Врящото котле Берлин | webcafe.bg
Webcafe

Врящото котле Берлин

Големият Лебовски
07.09.2014, 15:54 (обновена 13.09.2014, 08:38)

1 от 11 снимки Назад Напред

берлинска стена

Берлин е превърнат в огромна открита галерия на най-мащабните, майсторски и изобретателни графити, които можете да видите

Три млади пънк персонажа - две момчета и момиче, принадлежащи сякаш към едно друго време, се качват във влака на S-бан спирката на просмукания от история площад Alexanderplatz в Берлин с малка планина от мърляв багаж.

Няколко големи, пълни черни найлонови торби, сакове, вехтории и едно кокетно сгъваемо столче: пътуващ дом за оборудваните с тенекета бира, кожени якета с емблеми, пъстроцветни късове коса по главите и изражения тип "да го духа обществото", германски младежи.

За краткия път до модерната берлинска среща Postdamer platz, пънк отломките постепенно се утаяват в сложната социална мозайка. На два метра от тях възрастен костюмиран немец е забил погледа си в политическите страници на Berliner Morgenpost и не забелязва екзалтираните жестикулации на суетен италиански мъж, обясняващ нещо на приятелката си - абаносова газела с изящни бедра, широки рамене, пълни устни и преситен от досада поглед.

До тях се е настанил модерно облечен турчин, който разговаря с майка си по своя айфон, а срещу него две японски туристки преглеждат картата на Берлин през чисто нов таблет. Калейдоскопичният културен пейзаж се допълва от виетнамско семейство, британски тийнейджъри и един забързан индиец, който се спъва в сгъваемото столче на пънкарите преди да слезе от влака.

Черешката на тортата за мен е поставена с репликата "След 10 минути съм при теб, маце!", изстреляна в смартфона от симпатична хипстърка с очила с рогови рамки, винтидж чанта и стискаща раздърпано българско издание на "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли в татуираната си с абсткрактни цветни фигури лява ръка.

Това не е Германия

Това е Берлин! Само 15 минути в прекалено добре устроената транспортна система на германската столица са достатъчни, за да потвърдите пред себе си това, което са ви говорили имигрантите тук - Берлин е отделен свят със собствена и неповторима атмосфера, и драматично се отличава от всичко останало в Германия.

Берлин е световна среща, врящо котле от XXI век, вълнуващ метрополис, помирил исторически, идеологически и етнически противоречия. Град с отношение, който не те оставя нито за секунда да забравиш къде се намираш. Буквално и метафорично. Богат, проспериращ, мръсен, шумен, разкошен, хипарски, носталгичен, туристически атрактивен глобален пункт за рандеву на култури и стилове.

Пространствено Берлин е сред най-впечатляващите места в Европа. Широк и открит град с много вода, зеленина и невероятно еклектична архитектура. Над 3,5 милиона души от повече от 180 националности имат постоянната възможност да пълнят сетивата си със стилистичната експлозия над река Шпрее - витиеватата водна артерия на вдъхновения полис.

Тухлена готика, барок и социалистически класицизъм

Червените тухли, високите тесни прозорци и интригуващите орнаменти на готическите църкви и катедрали съжителстват с бароковото изобиле на имперските дворци, запечатали величието на Кайзерова Германия. Архитектурното великолепие от епохата на кралство Прусия е контрастно на монументалния бетонен брутализъм на Сталинисткия класицизъм от времето на Съветската окупация в Източен Берлин.

Импозантните сгради на "марксисткия работнически рай" стоят като огромен филмов декор на широките авенюта, но над всичко построено доминира 368-метровата телевизионна кула, прорязала облачното небе над Берлин. Във всеки един момент от деня в центъра на града работят няколко десетки строителни крана - масивния метален символ на икономическия просперитет на Германия и гаранция за динамичния, вечно променящ се облик на най-големия и важен град в страната.

Встрани от готическите църкви, модерните скулптури, бароковите музеи и сталинистките резиденции са хипарските убежища около гарите. Цветни петна върху лицето на града. Берлин е превърнат в огромна открита галерия на най-мащабните, майсторски и изобретателни графити, които можете да видите. Урбанистичният упадък никога не е изглеждал толкова привлекателен. Сюжетите на картините са рефлекс от невероятната събитийност, превърнала близо 800-годишният град в иконична атракция.

Изключителна историчност

Културното многообразие и стиловата диалектика са типични за много големи европейски столици, но няма град с толкова осезаема атмосфера на историчност като Берлин. Символ на разделение и обединение, сблъсък и среща на Изтока и Запада. Тук е Стената - съборена, митологизирана, нарисувана, маркирана по паважа и продаваща се по магазините за сувенири.

Духът на времето върху парченца строителен материал. Берлин е и едно голямо извинение - към евреи, роми и всичси други народи и етноси усетили варварщината на Третия Райх по време на Втората световна война с кожата си.

Метрополисът е триумф над разделението, приел покаянието, тържествуващ с богатата си кръвоносна система от машини за транспорт, които снабдяват всяка вълнуваща урбанистична точка с хора, желаещи да усетят Историята.

Социализмът на ГДР е трансформиран в забавен капиталистически инструмент от победилата и обединена Германия - трабантчето се явява върховна атракция, а ЩАЗИ е музейно напомняне за кошмара на тоталитарната държава. Два образа могат да бъде засечени почти навсякъде: мечката, символ на Берлин и ключовият лидер на ФРГ от епохата на Студената война Вили Бранд. Историята тук прелива от музейните дворци, катедрали и улици. Навсякъде е. Мислите подскачат от вчера през днес към утре. Ами утре?

Толерантност или...

Казват че, за да се оправиш в Берлин е достатъчно да знаеш турски. Според различни проучвания близо една десета от населението на германската столица изповядва мюсюлманската вяра. Турци и араби, без да се харесват особено, са си устроили свой малък свят в Берлин.

Много от тях изглеждат капсулирани в ориенталската си култура, а западната зивилизация ги привлича единствено с материалния престиж на спортните немски автомобили. Тук не става въпрос за етнос, народност и цвят на кожата. А за религия. Ислямът играе прекалено важна роля в живота на прекалено много хора н сърцето на Европа.

В кървавия контекст на възхода на джихадистите в Ирак и Сирия призивите на Ричард Докинс, Сам Харис и покойния Кристофър Хитчънс за нов, скептичен разговор относно вярата звучат стряскащо актуално. Нуждаем се от някаква демократична форма на нетолерантност към организираната религия.

Сега обаче е трудно да си представим как подобно нещо ще се случи точно в Берлин - тази вълнуваща витрина на мултикултурализма.

Oще: атмосфера  германия  европа  имигранти  култура  мултикултурализъм  пънк  пътуване  религия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.05.2014, 10:53

1 Dovahkin | 08.09.201419:03

"демократична форма на нетолерантност"? Бесен
"демокрацията" и политическата коректност за религията която ще изгуби в сблъсъка си с исляма. и това е добре. защото тези две неща просто не са истина. те са инструменти на глобализма и либерализма. " Либерализмът е концепция и политическа традиция, също философия и течение, което се ангажира със свободата и равенството като основни човешки ценности." последните които твърдяха че искат свобода и равенство(комунистите) се оказаха само и единствено жадни за власт. много бързо забравиха идеалите си и започнаха да строят концентрационни лагери. да видим как ще се справят псевдо демократите и либералите които обичат всички хора с исляма който е много по- прям и истинен в целите и методологията си. Палав
   

оценка

+0 -0