Дестинация "Да се махнеш от света" | webcafe.bg
Webcafe

Дестинация "Да се махнеш от света"

Lifecafe
31.08.2011, 17:55 (обновена 09.09.2011, 12:30)
космос, вселена

Разполагащият с четири стаи "Хотел в небесата" ще подслонява до седем гости

Руските инженери създават перфектното място, където да се "махнете от света", за да отдъхнете; през 2016 г. предстои да бъде открит орбитален хотел, намиращ се на 320 000 м над Земята. Разполагащият с четири стаи "Хотел в небесата" ще подслонява до седем гости, които ще могат да се забавляват в условия на нулева гравитация, наблюдавайки същевременно как Земята се върти.

Извънземното преживяване обаче няма да бъде особено евтино. Космическите туристи ще се наложи да се изръсят с $815 000, за да бъдат доставени до хотела с ракета "Союз", след което ще се разделят с още $165 000 за петдневен престой. "Хотелът ще обслужва богати личности и хора, работещи за частни компании, които желаят да извършват изследвания в космоса," обяви Сергей Костенко, изпълнителен директор на Orbital Technologies, които ще конструират орбиталната къща за гости. "Всеки хотел би трябвало да бъде комфортен - и този със сигурност ще бъде."

Екстремните варианти за отдих и дистанциране от простолюдието се множат

Вестта, че Русия смята да пусне в околоземна орбита хотел, е последният пример от дълга поредица от екстремни проекти за отдих. С натрупването на все повече и повече милиардери, предприемачите търсят нови и по-всеобхватни начини да им осигурят съвършените високотехнологични забавления.

Освен космическите хотели, каквито също наскоро бяха предложени от американски и европейски аерокосмически компании, в момента в процес на реализация са предложения за полети с екипаж от богати любители на силни усещания до ниска околоземна орбита - от Virgin Galactic на Ричърд Брансън до американски компании като Space Adventures, Armadillo Aerospace и XCOR Aerospace.

Освен това, милиардерите може скоро да могат да си позволят да купят свои собствени изкуствени "държави", изградени в международни води върху подобни на петролните платформи повърхности - където могат да се отдадат на диктаторски фантазии, или те биха могли да си купят мощни подводници, които биха им позволили да се потопят и изследват най-дълбоките части на океаните. Богатството никога досега не е предлагало толкова много възможности за приключения - и екстремни преживявания.

Какво получавате в космическия хотел срещу своите милион долара

В случая с космическите хотели, хедонизмът обаче ще бъде сравнително ограничен. От Orbital Technologies поясняват, че приемът на течности за гостите ще бъде ограничен до студен чай и плодови сокове; алкохолът ще бъде забранен. Освен това отпадните води ще се рециклират, а въздухът ще се филтрира, за да се премахват миризмите и бактериите, след което отново ще се използва в помещенията на хотела.  

Туристите, придружавани от опитен екипаж, също така ще се налага да консумират храна, приготвена на Земята, която ще бъде затопляна в микровълнови печки, а душовете ще бъдат старателно уплътнявани, за да се избегнат водни течове от тях, които под формата на глобули биха плавали из вътрешните помещения на космическата атракция.

Това със сигурност е далеч от разбиранията ни за петзвезден лукс. От друга страна, ще има много компенсиращи това плюсове. Изгледите към Земята от специалните прозорци за наблюдение на космическия хотел би трябвало да спират дъха, тъй като съоръжението ще прави пълна обиколка около планетата на всеки 90 минути, което ще осигури на гостите 16 изгрева и 16 залеза на ден.

Също така посетителите ще могат да избират дали да разполагат леглата си хоризонтално или вертикално на посоката на движение на космическия кораб. Пък и перспективата за безтегловност предполага всякакъв вид дейности с нулева гравитация, за които можем само да мечтаем на Земята.

Срещу пет пъти по-малко, мераклиите ще получат няколко минути безтегловност

За сравнение, удоволствията, предлагани на тези, които изберат суборбитални полети от Virgin Galactic, ще приключат доста по-бързо.

Използвайки космически кораб, разработен от авиационния дизайнер Бърт Рутън, пътниците ще могат да се изтръгнат от здравата хватка на гравитацията само за няколко минути преди летателният им апарат да се спусне обратно на Земята. От друга страна, плановете на фирмата са доста по-напреднали като реализация от тези на останалите предприемачи, заемащи се с космически туризъм.

Брансън твърди, че първите полети на  Virgin Galactic би трябвало да започнат още следващата година. Билетите за тях ще струват само 200 000 долара като за първите космически екскурзии са се записали знаменитости като Парис Хилтън, Том Ханкс и Стивън Хокинг.

Има решение за вас, дори ако държите да станете диктатор на миниатюрна държавица

Ако това не ви звучи достатъчно изкусително, Питър Тиел - съосновател на PayPal и един от най-ранните финансови инвеститори на Facebook, разкри, че желае да създаде общности, които ще действат на база идеали за абсолютна лична свобода. Според публикация в сп. "Details", той иска да построи изкуствени острови, базирани на дизайна на петролните платформи.

Според замисъла на Тиел, те ще послужат като "нещо като плаваща чинийка на Петри за реализация на политики, които възпрепятстваните от беразличието на гласоподавателите либертарианци не са в състояние да въведат на практика: никакви социални помощи, по-свободни регулации за строителство, пълно отсъствие на минимални работни заплати - и не на последно място, минимални ограничения върху оръжията". С други думи, страната на мечтите за един милиардер.  

Последният вариант е най-антисоциален: да станете съвременен капитан Немо

Също така остава перспективата богаташите да поемат към океанските дълбини в гама от нови подводници, които ще използват изключително здрави материали, издържащи на невероятното налягане в най-дълбоките части на океана. Няма нужда да поясняваме, че те също ще бъдат достъпни единствено за хората с най-дълбоки джобове.

"Деведесет процента от морското дъно все още предстои да бъде изследвано", казва Патрик Лахей, президент на Triton Submarines от Веро Бийч, Флорида - една от водещите компании, занимаващи се с разработка на подобни плавателни съдове. "Долу ви очакват цял куп невиждани гледки. Бихте могли да се разходите около останките на "Титаник" или "Бисмарк". Ще имате достъп до всяко място в океана и ще можете да наблюдавате всички прекрасни морски създания".

Oще: космос  небеса  простолюдие  союз  хотел 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани