Разтворете краката под лаптопа | webcafe.bg
Webcafe

Разтворете краката под лаптопа

Lifecafe , По Guardian
11.11.2010, 14:55 (обновена 13.11.2010, 11:50)
лаптоп, мъж

Снимка: © Getty Images

Не така!

Ако мъжете могат да намерят начин да използват лаптопите си с разтворени крака, те може да намалят риска от безплодие, твърди ново изследване.

Разтварянето на краката под ъгъл при употреба на лаптоп създава доста по-малко вредна топлина в чатала, отколкото ако ги държите събрани, съобщават учени в изследване, публикувано в изданието Fertility and Sterility. Поставянето на плоскост под лаптопа не изглежда да помага за преодоляването на горещината.

Горещият чатал не е повод за смях

Горещият чатал не е повод за смях. Тестисите като цяло са 2 до 4 градуса по-хладни от стандартната телесна температура - уникална среда, благоприятна за бързоразвиващата се природа на клетките на семенната течност.

Нагряването на тази област може да предизвика окислителен стрес, да забави движението на сперматозоидите и да намали способността им да оплодят яйцеклетка в продължение на седмици или месеци, казва Едмънд Сабанег, уролог в клиниката "Клийвланд" в Охайо.

В новото изследване урологът Ефим Шейнкин от университета "Стоуни Брук" в Ню Йорк и неговите колеги набират 29 мъже на възраст между 21 и 35 години, които да участват в три теста, в които всеки от мъжете работи с лаптоп върху бедрата си в продължение на час. Единият тест поставя като условие да бъдат държани бедрата събрани, докато се използва компютърът.

Вторият тест изисква същата поза, но с уплътнена защитна плоскост под лаптопа.

Третият тест позволява на мъжете да държат краката си раздалечени под ъгъл от 70 градуса, докато използват лаптопа с подкрепяща го плоскост, която е достатъчно широка, за да стига до двата крака и да стабилизира компютъра.

Лаптопът вдига температурата

Всеки от мъжете е участвал и в трите теста, но те са правили само по един експеримент дневно. Преди всеки експеримент сензори са записвали температурата на скротума на всеки от доброволците - и са записвали каквито и да е промени по време на експеримента.

И трите случая на употреба на лаптопа са повишили температурата на скротума на мъжете осезаемо спрямо нивата отпреди теста, но задържането на краката разтворени ограничава това повишение само до 1.4 градуса по Целзий за едночасовия тест. Когато краката са събрани, температурата се повишава с 2.2 градуса със защитна плоскост - и 2.3 градуса без нея.

Нещо повече, необходими са средно 28 минути, за да се повиши температурата на скротума с 1 градус по Целзий, когато мъжете са били с разтворени крака - но само 14 минути, за да се повиши пак толкова, когато краката им са били събрани и с защитна плоскост, и 11 минути без плоскост.

"Събирането на краката - което е начинът, по който повечето хора използват лаптопите си, изглежда е най-лошият вариант", обобщава Сабанег. "Изводите от изследването са много логични."

Подложките са задължителни

Плоскостите за употреба под лаптопи - също така наричани подложки за лаптопи или подноси - се продават онлайн и в магазините за офис-принадлежности, но обикновено не се лансират като защитни устройства, коментира Шейнкин. Той препоръчва мъжете да поставят лаптопите върху бюра или маси, което им позволява да местят краката си и да избягват застояването в една позиция продължително време.

Сабанег коментира, че много мъже са осъзнали рисковете от повишаването на температурата на скротума. Въпреки че подобна по-висока температура не винаги е основният проблем за двойки с проблеми на плодовитостта, борбата с нея е част от препоръките. "Казвам им: "Опитайте се да поддържате добро здравословно състояние по всички възможни начини." И това означава да спрете да поставяте лаптопите в скута си, да спрете да използвате горещи вани и други неща от подобно естество."

Oще: жега  изследване  лаптопи  опасност  тестиси 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 15.11.201016:49

Авторите са забравили обаче да добавят, че ако един мъж иска да има поколение, освен, че трябва разтвори краката под лаптопа, трябва да разтвори и краката на някоя жена. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2010, 05:54

2 autist | 13.11.201006:15

Много се притесних, няма що! Мерси за предупреждението, ама хич не ми дреме... да му мислят тези, които искат да се впуснат в безкрайният кошмар, подтиквани о т представителите на човешкия род, за които размножаването е основна задача и смисъл на съществуването им...знаете за кого говоря...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.11.2010, 20:54

1 N!!P | 12.11.201013:55

Facts that will cheer you up!

Факти, които ще ви подобрят настроението!

~~

During hour swimming at a municipal pool you will ingest 1/12 litre of urine.

За час плуване в общински басейн ще погълнете 1/12 литри урина.

~~

An average persons yearly fast food intake will contain 12 pubic hairs.

Храната от вериги за бързо хранене(за година) съдържа 12 пичи косъма.

~~

In an average day your hands will have come into indirect contact with 15 penices – touching door handles, etc.

В нормален ден ръцете ви ще влезат в посредствен контакт с 15 пениса – пипане на дръжки на врати и др.

~~

Annually you will shake hands with 11 women who have recently masturbated and failed to wash their hands.

~~

Annually you will shake hands with 6 men who have recently masturbated and failed to wash their hands.

За една година ще се ръкувате с 6-ма мъже, които току що са мастурбирали и не са си измили ръцете.

~~

In a year you will swallow 14 insects – why you slept.

За една година ще погълнете 14 инсекти – докато спите.

~~

In a life time 22 workmen will have examined the contents of your dirty linen.

За целия ви живот 22 работника ще прегледат съдържанието на мръсното ви бельо.

~~

At an average wedding reception you have 1 in 100 chance of getting a cold sore from one of the guests.

На нормална свадба има шанс 1 на 100 да хванете възпаление от някой от гостите.

~~

Daily you breath in 1 litre of other peoples gases.

За ден дишате около литър чужда пръдня.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани