Ами ако Banksy e жена | webcafe.bg
Webcafe

Ами ако Banksy e жена

Lifecafe, по The Atlantic
10.11.2014, 14:31 (обновена 12.11.2014, 08:06)

1 от 7 снимки Назад Напред

banksy

Снимка: © webcafe.bg

Мъж, жена, един или много, Banksy си знае работата

Bansky е класическа енигма. Харесван от всички, разкриващ неудобните истини, будител със спрей, но никому непознат. Анонимна суперзвезда, да, звучи наистина притеглящо.

Желанието да се разкрие самоличността на художника от Лондон нараства лавинообразно с всяка нова стена, която преобразява със спрей - и от миналия октомври мина отвъд Атлантика, тъй като в рамките на месец виртуозът на графитите остави своите следи в Ню Йорк. Никой не го видя дори за секунда, но спекулациите не спряха, даже напротив.

Американското издание „National Report" дори публикува снимка на мъж, за когото твърдеше, че е Bansky. Преди това истерията се подгряваше върху сергията на белокос мъж в Central Park в Ню Йорк, продаващ оригинални рисунки на артиста срещу скромни суми.

Документалният филм „Banksy Does New York", който ще бъде излъчен по HBO на 17 ноември, повдига плътната завеса около личността на художника и дълбоките му разбирания за смисъла на уличното изкуството - и съдържа любопитната версия, че може би Banksy всъщност е жена.

Двама репортери се превърнаха в търсачи на Banksy, за да стигнат до заключението, че всъщност не става дума за самоук син на месар, а най-вероятно за жена със солидни знания в областта на изобразителното изкуство.

Не става дума за никакъв феминизъм, тъй като сигурна информация какъв е полът на Banksy, защото медийните хрътки така и не успяха да го/я зърнат в действие.

Сигурното е, че той или тя работи с мрежа от професионални художници, за да изпълнява мащабните си идеи

Освен това, първото интервю на мистериозния творец, дадено за в. Guardian, e проведено в присъствието на агента му, представен като Стийв.

Banksy има много по-различна представа за улицата и посланията, които може да предава на хората, отколкото арт дилърите на черно, уличните художници и писатели, както и стотиците драскачи, които опитват да подражават на оригинала, за да крадат от неговата/нейната слава.

През 2010 г. друг документален филм, посветен на уличното изкуство - „Exit Through the Gift Shop", показа Banksy като затъмнена фигура, чийто глас бе силно обработен, така че да не издава нищо. Въпреки това, кадрите ясно показваха очертанията на мъж, а въпросите на интервюиращата бяха задавани в мъжки род.

От приблизително същата година визуалният артист от Канада Крис Хийли твърди, че има и друга личност, която винаги присъства около Banksy- руса жена, ръководеща екипа от 7 художници. Това се потвържава от кадри Exit Through the Gift Shop", заснети в предполагаемото ателие на Banksy, където е показана жена с дълга руса коса.

По-рано през същата година графити артистът Шепард Фейрли, смятан за близък приятел на мистериозния провокатор, даде интервю, в което засегна и творчеството на Banksy, отново в мъжки род. „Той много внимателно контролира начина, по който се „изнасят" неговите послания", заяви тогава Фейрли.

Всички това още повече обърква картинката, отколкото да я прояснява. Но и това си има обяснение - Banksy гради своя имидж върху анонимността, така че със сигурност би допуснал някои дезинформации и фалшиви следи, за да може да рисува на спокойствие. В крайна сметка това е най-важното.

Oще: banksy  жена  ню йорк  стрийт арт  улично изкуство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани