Люлин не е просто най-големият софийски комплекс, той е мегавселена | webcafe.bg
Webcafe

IN A ЛЮЛИН STATE OF MIND

Ирина Ценкова
26.07.2014, 17:35 (обновена 02.09.2014, 13:31)

1 от 2 снимки Назад Напред

Люлин

Най-големият софийски комплекс е мегавселена. Люлин няма университет - Люлин дава дипломи за живота

През 1895 г. американският философ Уилям Джеймс за първи път споменава термина „мегавселена", с който впоследствие определят хипотетичното множество от всички възможни вселени, в които се случва всичко, което някога би могло да хрумне на висшия вселенски мозък.

През 1973-а всезнаещата архитектурна мисъл на българския „Софпроект" полага основите на съвсем нагледното съществуване на мегавселената. Проектът за 11 микрорайона - с годините броят им окапва до 10, получава кодовото име „Люлин", а идеята му е да приюти в крепката си бетонна прегръдка над 120 хиляди микрокосмоса.

Петилетката е взета 5 за 4 и днес грандиозният план е дори преизпълнен. Дивият запад пораства в Нов свят.

Докато американците строят теории, ние градим комплекси

Половин век по-късно Люлин доказва съществуването на мегавселената, при това всеки ден. Най-големият софийски комплекс е не-съвсем-малък паралелен свят, който живее според собствените си разбирания и правила. Тук светофарите често са само цветни лампи, а хигиенните навици, поне по отношение на екстериора, още се опитват да израстат периода на мръсните памперси и да узреят за фазата на чистите гащи.

Тук животът е песен на Ивана, под звуците на която чупят кълки седмокласничките „абитуриентки" в съседната пицария. Тук непризнатият Райконен подрусва изнурения си голф по разранените квартални улици, а тревата, асфалтът и околопейковите пространства се доказват като благодатна почва за разцъфтяване на поне три вариации на местната флора: фасове, опаковки и обелки от семки.

Люлин е мегавселената, в която живее другото ви възможно Аз. Или пък единственото ви.

The Dreamland

В човешката история хората най-често строят тунели в опита си да се свържат помежду си - Ла Манша например. Българската история е различна. Тунелът разделя Люлин от София, или поне това е усещането за резултата от може би добрите намерения на градоустройствената мисъл. Тунелът е последната, сутрешна фаза на съня на люлинчани, техният финален шанс за бързо душевно преобличане.

Всяка сутрин хиляди човешки микрокосмоси изпълзяват от сивата бетонна постеля и по класическата схема на преминаването Отвъд се гмурват в тунела, който ще ги изведе от Страната на панелните сънища.

Забележителната ви съседка по бюро, или любителят на потници, който някак незабележимо спомена майка ви на пътя - да, те са от там. Тунелът понякога е твърде кратък за постигане на обществено приемливи нива на катарзис. Важно е да не забравяме и че метрото също е тунел, а от висотата на дългогодишния си стаж като люлинчанка, лично го помня и като дупка - зееща, рохка и явно недотам обезопасена, щом съседчето успя да падне в нея и да разпори бузата си от край до край.

Животът в Люлин оставя белези. Понякога завинаги.

Ако се гмурнете достатъчно смело в тъмната вселена на местните, ще установите, че територията е населявана от поне две основни разновидности на Homo Lyulinus. С годините едните овладяват в различна степен шейпшифтърски* умения и бързо успяват да заменят кода на кварталната менталност с някой установен модел на общуване по софийски. Тази разновидност на местните се адаптира сравнително лесно при смяна на средата и предпочита да се намества в комплекса си предимно нощем, за сън.

Другата вариация на Homo Lyulinus обаче категорично подлага крак на еволюционните процеси и надига бухалка с призиви за пълна автономия. Ако нямате път на Запад, единственият ви шанс да се сблъскате (и Бог да ви е на помощ!) с местните сепаратисти е да се озовете в най-ярката част на агитките на стадиона, да попаднете (по-добре не) в метрото след мач от А група, или - при най-лошо стечение на обстоятелствата - да делите общ сапун в тясно пространство в Банишора.

Homo Lyulinus, патриотична версия, превзема местните поделения на Еврофутбол, жертвоготовно дава личен принос в обогатяването на словосъчетанията на тема „майка" и посреща Джулая всеки петък от балкона на панелната си микровселена, звучно изпращайки до околния космос посланията на Кондьо, Лепа Брена и Тони (или пък Фики?) Стораро.

Липсващото звено

В литературата пътят е символ на познанието. Фикционалните герои пътуват към себе си в стремежа си към съвършенството. Люлинските герои пътуват Отвъд, водени от мотива на липсата. „За мен е най-добрият квартал. Абсолютно без конкуренция. (..) Остава да ни построят мол, в който да има кино, и няма нужда да излизаме от Люлин", споделя пред bTV. Мис Люлин 2010. Сами разбирате - излизането от Люлин е излизане по нужда.

Днес, 4 години по-късно, мечтите на „първата квартална миска" са на финала на дългия път на сбъдването си. Люлин ще си има мол. „Мега мол" за мегавселената. Жалко само, че вестник „За Люлин" безрадостно склопи очи 3 години по-рано и няма кой да отрази събитието с подобаващ апломб.

За разлика от кастата на пътуващите Отвъд, една немалка част от Люлин калява самочувствие с мантрата „Липсва, значи е ненужно". Люлин няма университет - Люлин дава дипломи за живота. На Люлин не му трябва и театър, защото тук маските падат като прецъфтели задръжки.

Ако Стайнбек беше люлинчанин

Ако Стайнбек беше люлинчанин, „Улица Консервна" щеше да е само блед разказ в кръчмата на някоя паралелна вселена. А световната класика „Бетонни комплекси" вероятно щеше да започва така:

„Улиците на безкрайните сиви панелки в Люлин, София, са цяла стихосбирка, марихуанени облаци, скрибуцащи чалги, ослепели улични лампи, крясък, ежедневие, апатия, сън. Люлин - това са изхвърлените през балкона и цъфнали от сблъсъка със земята найлонови торбички, обелки от вафли и използвани дамски превръзки, озъбен асфалт и осакатени железни кораби по площадките, забравили предназначението си постройки, натъпкани с мръсни накъсани дюшеци, от които стърчат спринцовки, отчаяно пищящи нощем автоаларми, шкембеджийници и смущаващи входове, големи жужащи хипермаркети, зарязани строежи и неподозирани скривалища. Неговите жители, както често казват хората, са „чалгаджийки, дилъри, простаци и престъпници", с което искат да кажат „всички". Но ако надникнат към квартала от друго ъгълче, те може би ще видят „красавици, бизнесмени, зевзеци и хитреци". Или пък ще забележат Филиповци".

Историята на Люлин е

история на най-големия софийски комплекс.

И макар да не се нарежда на лавицата със световна класика, Люлин е легенда.

*От shapeshifting, англ. - способност на съществата да се трансформират в други същества или форми

Oще: голф  квартал  люлин  люлинчани  микрорайон  мис люлин  софия  субкултура  хората от люлин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

42 prqkor | 11.04.201619:45

На мен Люлин в сравнение с Дружба или Студентски град ми се вижда като Сен Тропе
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2014, 17:37

41 Galin Diakov.1619842975 | 26.09.201416:48

Здравейте,

ние жителите на квартал Люлин искаме да се запознаем лично с всички кандидат-депутати от нашия 25 многомандатен избирателен район.
Болшинството от нас не знаят абсолютно нито едно име на кандидат-депутат!
Кои са тези хора, от къде, какво могат и са работили?
Искаме да ги видим очи в очи, всички, заедно.
Не в читалището на партийна среща, а на отдавна съсипаното спортно игрище между 6 блока, аудитория от няколко хиляди души. .
Вземете си мегафон и имайте доблест да ни представите. Да огледаме заедно наоколо и помислим за бъдещето. Стига фасадна демокрация.
Обръщаме се към всички политичеки сили, моля заповядайте на 30.09.2014 година, вторник от 17:30 часа на спортното игрище между блоковете 032, 031, 016 и 017.
Искрено се надяваме, че ще имате куража и достойнството да приемете нашата среща-разговор.
С оглед на реда, умоляваме да не водите организирани партийни знаменосци и публика.
Ще разполагате с реална аудитория, медийно присъствие и уникален шанс да докажете възможностите си на хора с честни намерения.


инициативата ни присъства и в фейсбук,
https://www.facebook.com/events/1553413824893915/
там може да потвърдите присъствието на вашите кандидати!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.09.2014, 17:47

40 Vuichaka Viko.100000500336590 | 17.09.201417:47

Аре само ПО-ТИХО!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2012, 13:02

39 Gergana Todorova | 16.09.201410:59

Има нещо, което ме изумява понякога в текстовете (статиите, разказите и т.н.) на "новите автори". Много ми е интересно защо някой ще се труди да напише текст, от който извод няма. А какъв трябва да е извода от тази статия? Тези, които мразят Люлин да го мразят още повече, а тези, които не са се сетили да намразят Люлин да не се бавят, а да започнат да плюят по Люлин.
Може би авторката на статията е живяла в Люлин, но на една определена възраст е решила , че вече няма да живее там, преместила се е да живее в центъра или някой друг квартал и от нямане какво да прави си е припомнила детските години в Люлин и е решила да ни върне към миналото. Да, имаше много наркомани, имаше и много виетнамци, нямаше чак толкова много бездомни кучета и беше страхотно мръсно. Нямам идея от кога не си била в квартала, но въпросът ми е къде видя всички това сега в квартала? Много се дразня на хора, които обичат да плюят много и не намират едно дорбо в живота си, с което да се похвалят.
Люлин е добър квартал! От Люлин са излезнали и много свестни хора! Това дали ще станеш наркодилър, проститутка или чалга фурия не зависи от това дали ще живееш в Люлин или не. Такива има във всички квартали на София. Дори бих казала и в най - богатите квартали на София.
Вместо да плюете, направете нещо полезно с живота си. Напишете нещо хубаво. Вече не можеш да си интересен с поредната критична публикация за Люлин. Темата не е валидна.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

38 veselavesela | 16.09.201401:13

Ж.к. " Люлин " в момента няма нищо общо с писанията на авторката. Няма да повтарям коментарите на хората обяснили реалната ситуация. Добре израдена инфраструктура и в съседство прекрасен парк/ много се надявам да остане , колкото се може по-дълго недокоснат от бесната ръка на "цивилизацията"/ и добре уредената транспортна мрежа са бонус.
Строи се Мол? Искренно се надявам да видя някой добър предприемач с актуални колекции, а не триумфиращите "последен шанс аутлети, миришещи на съвременни варианти препарати срещу молци" в останалите молове.
А, още по-добре ще е български дизайнери със свежи идеи да намерят поле за изява.
---------------
Учудва ме, как уродливостта на мисленето дава траен отпечатък върху нечии физиономии не разбирам / това, по повод няколко коментара написани с "хъшлашки финес". /
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

37 Ben Dover | 15.09.201413:06

Кириле, днеска май не си се пускал по магистралата ,люлинско-пернишката имам предвид, не тази за която ти си помисли и дето води към мазето в което живееш ве люлински пропадняк!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.09.2014, 01:54

36 Орхидея | 15.09.201402:07

Браво, Ирина! Всички теми, на които пишеш, са особено актуални и полезни, а също така носят добавена стойност за читателите. Хвала на толкова интелигентни, красиви и възвишени авторки!

Бих ти препоръчала обаче да се замислиш над следното: с какво материалът, който поднасяш може да направи микросветът на всеки (независимо люлинчанин или не) и на целия макросвят едно по-добро място? С какво това помогна лично на теб самата? Как смяташ, дали назъбеният асфалт е първородният грях на бай Иван от 9-я етаж на ЕПК-то и по какъв начин той конкретно трябва да се чувства отговорен за него?
Грях е да си беден, материално, действително. Но мисля, че още по-голям грях е бедността, наложена от тесногръдството и това нито един американски философ не е в състояние да изкорени.
А Пропо: коренното население на Щатите не е с фалимия Смит.

Със здраве.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 16.06.2014, 23:52

35 кирил кръстев | 15.09.201400:37

бен Дувар,интересно ми е защо таиш толкова омраза към този квартал...да не би майка ти да ти е изневерявала с Люлинец...или баща ти те е зарязал заради бездомно куче от квартала...или те яд,че готини пичове от Люлин са бащи на детето ти...сподели,ще те разберем и няма да ти взимаме пари...щото сме готини хора и сме ларж Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2014, 23:29

34 Charly G. Kayo | 14.09.201423:40

Ей това човешката злоба край. Кажи са на кой го лапа тук и той повече не ти дава и сега отмъщаваш. Да нямаме университет, но има колеж по икономика и мениджмънт. Какво няма в Люлин та да ходиш до "София" то ние сме с град по ваште думи. И то май най-добре развития в цял бг. Като тръгне и магистралата ще видим вас софиянците на къде ще хващате за да се прибетете в родното село. Щото това изказване на един селянин опа селянка. Щото и тук в люлин има такива. Но аз не съм от тях за това така пиша моята рода е тук в софия още от когато е било само перник. Така че мацка ако ти липсва ела в люлин доволна ще останеш. Нищо че пак ще те отрежем след това ама може да скачаш на друг и. н. Като от цвят на цвят. Щото тук сме цветенца за мирисане....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 13:52

33 Стефи Васева | 13.09.201423:21

Боже, Боже, колко мъкa имa по този свят, Боже!
Толковa ли не остaнa зa кaкво дa пишете, зaщо не се рaзходите нощно време през Зонa Б5 и тогaвa пaк дa пишете зa нaркомaните или кaкво дa кaжем зa уж студентския грaд, където дискотеките (чaлгaтеките) сa повече от студентите и прочие квaртaли, които сa в пъти по-зле от Люлин.
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани