Човешко нашествие към Марс след 2030 г. | webcafe.bg
Webcafe

Човешко нашествие към Марс след 2030 г.

webcafeLifecafe, по Telegraph
09.10.2015, 16:12 (обновена 12.10.2015, 11:39)
На Марс има вода

Животът на Марс изглежда все по-възможен

Хората ще живеят и работят в колонии на Марс, напълно независими от Земята, от 2030 г., твърди НАСА.

Американската космическа агенция днес публикува план за създаването на постоянни селища на червената планета. НАСА планира да създаде "космически обитаваеми съоръжения", които ще действат като трамплин към Марс.

В нов доклад, озаглавен "Пътуване до Марс", пише, че мисията е "историческо пионерско начинание", подобно на ранните заселници в Америка и кацането на Луната.

"Подобно на програмата Аполо, ние се впускаме в това пътуване за цялото човечество", се посочва в доклада. В следващите няколко десетилетия НАСА ще предприеме стъпки към създаване на човешко присъствие отвъд Земята.

През следващите десетилетия космическата агенция ще продължи да събира информация от експерименти на борда на Международната космическа станция, така че екипажите да могат да живеят в дълбокия космос, без здравословни проблеми от радиация и ефектите на микрогравитацията.

В момента времето, което астронавтите могат да прекарат в космоса, е ограничено заради опасенията, че космическата радиация причинява рак. Много от членовете на екипажа се нуждаят от очила след завръщането си, защото ефектите на микрогравитацията причиняват увреждания в зрителния нерв. Астронавтите могат да развият и деменция или да страдат от проблеми с плодовитостта.

Първите експерименти далеч от МКС ще се проведат в пространството около Луната. Последната стъпка ще е изпращането на човешки мисии в орбита на Марс или до една от луните на червената планета. Крайната цел е екипажите да кацнат на повърхността на Марс и да създадат колонии с помощта на модулна архитектура и 3-D печат.

НАСА съобщи, че също така се ангажира с проектирането "нов и мощен транспорт", който ще включва слънчево електрическо задвижване. Идеята е товарни кораби да правят доставки до Марс, месеци или дори години, преди Земята да прати първите хора там.

Космическата агенция ще продължи да изпраща нови спускаеми апарати
през следващите десетилетия, за да събере повече информация за планетата преди кацането. Последните открития показват, че солена вода, която може да поддържа живота, вероятно тече на Марс. Останките от древни езера и речни корита също са факт.

Oще: вода  колонии  колония  космическа агенция  космос  марс  наса  планета  планети  плутон 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани