Предизвикваме ви да напишете в Google „миска" и да цъкнете изображения | webcafe.bg
Webcafe

Предизвикваме ви да напишете в Google „миска" и да цъкнете изображения

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
18.06.2017, 11:19 (обновена 20.06.2017, 13:42)
Какво излиза, когато напишеш Миска в гугъл

Не, не излизат едрогърди хубавици, които Милен Цветков да покани, за да им покаже превъзходство (прекрасно шоу, апропо). Появяват се пластмасови купички, с които ИКЕА заля руския пазар.

Един приятел се шегува, че единственият недостатък в развитието на снимачната техника е изчезването на аматьорското порно.

Така де, всичко вече е HD и телефонът ви произвежда по-добра картина от „Шофьор на такси", което не ви прави автоматично Скорсезе, дори да имате дългогодишен шофьорски стаж. Едно ГоПро на главата и човек вече може да е спокоен за качеството на изображението, така че да се отдаде на труд с оная си работа. Което се и случва с доста народ, без непременно творчеството им да носи първичните полови белези на благородния порно-жанр. Боже, как ни сърбят ръцете да дадем примери, но млъкни, сърце.

Това неизбежно доведе до пълното обезценяване на думата „режисьор", с която се кичат вече всички, набарали дигитален фотоапарат и изгледали два-три филма (без значение кои).

Обаче чакайте, този текст всъщност не е кино-ревю, а лингвистична жалейка по изгубените думи на прехода. Киното го прежалихме отдавна, но поне езикът ни остана криво-ляво. И „режисьор" е тук не като заяждане с ранимата душа на хората, които много държат това определение само по себе си да ги възвисява над останалите, а като тяхно успокоение, че и други термини вече не значат същото. Давайте със следващите проекти, момчета, какво толкова още може да се обърка?

В този некролог задължително трябва да включим думата „шоу".

Преди двадесетина година това беше естественото надграждане над програма, която е така световно свръхзабавна, че не може да се вмести в съществуващите понятия. Шоуто е гарантирано удоволствие за сетивата в стила на най-добрите международни образци. И така си беше, няма какво да се лъжем. Супер Шоу Невада представи на родния зрител чудото на колелото (без него сигурно още бихме въртели квадрат), Шоуто на Слави беше патриотичен монумент без оглед на американизма в заглавието му, даже Радо Шоу беше сравним с Бърнард Шоу по доста показатели.

Днес тази думичка е жалък етикет към политически амбиции, телевизионни архаизми, нелепи опити да си интересен, слаб сценарии и носи усмивка, само ако си поръчате пица „прошоуто кроудо" с погрешен акцент. С какво да я заменим? Е, крайно време е да се върнем към славянските си корени с „позорище".

Предизвиквам ви да напишете в гугъл „миска" и да цъкнете изображения.

Не, не излизат едрогърди хубавици, които Милен Цветков да покани, за да им покаже превъзходство (прекрасно шоу, апропо). Появяват се пластмасови купички, с които ИКЕА заля руския пазар. Ние, естествено, все още наричаме така млади селски девойки, заврели въпросните купички в деколтето си и явили се на шоу, организирано от режисьор с ГоПро на главата, но без същите творчески амбиции като някои други.

Величествените времена, в които миските бродеха по земята, хапваха тревица и чакаха някои метеорит да ги чукне, вече приключиха. Дойде епохата на гризачите. И така думата „миска" стана фосил. Искате ли и нея да заменим? „Госпожичка" звучи дори още по-пейоративно.

Ако за нещо наистина ни е носталгично, то е за добрата стара „татуировка", която малцина дръзваха да поставят върху себе си.

Изискваше се смелост, поне два албума на Бон Джоуви и съвсем различен вид глупост. След като Павел и Венци Венц (онези, с нереалистичните очаквания към имотния пазар за тризонет с пет кенефа) ни разясниха, че дори техният епидермален комикс „не бил само за украса", добрата стара дума окончателно изгуби смисъл. Рисувай, народе, покажи артистичността си с нечие друго изкуство върху порите си.

Ама не е работата в промяната на нравите, изобщо не ми пука за пенсионерските клубове на бъдещето, където ще се сравняват сбръчакни ръкавчета; мъчно ми е за първичния вариант на думата. Днес „татуировка" звучи далечно и екзотично като „птицечовка" (Павле, Венци, с тъга в душата ви я подарявам тая рима). Синоним да търсим ли? Странно, мислехме си, че „епидермален комикс" вече ви хвана вниманието?

Стигнахме ли до „чалга"? Не, оттегляме въпроса.

Отдавна сме спрели на тая гара и чакаме прекачване. Лошото е, че чалгата умря и от гроба й изскочи някакво етно-културно зомби („цомби" дали не е по-правилно), което вече не пее за народните неволи, обмена на валута и игровите схеми на националния, а покорява световния пазар. Отиде си безвъзвратно усещането за долнопробност, която така сладко нагарчаше, като си пийнеш. Сега чалгата вече е културно събитие, в което популярни лица изразяват мисли за живота и е мега тренди сред младежта. Сбогом ъндърграунд, върнете ни думата, защото ни трябва за нещо истинско. Не искаме да я сменяме, наричайте си литературните инициативи „челга".

Сега ще ви изненадаме, но ни е мъчно и за думата „комунист".

Вече никой не е истински и в същото време всички се замерят с нея. Особено в комбинация с „дърт", без значение, че днешните „дърти комунисти" са вчерашните най-напредничави комсомолци. Архиврагът на комуниста - седесарът - отдавна беше опят и сега не съществува, благодарение не на последно място на Ни-Лук-ярски, Ни-Лук-мирисарски. И все пак някои закостенял „режисьор" все още се вмъква в нея и се радва, че тоя абитуриентски костюм му става пак, както му ставаха и други неща. Обаче комунистите вече имат поредица от нови организации и са дърти само в англоезичен смисъл. Адски забавно е, че поради смъртта на седесаря, сега имаме думата „соросоид", която най-накрая визуализира злото под шапката на деведесет годишен унгарски Палпатин, толкова вездесъщ, че контролира всичко у нас, освен простата си (простата да не се бърка с простотия). С какво да сменим „комунист"? За Бога, със „соросояд", естествено.

А с режисьора какво стана? Спокойно, руснаците идват на помощ. „Режисер" е просто брилянтно, не мислите ли?

Oще: домашно порно  драго симеонов  думи които си променят смисъла  изчезващи думи  икеа  как се променя езика  комунист  купички от икеа  миска  режисьор  татуировка  хумор  чалга  шоу 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

6 Xaoc | 21.06.201710:18

Емил, разбира се, че е така. И дума не може да става за това, че трябват много повече умения от залепването на някакво GoPro на главата, за да стане режисьор човек. Въпросът е, че много хора без необходимите умения са признати за режисьори, за това че всеки буламач, който се излива на живо от ТВ екрана се приема за шоу и всяка селянка с тънка талия и широко деколте бива наричана миска и т.н. Понятията не са това, което бяха и според мен Драго е напълно прав. Ако го беше написал съвсем простичко и смилаемо, нямаше да е толкова интересна статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

5 e-mil | 21.06.201706:24

Xaoc | 20.06.2017 17:37
"Емил, ако не сте усетил иронията, значи не сте я разбрал..."

Аз за разлика от повечето хора проявявам уважение към авторите и ги чета внимателно преди да коментирам. Твърдението "Едно ГоПро на главата и човек вече може да е спокоен за качеството на изображението... Което се и случва с доста народ" не е ирония. Ами е най-обикновено преповтаряне и затвърждаване на мита: "повече мегапиксели = повече качество".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

4 Xaoc | 20.06.201717:37

Емил, ако не сте усетил иронията, значи не сте я разбрал, което си е лично Ваш проблем. Бих могъл да обясня какво е искал да каже автора, но смятам, че съм надраснал седми клас. На мен лично статията ми допадна с неподражаемото остроумие на Драго Симеонов. Поздравления!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 20.06.201713:13

dedo adji | 20.06.2017 11:49
"... всъщност, Емил ли си или електронно мил?"

По паспорт съм Evil, но при регистрацията натиснах грешен клавиш. Много щастлив

"... не съм съгласен, че всяка жена щяла да каже, че размерът няма значение... тайно ще си мечтае за поне още 2 см."

Аз не казах, че няма значение. Казах, че размерът не е всичко. Защото жената не иска само 2 см повече. Тя иска още 2 см + още умение.

"... материалът на Драго е забавен, без да бъде точен или съдържателен."

Материалът на Драго е очевадно носталгичен. Това, че е поднесен в шеговита форма не променя същността му. Надявам, че няма да почнеш да спориш и за формата срещу съдържание, щото е безмислено.

Хумористът носи по-голяма отговорност пред читателя, отколкото публициста или критика, главно защото тях ги четат предимно мислещи хора, а този вид масов хумор е насочен към масовата публика. И звучи нелепо, когато подмята, че ИКЕА подменила смисъла на думата "миска", че понятието "режисьор" е подложено на инфлация или че думата "шоу" вече не значи същото след Къци Вапцаров.
Тези неща не просто подлагат на съмнение общата култура на автора. Те ни карат да се питаме дали въобще излиза от редакцията за да чуе уличния жаргон? Щото прекарването на час-два в което и да е квартално кафене ще го опровергае.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 20.06.201711:49

Емиле, (всъщност, Емил ли си или електронно мил?) доверявам ти се на задълбочения кино-фото-видео анализ. Само не съм съгласен, че всяка жена щяла да каже, че размерът няма значение. Само деликатна жена, която щади самочувствието на партньора си. А тайно ще си мечтае за поне още 2 см. То и парите не правят човека щастлив, ама безпаричието го прави нещастен.
Иначе, материалът на Драго е забавен, без да бъде точен или съдържателен. В края на краищата, точно преувеличаването и изкривяването правят хумора.
А който не харесва думата "миска" или оригинала "мис", който няма мъжки род, може да пробва "мискинка".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 20.06.201711:08

Думата режисьор далеч не е обезценена. Затова пък неточните наблюдения силно обезценяват хумора в статията.

Нито аматьорското порно е изчезнало, нито пък телефонът ви произвежда по-хубава картинка от "Шофьор на такси". Защото не размерът на картината определя дали даден филм е аматьорски или професионален. Физичните закони не са спрели да работят и все още хубава картинка в киното се прави с добре подбрано и правилно подредено осветление на сцената. Хубавото движение на камерата го прави добрия оператор, хубавата игра - добрите актьори, хубавият звук, хубавият монтаж... и т.н. Колкото и примитивна да е режисурата и актьорската игра в порното, тя неизбежно се усеща в сравнение с домашните записи.
И въобще, когато човек говори за порно е редно да хвърли барем един поглед на порно сайтовете.

Също толкова невярна е забележката за качеството на изображението. То и за това, че всичко е HD не е вярно - някои неща са UHD.
Само че не GoPro с 4K, ами ако ще и Red Epic с 8К и Цайс ултра прайм за 20 000 долара да си сложите на главата пак няма да получите качествено изображение, ако не знаете какво да правите с техниката. Нищо особено не се е променило в снимачната техника. Както днес има достъпни евтини цифрови камери, така и преди 50 години имаше достъпни 8 и 16 мм кинокамери. И доказателството се вижда в YouTube. Видео има с милиарди тонове, но хубавите късометражни филми са все така малко.
Защото както ще ви каже всяка жена - размерът не е всичко. Само в първия момент води до ентусиазъм. Накрая, обаче се цени умението.

А вмъкването на миската и Гугъл е въобще безпредметно за темата на статията. Даже е срамота, че Гугъл е вече почти 20 години на пазара, ползвате го всеки ден, а още не знаете как работи.
   

оценка

+1 -0