Прекаленото споделяне в социалните мрежи е довело до свръхизобилие от доказателства при случаи на развод | webcafe.bg
Webcafe

Facebook развежда яко

Webcafe.bg , По Associated Рress
30.06.2010, 13:35 (обновена 01.07.2010, 17:14)
Двойка

Снимка: © Getty Images

Такава снимка, качена в профила ви във Facebook, може да послужи като доказателство при развод - дори да е било невинна приятелска прегръдка

Забравили сте да махнете от приятелите си съпругата си във Facebook, публикувайки снимки от почивката с вашата любовница? Адвокатът по развода й ще бъде очарован.

Прекаленото споделяне в социалните мрежи е довело до свръхизобилие от доказателства при случаи на развод. Американската академия на брачните адвокати казва, че 81% от членовете й в последните пет години са използвали или са били изправени пред доказателства, извадени от Facebook, MySpace, Twitter и други сайтове на социални мрежи, включително YouTube и LinkedIn.

"О, имах някои особено забавни," разказва Линда Леа Викън, президент на групата с 1600 членове. "Много, много често се среща в сегашните ми дела."

Как виртуалната реалност става реална драма

Facebook е лидер без конкуренция в превръщането на виртуалната реалност в реална драма при развод, казва Викън. 66% от адвокатите, участвали в изследването, цитират слабости в Facebook като източник на онлайн доказателства, казва тя. MySpace следва в списъка с 15%, след което идва Twitter с 5 на сто.

Приблизително един от всеки пет възрастни хора използва Facebook за флирт, според доклад от 2008 г. на The Pew Internet and American Life Project. Но не са само снимки с целувки с любовника или любовницата, които се използват като доказателства. Помислете си за това бащата да принуждава сина да спре да бъде приятел с майка си...

"Този тип доказателства нараснаха от практически никакви до голям процент от случаите, които поемам - и е адски лесно," твърди Викън. "Изглежда като "Шегуваш ли се с мен?"

Нито Викън, нито други адвокати по разводи биха опетнили неприкосновеността на отношенията между адвокат и клиент, като разкрият самоличността на клиентите си, но говорят с общи понятия за някои от гафовете, на които са попадали:

- Съпруг се регистрира в Match.com като ерген, без деца, докато се бори за основно попечителство на обявените като несъществуващи деца.

- Съпруг отрича проблеми с контролирането на гнева, но пише във Facebook в раздела "напишете нещо за себе си": "Ако ти стиска да се изправиш пред мен, ще ти сритам задника, докато се подчиниш."

- Баща се бори за попечителство на децата, претендирайки (освен другото), че бившата му жена никога не посещава празниците на малките. Признато в съдебна зала доказателство от сайта за игри World of Warcraft я показва там с приятеля й точно по времето, когато тя е трябвало да излезе с децата. Майката също така харесва Farmville във Facebook, отново в неправилното време.

- Майка отрича в съда, че пуши марихуана, но сама публикува във Facebook снимки от купон, където пуши трева.

Facebook - в една от всеки пет молби за развод

Липсата на връзка между реалния живот и този онлайн едва ли е уникална за партньорите, които се разделят в САЩ. Сайт за "Направи си сам" разводи във Великобритания, наречен Divorce-Online, съобщава, че думата "Facebook" в края на миналата година присъства в една от всеки пет молби за развод, подадени през него. (Броят на случаите, водени от фирмата, сега достига 7000.)

Адвокатите по разводи Кен и Лесли Матюс, съпрузи юристи от Денвър, Колорадо, не виждат толкова много онлайн бисери. Според тях 1 от 10 от техните случаи включва подобни доказателства, в сравнение с единични случаи или въобще никакви в последните три години. Все пак това е силно доказателство, което да бъде извадено пред съдията, коментират те.

"Открива се информация, която по никакъв начин никога не би се получила в нормалния процес на разкрития - когато и да е," казва Лесли Матюс. "Хората просто бърборят неща из целия Facebook. Хората реално не правят връзката, че това, което казват в документите си за развода, е напълно различно от това, което казват във Facebook. Дори не им хрумва, че би могло то да бъде открито."

Социалните мрежи също така са богати на свързани с разводи кампании на омраза и опетняване между борещите се помежду си лагери на съпрузите.

"Това е доста добро доказателство," казва Викън. "Реално не можеш да фалшифицираш страница в Facebook. Съдиите нямат проблем да допуснат подобно доказателство."

Безплатни адвокатски съвета за безопасен онлайн живот

Адвокатите предлагат тези съвети като гаранция, че вашият показен личен живот онлайн няма да ви отведе в залата за развод:

*Това, което казвате, може и ще бъде използвано срещу вас.

*Ако възнамерявате да лъжете под клетва, не слагайте в социалните мрежи доказателства за противоположното.

"Казваме на нашите клиенти, когато те дойдат: 'Искам да видя вашата страница във Facebook. Запомнете, че съдията може да прочете това, така че никога не пишете нищо, което не желаете съдията да чуе,'" казва Викън.

*Опасявайте се от приятелите-врагове.

Преминаването през развод е практически максимално емоционално за много двойки. Желанието да говориш гадости е голямо, но също толкова голям е и стремежът приятелите да заемат позиция.

"Те си мислят, че тези хора могат да им помогнат да преминат през този момент," казва Марлийн Моузис, експерт по семейно право от Нашвил, Тенеси, и настоящ президент на елитната академия на адвокатите по разводи. "И все пак това е най-лошият възможен момент за споделяне на чувства онлайн."

*Снимката струва... много пари.

Възрастни хора би трябвало да бъдат внимателни и да не качват онлайн свои снимки в пияно състояние, на пиршества или в сексуално провокативни ситуации, но пък да го правят и насред тежък развод? Кен Матюс си спомня снимки на полуголата жена на клиент, с която са разделени, до снимки на децата им във Facebook.

"Той чуваше странни истории от децата си. Мъже из къщата непрекъснато. Мъже, влизащи и излизащи от дома му. А след това се появиха и тези снимки," коментира Матюс.

*Поверителност, поверителност, поверителност.

Настройките за защита на личната информация неслучайно носят това име. Намерете ги. Опознайте ги. Използвайте ги. И бъдете в течение, когато Facebook реши да ги промени.

Викън разказва позната история: клиентка обвинява съпруга си в изневяра, а той отрича в съда. "Той свидетелства, че не е имал връзка с тази жена. И че те са били само приятели. Приятелката му обаче не беше настроила сигурността на страницата си - и снимките си бяха там. "Е, господин съдия, кой ви излъга?"

Oще: facebook  адвокати  доказателства  разводи  съд  съпрузи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 14:31

3 mitra | 10.01.201117:30

Как виртуалната реалност става реална драма?
Когато чакаш ти да чуеш червенокосата мадама,
когато телефона и поискаш ти,
невинно уж за да я посетиш...

Когато с часове я чакаш да се появи в нет-а,
докато жена ти труди се или е в командировка, клета,
а щом те хване че флиртуваш
да лъжеш нагло, че не мърсуваш...

Тогава жена ти престава да ти вярва,
домът ти пък изстива от любовната жарава,
и хукваш или да спасяваш брака,
или пък среща истинска да си направиш с онази червенокоса кака.

Дали и тя ще ти удари шута,
или ще стане номер втори булка,
вече няма никакво значение,
защото няма от виртуалната реалност спасение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 11:58

2 Tutankamon | 29.08.201012:47

Фейсбук е онлайн клюкарница, можеш да разбереш почти всичко за личния живот на приятелите си,... и за техните приятели, ...и за приятелите на приятелите, дори и когато това е последното, от което имаш нужда! Придружено разбира се със снимков материал! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 19.07.201011:21

Хахахахахахаха, няма толкова малоумни хора! Смее се Аз поне не съм женен и нямам такива проблеми. Много щастлив Палав
   

оценка

+0 -0