Невярна любов | webcafe.bg
Webcafe

Невярна любов

Lifecafe
27.10.2011, 11:44 (обновена 27.10.2011, 11:58)
Мъж и жена

В книгата си Пазини цитира и различните начини, по които се казва „имам извънбрачна връзка

Емили е никому неизвестна американка, на която са изневерили. Тя похарчила 70 000 долара, за да плати за билборд на „Таймс Скуеър" в Ню Йорк и да напише на него:

„Здравей, Стивън. Дали най-после ти привлякох вниманието? Знам всичко за нея.

Ти, гадино, мръснико, безнравственико, ти, недоразвито същество, измет такъв. Всичко е записано. Твоя след съвсем скоро бивша съпруга, Емили".

За допълнителен разкош в послеписа добавила: „Платих за този огромен билборд с парите от общата ни банкова сметка".

Едно нещо е сигурно. Съвременните жени като Емили могат да бъдат наречени „оправомощени": те са по-силни и уверени в себе си, по-категорични в любовта дори когато им изневеряват. Това пише Уили Пазини в книгата си „Невярна любов. Изневярата в съвременното общество", в която разглежда причините, поради които обществото ни покровителства изневярата.

Книгата, която ще излезе у нас на 31 октомври (издателство Колибри), търси отговор на въпросите: защо сме станали по-неверни от всякога, кои са биологичните и поведенческите корени на явлението, разграничими ли са изневярата на сърцето и изневярата на половия нагон, какъв е обхватът на възможните последствия, правилна ли е прошката и каква терапия е допустима, за да се възстанови равновесието в двойката.

„Като психиатър ме интересува да разбера как се ражда изневярата и защо. И, преди всичко, да открия дали е вярно, че днес се изневерява повече", пише още Пазин, който преподава психиатрия и медицинска психология във факултета по медицина в университетите в Женева и Милано и е основател е на Европейската федерация по сексология.

„Аз мисля, че това е така поради една проста причина: днес живеем повече и това ни дава възможност да срещнем не една любов, следователно се увеличават и възможностите за изневяра.

Неслучайно американското списание Ню Йорк Магазин твърди, че днес е разпространена една нейна особена форма, тази на „хомеопатичната изневяра": системни и методични дози прегрешение като единствена гаранция за съхранението на двойката.

Също така е вярно, че днес любовта е много по-публична и показна: в нейно име се говори и крещи, правят се обвинения, търси се отмъщение пред очите на целия свят."

Безгрижността на изневярата

Авторът разглежда и един друг много важен аспект - това, че с течение на вековете дългата редица от любовници се е уплътнила. Пазини засяга темата, разглеждайки начина, по който Елизабет Абът, американска преподавателка и изследователка на женската култура, описва и анализира любовниците.

Какво общо имат Мерилин Монро и Мадам дьо Помпадур, Мария Калас и Камила Паркър-Боулс, освен че са се превърнали от любовници в „редовни" съпруги? Всички те представляват онази жена, която Абът нарича mistressdom или възлюблената. Тази, приела факта да бъде „другата", често пъти в незаконна връзка, така или иначе - в сянка.

Сред съвременните оправомощени жени и момичета също има любовници, но ми се струват различни, по-сигурни в себе си, по-малко склонни да се подчиняват, продължава Пазини. Те са жени прелюбодейки, които избират да изневеряват или да бъдат с мъж, който изневерява, без това да ги смущава или да ги кара да се срамуват.

Изневярата е получила неограничен достъп дори в жанра чиклит, в онази лека и по женски иронична проза, наричана навремето „розови романи". Днес чиклит, написана от жени за жени, говори с лек и безгрижен тон за изневярата.

Достатъчни са две заглавия от изложените по рафтовете с американска литература книги: Извънбрачни занимания за напреднали, един напълно истински договор за изневяра между четири отчаяни домакини от 30-те години в Лос Анджелис, които решават да изневерят на съпрузите си и да си разкажат какво се е случило, като едновременно с това внимават да не преспят с брачните партньори на останалите, и Изневярата като диета или „диетата на изневеряващата", където 40-годишна омъжена жена се свързва отново чрез електронната поща със свой стар интимен приятел, като в очакване на една възможна среща решава най-после да се освободи от досадните килограми в повече - нещо, което никога преди не е успявала да направи.

Изневярата днес е по-показна и разпространена: тя е „глобализирана"

В книгата си Пазини цитира и различните начини, по които се казва „имам извънбрачна връзка", събрани от Памела Друкерман, бивша журналистка от Уолстрийт Джърнъл.

В САЩ използват израза „имам си някой настрана"; в Швеция и в Русия - „офейквам вляво"; в Ирландия - „играя не по правилата", във Великобритания - „играя извън дома"; в Холандия - „хвърлям котка в тъмното"; в Израел - „ям настрана"; в Индонезия - „имам великолепен промеждутък"; в Китай по времето на Културната революция - „имам проблеми в начина на живот", а днес - „стоя едновременно в две лодки".

Терапия на изневярата

„Изневярата е глобална и транснационална, но този факт по никакъв начин не намалява силата и болката, с които преобръща живота на хората. Това е причината, поради която написах тази книга.

Тук ще изследваме онези „позорни" изневери, които се прощават най-трудно", пише Пазини, за когото е 17 книга и 9 поред бестселър. „Ще се поставим на мястото на този, на когото са изневерили, с неговите страхове, подозрения, с често основателната му ревност; дори ще му дадем някой и друг съвет как да разобличи неверника. Ще се опитаме да разберем дали е възможно да се прости и да се започне отначало.

А при някои случаи трябва да се приложи терапия на изневярата, за да се възстанови общуването в двойката, самоуважението на този, на когото са изневерили, а понякога и да се излекува импулсивността на изневеряващия".

Oще: изневяра  любов  любовници  отмъщение 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

33 Mile Manolov | 29.10.201121:05

веселке.. не и ако ги пропие и проебе преди това. лично аз ти гарантирам, че мога да счупа повече пари от всяка жена. Ще го направя в 3 минути и няма да остане даже спомен от "имането". Движимо и недвижимо. Накрая ще и пукна и главата и да чака издръжка от затворническата ми заплата. Шо викат нЕкои "со кротце, со благо и малко кютек" ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

32 veselavesela | 29.10.201108:40

Емили може да си позволи да напише и 2 билборда, защото съвсем скоро бившата съпруга ще се окаже собственичка на цялото недвижимо и движимо имущество на горкия човечец
Смее се , който ще бъде изстрелян по долни гащи от бившето "семейно гнездо", че и някоя издръжчица ... определено ще го заболят доста нещица..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

31 Mile Manolov | 29.10.201101:37

1 от 10 за запознанство... 1 от 100 за ебане... ше сменям пола ^^

после що мъжете сме били свинИ ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

30 lele male | 28.10.201117:09

@ Тео - не дръж на тези неща - купон да става! То почти всички "статии", които се публикуват тук са измислени... също като някои връзки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

29 theo | 28.10.201116:33

Статията няма да я коментирам, но на някого направи ли му впечатление, че снимката с билборда, а и въпросната история между Стивън и Емили са измислица? Прочетете цялата статия от линка, който дава pataklama @ 15 и ще видите колко са истински и двамата "съпрузи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

28 sake | 28.10.201115:09

Е,номерът с търсенето и предлагането по отношение на секса малко не го разбирам.Ако една жена не представлява интерес за съпруга си,то тя е готова да легне на случаен мъж ,който я цени ,уважава я,сексуално я желае.Но при други обстоятелства не би го направила.Случва се. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

27 lele male | 28.10.201114:15

@12 - fALLEN
Според проучвания на Института за джендер психология, ако жената първа се доближи до мъжа, за да се запознае, то 9 от 10 мъже ще се съгласят. Само един може да откаже, защото закъснява за работа, например, или по други причини, обикновено не касаещи жената. Докато мъжът от 10 опита получава отказ 9 пъти поради причини, свързани именно със самия мъж.

А иначе не, че не съм съгласна с теб, защто тогава и тарифите на проститутките ще паднат muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2011, 11:30

26 ФИРА | 28.10.201112:32

А ние, с вярната любов, сме задръстени значи Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2011, 11:38

25 IvBoKo | 28.10.201111:43

И автора на статията, и преводача, са си за психиатър
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

24 Оня Дето Го Трият | 28.10.201111:04

То за изневярата хората умуват от как свят светува и нищо нова няма да измислим и ние тук сега.
По-интересни са лафчетата свързани с нея
В Индонезия: „имам великолепен промеждутък"
ВЕЛИКОЛЕПНО! поклон
Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани