Как да прилъжем съня | webcafe.bg
Webcafe

Как да прилъжем съня

Lifecafe, по The Independent
01.04.2014, 18:20 (обновена 02.04.2014, 13:59)
жена, сън

90-минутни цикли са тайната на щастливия сън

На всеки се е случвало да се върти в леглото с часове, без да може да заспи. Ричард Уайзман също среща този проблем, затова започва да се интересува от науката за съня. След като поне веднъж седмично среща демоните в спалнята си, решава да поговори със специалисти по проблемите със съня.

Някъде по това време решава да започне да изследва какво се случва по време на онези мистериозни осем часа, които прекарваме в сън. Като професор по психология, Уайзман вече е разглеждал как се развива човек през деня, но не е проучил и нощното му развитие.

Според него прекарваме една трета от живота си в сън и мислим, че просто изключваме мозъците си. Но това не е всичко и си заслужава да се обърне повече внимание на съня. Експертите, с които е разговарял, са дали добри обяснение какво се случва през нощта, но това не са неща, известни на широката публика.

Като използва нови изследвания, експерименти с участието на групи хора и архиви със сънища, той формулира съвети как да изведем най-доброто от часовете, които прекарваме в сън.

Времето, което прекарваме в сън - кратно на 90 минути

Докато човек спи, той преминава през поредица 90-минутни цикли. Все още е буден, след това изпада в лек сън, който е фаза едно или две. Това прочиства ума от спомените, които не са нужни. През деня човек получава огромно количество информация, така че това е начинът в ума да бъдат циментирани важните спомени.

Ако лекият сън бъде нарушен, човек се буди и се опитва да запомни какво се е случило предния ден, става дезориентиран. Следващата фаза е тази на дълбокия сън, която е свързана с отделяне на хормони на растежа и възстановяване на тялото. Ако бъде прекъснат дълбокият сън, това много бързо води до слабо здраве. Това, което идва след дълбокия сън, е фазата на бързо движещите се очи (REM), който е близък до събуждането и е фазата, в която започваме да сънуваме. Докато приключи първият сън, минават 90 минути. Този цикъл се повтаря няколко пъти през цялата нощ.

Когато човек сънува, той е много близко до фазата на събуждане. Да прекъснеш сън, за да се събудиш или да се събудиш веднага след съня, както правят повечето хора, е здравословно.

Това, което предпочитате да не ви се случва, е да бъдете събудени във фазата на дълбок сън - това ще повлияе на целия ви ден. Най-лесният начин да си гарантирате събуждане след последната фаза от съня е да проследите в 90-минутни интервали времето от заспиването до предвиденото събуждане (като целта е да не се будите преди това).

Депресираните хора са изморени, защото сънуват повече

Сънищата могат да бъдат разбъркани, затова хората често ги възприемат като безсмислени. Но ако в лабораторни условия събудите човек по време на сън, може да се окаже, че всъщност той много напомня на ежедневието. Сънищата обикновено се концентрират около нещо, което ни кара да се чувстваме неспокойни.

Сънищата в началото на нощта, които почти със сигурност няма да помните, са много негативни, а тези преди събуждане са значително по-положителни. Причината за това е, че през нощта ние преработваме своите грижи и притеснения, достигаме емоционалните върхове и се опитваме да намерим решения, за да може когато се събудим, да сме готови да посрещнем деня.

Има схващане сред психолозите, че депресираните хора сънуват около пет пъти повече, отколкото тези, които не страдат от депресия, защото така се опитват да разрешат своите проблеми. Те прекарват повече време в REM фазата на деня и значително по-малко във фазата на дълбокия сън, затова техните тела не се възстановяват добре и се будят изтощени.

Един от най-добрите начини да се лекува депресия в много кратък срок, е лишаването от сънища - когато видите, че човекът изпада във REM фазата на съня, го будите. Чувството на депресия може да отлети до няколко дни. Но, разбира се, това трудно може да бъде постигнато извън лаборатория.

Ако искате да спите добре, опитайте да будувате

Има няколко неща, които човек може да направи, докато се върти в леглото в опит да заспи. Това, което не трябва в никакъв случай да прави, е да се занимава с неща, които биха възбудили неспокойствие. Добрата идея е да измори мозъка си. Например да се опитва да измисля животни, започващи с всяка буква от азбуката. Друг начин да се разсее ума е да се измислят положителни картини.

Именно това правят хората, които могат да заспят навсякъде - изграждат фантазен свят и отплуват с мечтаните образи. А това може да бъде и забавно. Интересно е, че ако се опитате да накарате някого да стои буден, това му помага да заспи. Това често се препоръчва на страдащите от безсъние.

Шестминутната дрямка е по-добра от едночасовата

Да подремнем наистина е добре за нас и е вградено в биологичния ни часовник да се чувстваме сънливи към един-два часа следобед, въпреки че забързаният ритъм на съвременния живот рядко ни позволява подобни волности. Следобедния сън веднага ни потапя в описания 90-минутен цикъл. Ако подремнете за час, това означава да се събудите във фазата на дълбокия сън и да се чувствате ужасно.

Ако поспите само 20 минути, то ще се събудите в леката фаза на деня и това е добре. Но някои учени са решили да проверят колко е най-малкото необходимо време и то е само шест минути. От подобна дрямка можете да извлечете много ползи и да се събудите освежени, да помните всичко и да бъдете фокусирани.

Как да изгоните звяра от кошмарите

Децата често имат повтарящи се кошмари. Начинът да им помогнете да се справят с това, е да ги накарате да преминат отново през този сън във въображението си и да пренапишат края му с някой по-позитивен. Трябва да се избегне всякаква форма на насилие. Затова, ако например са преследвани от дракон, не трябва да убивате дракона. Вместо това трябва да обсъдите защо драконът ги преследва и да предположите, че всъщност е самотен и иска да станат приятели.

Ако те си го повторят на ум няколко пъти, почти сигурно е, че кошмарът ще изчезне. Работи и при възрастни, но най-силен ефект има върху децата.

За да не ни мъчи часовата разлика

За да избегнете часовата разлика, трябва да настроите биологичния си часовник спрямо дестинацията. Има редица начини да направите това. Нагласете часовника си спрямо дестинацията, към която пътувате, още щом се качите на самолета, вместо да чакате, докато не стигнете твърда почва. Така ще психически ще свикнете с промяната. Ако полетът е дълъг, трябва да помислите от коя страна слънцето ще огрява мястото ви в зависимост от това дали иксате да заспите или не.

Друга мантра на пътуващия трябва да бъде: "Полет на изток: лети рано; полет на запад: лети късно". Това се дължи на факта, че биологичният ни часовник е настроен да приема малко повече от 24 часа, затова сме свикнали със загубата на време, но не и с това да имаме повече, което значи, че този модел ще работи добре при адаптирането към новите часови зони.

Oще: депресия  живот  спане  сън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 03.04.201410:03

бла бла бла Ще Ви го кажа кратко и ясно: Ще заспите два пъти по-бързо, ако броите по две овце наведнъж! Смее се
   

оценка

+1 -0