Връзката с приятел може би е тайната на истинската любов | webcafe.bg
Webcafe

Връзката с приятел може би е тайната на истинската любов

webcafeLifecafe, по Индипендънт
28.07.2017, 18:48 (обновена 30.07.2017, 09:44)
мила кунис, аштън къчър

Снимка: © Getty Images

Мила Кунис и Аштън Кътчър, които се срещат на снимачната площадка на "Шеметни години" и стават гаджета 14 години по-късно

Има един прочут момент в "Когато Хари срещна Сали", когато героят на Били Кристъл обяснява вековната загадка на мъжко-женските приятелства. "Мъжете и жените никога не могат да бъдат приятели," казва той на Мег Райън, "защото сексът винаги пречи." И донякъде е прав.

Внимание, спойлери: Хари среща Сали, Хари се сприятелява със Сали и двамата лудо се влюбват един в друг. Това е сюжет, който сме виждали да се развива отново и отново, от херцозите на Шекспир до Хю Грант на Ричард Къртис. Защо тогава парадигмата "от приятели към любовници" е толкова адекватна въпреки всичкото това време? И как се случват такива отношения в реалността?

Научно доказано е, че колкото по-дълго познавате някой, за толкова по-привлекателен го считате, констатират учени от Тексаския университет.

Те са поискали от студенти да оценяват взаимно привлекателността си в началото на семестъра - и отново да го сторят в края му.

Естествено, оценките доста са се увеличавали с течение на времето, което обяснява в чисто математически аспект как "шестица" лесно може да стане "деветка" за броени седмици.

С други думи, когато става дума за дългосрочно привличане, естетиката няма много общо.

Допълнително изследване, проведено от същите учени, е провело анкета сред 167 двойки с въпроса колко дълго са се познавали един друг, преди да започнат романтична връзка, и дали преди това са били приятели.

Те са установили, че средно двойките са се познавали четири месеца, преди да започнат да "ходят". Освен това, около 40% от тях са били приятели преди този момент.

Няма момент, в който да се чувствате по-комфортно, отколкото когато сте с приятелите си, нали? Те са тези, с които се смеете, тези, пред които плачете, и те често ви познават по-добре от собственото ви семейство.

Така че има логика някои от нас да са склонни да изграждат приятелства, когато и двамата участници са с еднаква сексуална ориентация.

Всъщност някои от най-добрите връзки често започват като приятелства. Помислете за Шерил Сандбърг, която е била приятел със съпруга си Дейв в продължение на шест години, преди двамата да започнат романтична връзка. Или Мила Кунис и Аштън Кътчър, които се срещат на снимачната площадка на "Шеметни години" и стават гаджета 14 години по-късно.

Защо платоничното познанство толкова често води до романтика?

"Чистотата на първоначалната връзка ви позволява да опознаете характера на човека, преди той да е размит от сексуални намерения и желанието да ‘получите' нещо физическо от него," казва експертът по запознанствата Матю Хъси.

Почти няма връзка, която да издържи на изпитанието на времето без основата на силно приятелство, съгласен е авторът на книги за любовта и приятелството Даниъл Джоунс.

"Най-трайните романтични връзки - дългосрочни бракове и партньорства - са въпрос много повече на съвместимост и другарство, отколкото на сексуалност," казва той.

Остава обаче въпросът - как да прецените кога е моментът да скъсите дистанцията, и което е по-важно, как да установите дали чувствата ви не са несподелени?

"Замислете се колко време прекарвате заедно с този човек," коментира експертът по запознанствата Джеймс Прийс. "Ревнува ли той, когато споменавате други хора, или ходите на срещи с други? Можете да го подложите на малко изпитание, за да прецените как той ще реагира, когато говорите за това какво възнамерявате да правите, когато не сте с него. Може човекът насреща да не казва много, но ще можете да разчетете доста по езика на тялото му и склонността му да обсъжда темата."

Джоунс вярва, че за да може едно приятелство да прерасне в нещо повече, трябва да има задаваща се фундаментална промяна в живота на единия от двамата - примерно шанс той да емигрира в чужбина.

"Точно в такива моменти приятелите често се оказват заедно в леглото," коментира той, "когато приятелството има изначално предвиден краен срок и те смятат, че имат по-малко за губене."

Когато говорим за голямото признание на чувствата ви, по-добре е първо да проверите почвата, вместо да скачате в дълбокото със сърцераздирателно признание в стил "Тетрадката", казва Хъси. "Вместо да кажете на някого 'Харесваш ми, какво мислиш?', което пренася разговора в позиция той да е задължен да ви даде отговор, започнете леко да флиртувате с него и преценете какво се случва."

Джоунс обаче съветва да бъдете по-директни.

"Мисля, че искреността и директността могат да ви спестят доста мъка и страдания," обяснява той. "Виждам много истории, в които хората никога не признават чувствата си и просто продължават да се надяват другият да отгатне как те се чувстват, но това се превръща в особен вид продължително мъчение. Просто си го кажете. Не обременявайте нещата с всякакъв вид тежък емоционален багаж, който да навре другия в ъгъла."

С това не казваме, че разкриването на чувствата е лесно; когато приятели започнат романтична връзка, естествено рисковете са по-големи и много повече е сложено на масата.

"Мисля, че преходът от към нещо повече от приятелство често е плашещ, защото ако нещата не се получат, е почти невъзможно да се върнете към приятелството такова, каквото е било преди," коментира 24-годишната Лора.

"Имам приятел, който вероятно е нещо повече от приятел, след като преминахме границата на чисто приятелските отношения, но същевременно определено не ми е гадже или нещо подобно, така че имаме доста объркващи отношения, в които никой от нас всъщност не знае как се чувства другият."

Ами цялата каша с "приятелите с екстри"?

Освен ако това не е краткосрочно, "договорно" споразумение ("няма да допускаме романтично обвързване"), това е формулировка, която е най-добре да бъде оставена за романтичните комедии, съветват експертите по запознанствата.

"Рано или късно единият поисква повече, или от тази връзка, или от някоя друга връзка", казва Джоунс.

Прийс е съгласен: "Сексът и без любов все пак си е крайно интимно изживяване, което изисква много доверие. Единственият шанс приятелите с екстри да успеят е, ако всъщност не се вълнуват особено един от друг - така че тогава не биха и били чак толкова добри приятели," коментира той.

Стиснете зъби и направете голямата крачка напред в пропастта, подгответе се за евентуален провал и прочие романтични клишета, за които се сещате.

Животът е кратък: ако обичате някого, кажете му го.

Oще: връзки  когато хари срещна сали  любов  матю хъси  мег райън  отношения  приятелство  романтика  секс  страст 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.