НОЩен гид на Пловдив | webcafe.bg
Webcafe

НОЩен гид

Webcafe.bg
11.09.2014, 12:48 (обновена 13.09.2014, 08:36)

1 от 14 снимки Назад Напред

пловдив

Дори няма нужда да споменаваме за богатството на местата Градска художествена галерия, Етнографския музей, кокетните галерии, къщите на Възраждането, археологическите забележителности в Стария град, където Нощта ще кипи на всяка крачка


Чаровният Пловдив няма да спи в следващите два дни. Ние също имаме намерение да потънем в двойната и изобилна Нощ на музеите и галериите, която ще посрещне над 60 000 посетители от цялата страна и ще блести със 120 събития в над 90 локации. По-интересните от тях може да видите в галерията.

Първо нека обобщим примамките на Нощта - мултимедийни спектакли, 3D мапинг, арт инсталации, театри, пърформанси, изложби, лекции, партита и концерти - всичко това напълно безплатно. Две поредни вечерни срещи между съвременното и традиционното изкуство, микс от усещания и исторически епохи.

На 12 и 13 септември - петък и събота, градът на тепетата ще празнува първи юбилей на Нощта, един от най-възходящите и притегателни фестивали в България, както и историческата победа за Европейска столица на културата 2019. Заради радостните поводи на Главната ще бъде монтирана 500-метрова маса, където всички ще усетят какво значи мотото „Заедно".

Освен задължителните музеи и галерии, врати отварят университети, читалища, клубове, барове, ателиета, работилници, алтернативни пространства за изкуство и независими куратори. Помним как миналата година специално съживено за културата и изкуството в града на тепетата бе кино „Космос", но тази година в културния афиш на Пловдив ще влязат две нови пространства за съвременно изкуство - eXAF на бул. „Руски" 89 и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще бъде поместена аудио-визуална интерактивна инсталация на едноименния колектив.

Колкото за eXAF - там началото ще бъде дадено с видео арт изложба, откриваща платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство.

А сега за изненадащите на Нощ 2014. Програмата е разделена в пет модула

„Музеи и галерии"

Програмата „Музеи и галерии" може да бъде видяна в първия фестивален ден 12 септември и включва интересно съдържание, подготвено от пловдивските културни институции специално за събитието, и международно съдържание, представено в партньорство с най-активните културни центрове и посолства в страната.

В къщата музей на Златю Бояджиев ще може да бъде видяна пространствена мултимедийна изложба. Регионален етнографски музей - Пловдив пък ще участва със салон за ретро-прически. В големия салон на музея ще се направи своеобразно модно фризьорско ателие. Основен акцент в програмата ще бъде и проектът „Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей - Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора.

За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата „Кутия в куфар", която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия - Пловдив, Експозиция Енчо Пиронков.

Програма„Култура и клуб"

Във втория фестивален ден - събота, 13 септември, гостите могат да избират между 50 събития в програмата „Култура и Клуб" в традиционни и нестандартни арт пространства , сред които Драматичния театър, Радио Пловдив, Икономическата библиотека, Държавния архив, кафенета и други.

Някои от акцентите в програмата „Култура и клуб" на Нощ/ Пловдив са видео мапинг шоуто „РеКонструкция" на сградата на Драматичен театър Пловдив с автор Петко Танчев. Радио Пловдив готви голяма програма, включително концерта Jazz Radio Night.

Музикалната програма на Нощ/ Пловдив ще включва още доста събития сред които концерт на ПОПАРА с участието на известния бийтбоксър Skiller в клуб „Мария Луиза". В красивия двор на Драматичния театър с концерт ще гостуват Теодосий Спасов и Балкански, а в „Конюшните на Царя" ще има детски концерт „Пеем с вас" на хор „Детска китка" с диригент Яна Делирадева. Основният акцент в парти програмата е официалното афтър парти на Нощ/ Пловдив - Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една от най-важните арт колаборации в историята на легендарния бранд Absolut.

Програмата „Град и публични пространства" на НОЩ/ Пловдив се случва през двата фестивални дни на 12 и 13 септември в емблематични градски пространства

Тя съдържа над 30 събития на емблематични пловдивски локации в градска среда, като целта. Един от акцентите в нея е проектът Me/TheCity в сътрудничество между холандския режисьор Йост ван Веен и българския композитор Петър Дундаков, който опакова публично пространство в звук и картина чрез прожекции на сградата на ОП „Радостни обреди".

Сдружение „Хамалогика" от Бургас ще организира играта „Хамалополи мастърс" в градинката на Джумая Джамия.

По инициатива на DOMA Art Fest на Нощта ще гостува Чой Йонг Ок от Корея, който ще създаде инсталация от природни материали в „Конюшните на Царя", а младият артист Озгюр Демирци от Турция ще представи проекта си "Задължителен избор", който имитира гласуване в специално създаден сайт.Проектът „55.555" Street Gallery пък ще представи инсталация - улична галерия, в която е представена фотографска изложба на улични артисти, творящи по света и у нас на темата „Фасада".

Програмата включва и музика и поезия. На сцена пред artnewscafe на ул. Отец Паисий ще има концерт на БИГ БАНДА - колективен проект между музикалната формация Space Dub Jammers и визуални артисти, а седем от най-популярните съвременни български поети и прозаици ще вземат участие в пърформънса на СОФИЯ: ПОЕТИКИ на Римския стадион.

В Петното на Роршах на 13-ти септември ще се говори за българска литература, а в клуб „Библиотеката" ще звучи квантовата поезия на Димитрия Чакова.

Юбилейна програма - „Тъмната страна на нощта" - 12 и 13 септември, 19:00 - полунощ

Юбилейната програма на НОЩ/ Пловдив е създадена от Фондация "Изкуство - Дела и документи „Куратори Вера Млечевска и Деси Димова и участието на много български и чуждестранни артисти, които работят по света и у нас.

Юбилейната програма включва програма на шест специални локации от Алтернативаната карта на Пловдив: квартал Капана, улица „Отец Паисий", кино „Космос", тютюнев склад на улица „Екзарх Йосиф", Евангелистка съборна църква на улица „Лейди Странгфорд" и професионалната гимназия по дървообработване. Участниците ще представят специални произведения по темата "Тъмната страна на Нощта", вдъхновени от спецификата на локациите и средата.

МАЛКАТА НОЩ - детска програма на 12 и 13 септември

Ако все още не сте избрали какво да посетите, няма страшно. На помощ идва мобилната апликация на Getlokal - така всички посетители ще имат достъп до подробна информация за всяко събитие от програмата и точна информация за мястото, часа и датата на провеждането му, както и ще могат да локализарат къде е най-близкото до тях събитие от програмата.

Oще: нощ на музеите и галериите  пловдив 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани