въпрос, но истината е, че моите почитатели знаят къде да ме намерят. Толкова често ни цензурират или затварят", казва тя.

Oще: google  гугъл  списък  търсачка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

2 skd911 | 07.10.201006:17

Освен това Google Instant има проблем и с други думи да речем при написване на думата War (война) не излиза определение за нея, а излизат разни глупости, така че това за специалното цензуриране не е съвсем вярно. Просто Google Instant работи по различен начин от търсачката и открива други думи или не открива нищо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

1 skd911 | 07.10.201006:10

Какъв е проблема по точно........ тази екстра, нито е задължителна, нито Google филтрира думи. Пак си търси просто трябва да се натисне ентер.......... толкова ли е сложно Чуди се ?! Аз дори съм я изключил защото не ми е особено полезна, предпочитам да не ми премигва екрана на всяка написана буква.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани