7 особени факта за дъжда, които не знаехте | webcafe.bg
Webcafe

7 особени факта за дъжда, които не знаехте

webcafeLifecafe
11.08.2016, 11:56 (обновена 17.08.2016, 16:09)
дъжд

Когато навън вали, се случват интересни неща

Когато навън вали, се случват интересни неща. Ето няколко примера.

Дъждът може да е цветен

Цветният дъжд, или така нареченият "червен дъжд", е вид дъжд, който съдържа достатъчно количество цветни прашинки, видими с просто око. В Керала, Индия, този феномен е наблюдаван в единични случаи, но пък големите бури били като кървави. На същия принцип съществуват свидетелства за жълт, зелен и черен дъжд.

Най-малко дъждовното място на планетата не е пустиня

Антарктика е място, което може и да е покрито с лед, но всъщност валежите от дъжд и сняг там са най-малко в сравнение с всички други места на Земята. Едва 165 милиметра на година. За да имате база за съпоставка, в някои райони на Колумбия количествата годишно достигат 11 770 милиметра.

Дъждът не винаги прави земята мокра

В някои много сухи и горещи места дъждът понякога се изпарява преди да стигне до земята. Това може да е особено неприятно явление за населени райони, в които липсата на вода е истински проблем. Случва се хора да се молят за капка дъжд и реално да виждат как такъв пада от небето, но не стига до тях.

Не всички капки дъжд са съставени от вода

На Венера, както и на други планети и техните спътници, дъждът не е от вода, а от сярна киселина и метан.

Дъждът кара тревата да изглежда по-зелена

Дъждовните капчици съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Това е нещо като естествена тор за растенията и кара тревата да изглежда по-зелена след валежи.

Дъждът не мирише, нищо че обичаме аромата му

Всъщност, по време на валежи и след това усещаме миризмата на прясно разровената пръст, която се получава от сблъска на дъжда със земята. В почвата живеят бактериите, наречени актиномицети и те оставят усещането за този аромат.

Дължим играта "дартс" на дъжда

Твърди се, че играта „дартс" е измислена заради дъжда. Според легендата, преди години стрелци с лък попаднали в тежък порой по време на състезание. Наложило се да се скрият в местната кръчма и започнали да хвърлят къси стрелички по мишена на стената.

Oще: антарктика  дъждове  идния  летни бури  любопитни факти  природа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 12.08.201608:46

Как да не е пустиня Антарктика? Кой ви е казал, че пустинята е само жега и пясък?
Антарктида е най-голямата пустиня на планетата.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани