Празници на фантазията: токийските увеселителни паркове | webcafe.bg
Webcafe

Бягство във фантазиите в Токио

Lifecafe , По CNN
27.07.2010, 17:43 (обновена 27.07.2010, 18:25)
токио парк

Tobu Zoo е хибрид от зоопарк, воден парк и увеселителен парк, заемайки територия от 530 000 кв.м.

Най-креативните начини за бягство от ежедневието са в японската столица Токио. Град, в който стресът - и намирането на начини за отърсването от него - са част от ежедневието.

В момента има 20 увеселителни паркове в непосредствена близост до Токио. Покритият океан и ски-писта, уви, вече са затворени. Освен това предстои да бъдат завършени огромните строежи на увеселителни паркове в цяла Азия (особено в Китай), което вероятно ще доведе до по-малко азиатски туристи, посещаващи Токио.

Пет от утях обаче устояват на съдбата със своята ексцентричност и чар, предизвикващи истинска носталгия по времената, в които в Токио е имало повече пари, отколкото знание какво да се прави с тях - и когато животът е изглеждал малко по-прост.

За познавачите на влакчетата: Tobu Zoo Park (Tobu Dobutsukoen)

Въпреки че предлага само няколко вълнуващи пътувания, Tobu Zoo привлича познавачите на влакчетата (да, има и такива) от цял свят. Изграден от Tobu Railways през 1981 г., Tobu Zoo се е превърнал в хибрид от зоопарк, воден парк и увеселителен парк, заемайки територия от 530 000 кв.м.

Сред 37-те атракциона, най-много привлича вниманието новото жабешкозелено влакче "Кауасеми", построено през 2008 г. (на цена над 1.8 млрд. лири). Въпреки че няма осморка, посетителите го хвалят заради високата му скорост, промяна на гравитацията и страховитите завои.

Малко по-отпускащ е "Реджина" - внушително, високо 39 м дървено влакче - едно от последните по рода си в Япония.

Извън увеселителната част, зоопаркът включва гама от очаквани двуноги и четириноги, като най-забележителни са трите бели тигъра и т.нар. Hotarium, покрита изложба на светулки.

Вечно лято на покрит плаж: Water Adventure Tokyo Summerland

На час път от Токио, изграден в полите на планина, Tokyo Summerland е най-натовареният парк в Япония. През 2009 г. над 920 000 души са посетили парка, което е довело до някои изключително посещавани дни през лятото. Един от тези дни е заснет на видео и се превръща във вирусна реклама в Youtube, показвайки не вода в басейна с вълни, а само океан от тела, издигащи се нагоре и надолу.

В Купола на приключението, където температурата е контролирана, има лагуна и изкуствен бряг - включително шезлонги. Отвън можеш да плаваш по дълга 650 м речен басейн върху гумени тръби или да опиташ Towers Rock - новопостроената двойка водни пързалки.

Забавленията за любителите на силни изживявания не са толкова популярни, но шокиращо влакче, наречено "Торнадо", изглежда успява да привлече малцина неподозиращи нищо пътници.

Психеделичното забавление на Hello Kitty: Sanrio Puroland

В сърцевината на едно от най-новите предградия на Токио е разположен Sanrio Puroland - увеселителен парк, посветен на съществуващата от 36 години и лишена от уста емблема на Япония - Hello Kitty. Анимационният герой може вече да е нарисуван върху над 15 000 продукти (Sanrio не се превземат, когато става дума за лицензиране), но най-впечатляващият и странен пример със сигурност е Puroland - четириетажен покрит увеселителен парк в истерични цветове на територия от 49 000 кв.м.

В центъра е къща с реални размери на Hello Kitty - пример за изключително нарцистична интериорна украса. Всеки отделен предмет от мебелировката е оформен така, че да прилича на собственика. Освен пътуването с лодка с герой на Sanrio, по-голямата част от действието там е под формата на много изпълнения всеки ден, в които участват професионални танцьори и самите герои на Sanrio.

Най-голямото предизвикателство за портфейла ти пък е магазинът за подаръци - една от основните атракции в Puroland.

Първият увеселителен парк на Япония: Asakusa Hanayashiki

Сега малката територия, където е бил първоначалния парк, е покрита със слоеве от тематични обиколки и атракциони, разделени на три области: "Фантазия и мечти", "Загадки и ужас" и "Изобилие от силни усещания".

Централните аспекти на парка са Пчелната кула, висока 60 м гондола, и може би първото в света увеселително влакче на стоманени релси. То вече привлича 55 000 посетители годишно, а говорителят Такаши Мацушита казва, че посещаемостта е във възход, въпреки че мнозинството от гостите са местни жители - японци.

"Искаме да променим стила от традиционен парк със забавления към традиционно японски увеселителен парк в историческия и традиционен град Асакуса. Основната цел на такъв парк е да предлага необичайни неща за посетителите си".

Мацушита смята, че самото Токио се е превърнало в "мега-увеселителен парк", чрез създаването на големи, обхващащи града развлекателни акценти: "така че не можем да бъдем оптимистични по отношение на бизнес-средата.

Всеки увеселителен парк би трябвало да има повече собствен характер, защото хората могат да си създават спомени тук. Децата се превръщат във възрастни - и ги обичат, а младите хора стават родители и се връщат с децата си, за да ги посещават отново."

Децата със сигурност ще обикнат този парк, но предизвикателството за възрастните е, че седалките на някои атракциони са твърде малки - в буквалния смисъл.

Качи се на монорелсово влакче, за да ловиш риба в изкуствено езеро: Fantasy Pointe Nasu Highland

Изграден на южния склон на планината Чаусу - действащ вулкан в Насу, Fantasy Pointe Nasu Highland включва задвижвано с педали монорелсово влакче, изкуствено езеро, в което можеш да ловиш риба, и набор от съответстващи влакчета. Цветовете на целия парк са прелестни - яркобялото контрастира със синьо, зелено, жълто и виолетово.

Всичко изглежда като направено под вещата ръка на швейцарски модернист, любител на психотропни вещества. Има общо девет влакчета, много от тях построени от японския производител на влакчета Meisho. Най-забавно е Big Boom, което осигурява прекрасен момент на безтегловност, когато се спуска вертикално. Подходящите за деца експонати са в изобилие, включително цял павилион, посветен на Lego.

После можеш да се оттеглиш на риба в създадено специално езеро, преди да сготвиш улова си на близкото барбекю.

Oще: атракцион  влакче на ужасите  токио  увеселителни паркове  япония 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани