Най-добрите теории за края на света | webcafe.bg
Webcafe

Изберете си "край на света"

Webcafe.bg, по Salon
07.08.2014, 19:07 (обновена 10.08.2014, 08:14)

1 от 2 снимки Назад Напред

Светът завърши

8 теории за края на света, които са като взети от кошмарите ви

Стивън Хокинг някога бе отбелязал, че Земята е "крехка планета" и ако човечеството не намери алтернативно място за живеене (някъде в космоса), може би сме обречени.

Това не е толкова предсказание за второто пришествие, колкото напомняне, че ресурсите не са неизчерпаеми, че има по-големи сили от нас във вселената, и че като цивилизация сме склонни към саморазрушение.

Само в рамките на последната седмица бяха публикувани изследвания конкретно за климатичните промени, слънчевите изригвания и динозаврите. Общото звучене е за разминали се на косъм в миналото и евентуални бъдещи варианти за унищожение на Земята. Всяка от тях съдържа поука:

Земята действително е крехка.

Списъкът по-долу няма за цел да ви плаши и поучава, а просто да разгледа как ние и вселената бихме могли да оформим човечеството - и как би могъл да настъпи потенциалният му край.

Климатични промени

Ново изследване, публикувано от изданието Nature Climate Change, заключава, че заради замърсяването, прекомерно големите нужди от ресурси в Западния свят и климатичните промени в следствие на човешката дейност, населението на Земята ще се нуждае от 50% повече храна към 2050 година,за да се изхрани. Проблемът е, че предлагането не може да отговори на търсенето. Както обяснява CBS: "с нарастването на нуждите ни от храна, възможностите ни да произвеждаме тази храна ще бъдат намалени от промените в климата и качеството на въздуха".

Изследователите установяват, че глобалното производство на храна ще намалее с 10%. Добивите ще бъдат засегнати не само от глобалното затопляне, но и от разрушаването на озоновия слой. Доцентът в MIT и автор на изследването Колет Хийлд заявява пред CBS, че добивите са "много чувствителни към замърсяването на озоновия слой".

Използвайки модел, изследващ четири основни селскостопански продукти и прогнози за качеството на въздуха, учените констатират, че делът на недохранените хора в развиващите се страни би могъл да нарасне до 27% (в сравнение със сегашните 18%).

"Като цяло климатичните промени може да направят много по-трудно селското стопанство, животновъдството и риболова по същия начин и на същите места, както сме го правили в миналото", обяснява американската Агенция за опазване на околната среда.

"Ефектът от климатичните промени трябва да се взема предвид наравно с други еволюционни фактори, влияещи на селското стопанство, като промени в практиките и технологиите на фермерството".

Климатичните промени надали напълно ще изтребят човечеството, но ако направите изчисленията, сериозността на заплахата става очевидна: вземете огромен недостиг на храни, съчетайте го с непредсказуеми и опасни климатични модели, добавете и геополитически конфликт (тоест възможност за открита война) и ето ви доста реална рецепта за глобална катастрофа с безпрецедентни мащаби.

Пандемия

Най-катастрофалната пандемия до момента е била испанският грип през 1918 година. Вирусът, който по това време се е пренасял само по кораби и суша, все пак е причинил смъртта на 50 милиона души. Оттогава глобалното население на Земята се е сблъсквало със серия от зарази, които са се разпространявали по-бързо отвсякога. Последната беше "свинският грип" (H1N1) през 2009, и въпреки че пандемията не беше с предсказваните от някои фатални мащаби, все пак тя накара мнозина да се замислят.

Тази година, близкоизточният респираторен вирус (MERS) причини смъртта на стотици в Саудитска Арабия, а ебола зарази хиляди хора в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея, причинявайки смъртта на над 800 души, включително лекари и специалисти по ебола.

Ядрена война

Дните на "взаимно гарантираното унищожение" от Студената война може и да са отминали, но ядреното оръжие все още представлява сериозна заплаха за нашата цивилизация. През 2012 организацията "Лекари за превенция на ядрената война и лекари за социална отговорност", която е печелила Нобелова награда за мир, публикува изследване, според което гладът, предизвикан от атомна катастрофа, би причинил смъртта на над 1 милиард души.

"Милиард загинали в развиващия се свят е катастрофа с ненадминати мащаби в човешката история", казва Айра Хелфанд пред Telegraph. "Но когато добавите и възможността още 1,3 милиарда души в Китай да са изложени на риск, навлизаме в територии, близки до края на цивилизацията"

Изследването се концентрира основно върху ядрена война между Пакистан и Индия, където конфликтите, напрежението и ядреното оръжие изобилстват. Хелфанд обаче заявява пред Telegraph, че резултатът би бил сходен във всеки ядрен конфликт. Например при ядрена война между САЩ и Русия, по негови думи, "говорим за възможно - не гарантирано, но възможно - изтребление на човешката раса."

Слънчеви изригвания

Наскоро стана известно, че през 2012 човечеството е било близо до края на света, заради слънчевите изригвания. На 23 юли 2012 г., слънцето е изригнало един от най-огромните плазмени облаци, откривани досега, със скорост 3000 км/сек.

Скоростта му е била 4 пъти по-голяма от типичната за слънчево изригване. То би могло да предизвика масово изключване на сателитните комуникации, електрическите мрежи и електронните устройства.

Сблъсък с астероид

Според Американския музей по естествена история, има около 1 милион "близки до Земята" астероиди, които биха могли да причинят сериозни разрушения на планетата, ако ни ударят.
Може да научите повече за заплахата от космически отломки в NASA Asteroid Watch,

Доминация на роботите

На пръв поглед думите "роботски апокалипсис" звучат твърде фантастично. Но с развитието на технологиите и изкуствения интелект, така че той да придобие собствено съзнание и да надмине хората като чиста интелигентност, е трудно да преценим какво би могло да се случи.

Роботският апокалипсис не е задължително да изглежда като сцена от "Терминатор", поне според британски експерти, интервюирани от Business Insider. Те обаче предупреждават, че изкуственият интелект е възможен и че трябва да имаме планове какво да правим, когато той се появи. Или както заявява професорът в Северозападния университет Джон Макгинис :

"Дори не-антропоморфен човешки интелект би могъл да бъде заплаха за човечеството. Най-големият проблем е, че такъв изкуствен интелект може да бъде безразличен към благото на хората. Така например, освен ако не е изрично програмиран, той би могъл да решава задачи по начин, причиняващ вреда на хората".

Теорията за "фалшивия вакуум"

Тук вече навлизаме в безумни територии. Представете си част от космоса, която е напълно празна, тоест е вакуум. Няма никакви частици, няма материя, нищо не заема точно тази част от космическото пространство. Може основателно да приемете, че тя е в това, което физиците наричат "базово състояние" (защото няма енергия, която да й въздейства) и е абсолютно стабилна.

Според една от интерпретациите на квантовата теория, този вакуум изобщо не е в базово състояние - а само изглежда, че е в него. Затова той е "фалшив вакуум". И има опасения, че някой ден може да научим това по болезнения начин - със сериозни последици за нашата вселена.

Или както обяснява сайтът Ask a Mathematician:

"Опасността" да живееш във фалшив вакуум е, че при подходящи обстоятелства той може да се окаже истински вакуум... Ако разликата в енергията между фалшивия и истински вакуум е достатъчно голяма, то околното пространство също ще се окаже в "по-ниското" състояние. На теория, "разпадът на фалшивия вакуум" би се разширил със скоростта на светлината (или близка до нея) от първоначалното събитие и би унищожил практически всичко в засегнатия и непрекъснато разширяващ се регион.

Ако го обясним другояче: представете си, че живеете в мехур (но много голям мехур)като атмосферното налягане извън мехура, всъщност е много по-ниско от налягането вътре.

Ако мехурът се спука, бързо ще разберете, че новите физически условия са драстично различни от тези, които сте имали вътре в мехура. Приложете същата идея към нашата вселена и си представете как животът, вселената и всичко останало може просто да спрат да съществуват.

Краят според законите на физиката

Фактите са следните: някой ден нашето слънце ще изгори и ще отнесе със себе си и Земята, на практика слагайки край на живота такъв, какъвто го познаваме. Дори и да успеем да останем живи достатъчно дълго, за да стигнем до междузвездни пътувания, и да намерим нов дом в някоя друга слънчева система, тази хипотетична звезда също в някой момент ще изгори - както и всяка друга звезда във вселената.

Ако теориите се окажат истина, то космосът е в процес на дълга, бавна смърт - известна като "топлинната смърт на вселената" - в която естествената, основна тенденция на енергията и материята към по-голяма ентропия (т.е. хаос) стига до момент, в който дори атомите, съставящи материята, в крайна сметка ще се разпаднат в нищото.

Добрата новина е, че това (свръх-депресиращо) няма да се случи по-рано от 10 на 100 степен години (Това означава 10 със 100 нули след него, и от наша гледна точка е невероятно много време).

А и ако гледаме още по-далеч в бъдещето - което изглежда безкрайно - остава възможно също така абсолютно нова вселена да се появи по естествен път на мястото на старата.

Oще: апокалипсис  ебола  климатични промени  край на света 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

2 Ommanipadme Hum | 08.08.201419:24

''стига до момент, в който дори атомите, съставящи материята, в крайна сметка ще се разпаднат в нищото.''
нищо не се губи , само си сменя формата. няма такъв филм като нищо.дори и в главата на тоз които го е измислил тва пак има нещо, к0олко0то и да ме убеждава тази статия в противното
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 08.08.201415:55

Аз мое и да съм тъп, ама какъв е авторът??? Първите сценарии се отнасят за гибел на човешкия род, а не на Земята, която между другото дълго е съществувала без човеци! На финала пък вакуумът от черепа на автора мигрира в заобикалящия ни свят. И хич не е фалшив.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани