Крещенето като висш метод за убеждаване | webcafe.bg
Webcafe

Крещенето като висш метод за убеждаване

лебовскиМартин Дамянов
18.07.2015, 17:23 (обновена 03.08.2015, 19:53)
Христо Стоичков

Снимка: © Getty Images

Викането е основен способ за аргументиране в българската палитра

Нали знаете - ако нещо звучи добре, значи е вярно. С викането е същото - който вика по-добре, той е прав.

В древна Гърция, когато са имали обществен казус за решаване, тълпата се разделяла на групи и която викала по-силно - нейното ставало. (Общо взето, можеш да оправдаеш много глупави неща, ако кажеш, че са демократични.  Другият вариант е да кажеш, че го правиш за децата.)

Често, когато някой крещи, докато спорим, го питам колко далече от него мисли, че съм. Тази тактика обърква врага и той намалява тона, изпаднал в колебания и несигурност.

Викането е основен способ за аргументиране в българската палитра. Не ми ли вярвате? Вижте колко по-убедително звучи: "ВИКАНЕТО Е ОСНОВЕН СПОСОБ ЗА АРГУМЕНТИРАНЕ В БЪЛГАРСКАТА ПАЛИТРА". Видяхте ли сега! Ако не - това е нормално, но целта не е да постигнем консенсус кое е вярно, а да ви убедя, че аз съм прав на всяка цена.

Винаги това е. Кой го интересува каква е истината - важното е егото ти да не страда. А защо страда егото ти, ако не си прав? Егото страда, защото изпитва липси, които иска да запълни като убеди другите, че притежателят му е прав.

Липси в смисъла на комплекси - не си получавал нещо на по-ранен етап от живота си и сега се чувстваш обезстойностен. Не си получавал, да речем, майчина любов достатъчно - майка ти вместо да те гушка и да ти показва подкрепа, ти е... викала, познай защо.

И така, сега търсим компенсации. Лошото е, че дори и да си постоянно прав, удоволствието е временно, защото вредата е нанесена и нищо не може да я компенсира. Ако не съм прав, липсите ми се затвърждават и се чувствам зле.

Другият вариант, разбира се, е навикът да викаме един по друг, докато спорим, да идва от дългото ни аграрно минало, когато сме викали по овцете. С времето чрез магията на генетиката този навик се е предал на поколенията. Както виждате, освен изкусен психолог, съм и невероятен генетик.

Викането като метод на убеждаване ни е фаворит, разбира се, без никой да гледа успеваемост и резултатност. Статистиката е за слабите! Освен това - играли ли сте някога компютърна игра с коли?

В тези игри има едно златно правило - колкото по-силно натискаш копчето, толкова по-бързо върви колата. Същото е и с крещенето. Също така има много положителни странични ефекти.

Например, даваш да се разбере, че в момента е неудобен съседите да идват и да ти искат пари на заем. Хората се научават, че дробовете ти са в добро здраве, въпреки годините пушене и съответно, че притежаваш висш ген (отново генетика, хмм...).

При викане се изгарят калории, укрепва имунната система и извисяваш нивото на страшност и правост. Момичета от женския пол също са привлечени от мъжката гръмогласност, защото им прилича на бебешки рев и задейства майчинския им инстинкт. Не го казвам аз това - това е наука!

Не е проблемът във викането. То е белег на други проблеми и лошото е, че те не се отбелязват.

Желанието да доминираш над другите, като жертваш за това всякакво разбирателство и мир, показва тежка незрялост. Тази незрялост се проявява и в други аспекти на живота - като безотговорност към работни и семейни задължения, плиткоумно решаване на проблеми, гласуване за Атака, ненужно насилие, мания за величие и други такива.

Мисля, че проблемът е класов. Хората нямат класа.

Иначе сме народ, които се слави и с гостоприемството си.

Oще: викане  крещене  манталитет  мартин дамянов  народопсихология  убедителност  убеждаване  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 20.07.201510:12

"Момичета от женския пол също са привлечени от мъжката гръмогласност..."

Винаги ми е липсвало нещо при общуване с момичетата от женски пол, сега знам какво е! Интересно дали момичетата от мъжки пол имат същата особеност?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

1 Palma Kaktusova | 20.07.201509:24

Изобретателността в мрежите е невероятна.
Особено забавно е, профил с 2 аватара да се кара сам със себе си.
Предполагам има някакъв терапевтичен ефект за егото. Донякъде... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани