#MeToo по френски: Странният случай на Джонатан Давал | webcafe.bg
Webcafe

#MeToo по френски: Странният случай на Джонатан Давал

webcafeLifecafe, по France Info, Daily Beast
10.02.2018, 17:44 (обновена 12.02.2018, 18:28)
джонатан давал

Снимка: © Getty Images

Джонатан Давал не крие сълзите си пред родителите на Алексия - Жан-Пиер и Изабел Фуийо. Те обаче нямат представа, че съвсем скоро ще признае за убийството на дъщеря им.

Джонатан Давал е на 34 години, описван от всички като "добро момче" и "перфектният зет". Преди три месеца обаче идиличният живот на младия французин приключва с тежка трагедия.

29-годишната му съпруга Алексия изчезва безследно. Заедно с нейните родители Джонатан дава пресконференция, на която призовава всички да помогнат за издирването на младата жена.

Когато трупът й е намерен, заровен в гората в района на От-Саон, Давал не може да спре сълзите си пред камерите на журналистите, които отразяват случая. Опечалението му е по-демонстративно от това на родителите на младата жена.

Преди седмица вдовецът беше задържан от полицията. Два дни по-късно Джонатан Давал направи самопризнания, като потвърди, че е удушил жена си. Според обясненията му - трагедията е нещастен случай, инцидент в резултат на семеен спор.

Престъплението, което занимаваше френските медии в продължение на 3 месеца преди неочаквания обрат, се превърна в повод за публичен дебат за насилието на жените и за причините, поради които "добри мъже" проявяват фатална агресия. В спора се стигна дори до намесата на френския министър по равнопоставеността на половете Марлен Шиапа, която се противопостави на всяко прехвърляне на вината върху убитата жертва.

Как се стигна до бруталното престъпление?

Джонатан Давал живее със съпругата си в малкия град Гре в Източна Франция. Роден е на 16 януари 1984 г. в семейство с четирима братя и две сестри в съседното селце Веле. Баща им умира млад, а загубата му се преживява тежко от семейството.

Като дете Джонатан общува трудно с връстниците си, срамежлив е и почти не говори, когато е в компания с приятели.

В продължение на 12 години работи в компания за компютърни услуги. Колегите му го описват като отзивчив и отговорен човек, който е готов да помогне дори когато не е на работа. Остава изключително срамежлив и интровертен, но е вежлив, демонстрира уважение към околните и е "феноменално спокоен", както казва един от колегите му. Джонатан никога не повишава тон на когото и да е.

Хобито, което той споделя с някои колеги, е бягането. Говори често за тренировките, пита за съвети, купува си пътечка за тичане у дома, напредва бързо. Често се включва в полумаратони и състезания на 10 км, като показва добри резултати.

За 12 години познанство с Джонатан, работодателката му Мария Шартон никога не го е виждала в компанията на съпругата му Алексия.

Младият мъж рядко говори за личния си живот, но когато има повод, казва, че "е намерил жената на живота си".

Запознава се с Алексия още като тийнейджър по време на ски-ваканция. След 10-годишна връзка двамата сключват брак през юли 2015 г. Най-напред се настаняват в къща в близост до дома на родителите на Алексия, а година по-късно се местят в жилище, собственост на нейните баба и дядо.

Съседите им казват, че са имали желание да се опознаят с младото семейство, но никога не се е отдавала подходяща възможност. Описват Джонатан като спокоен и стеснителен мъж.

Според източници на AFP, двойката е изпитвала големи трудности в желанието да имат дете. Проблемът е създавал поводи за силно напрежение между двамата у дома. Навън обаче не са давали повод за съмнение в любовта си.

От самото начало на връзката с бъдещата си съпруга, Джонатан редовно посещава дома на родителите й. Често двамата се отбиват през кафенето, което тъстовете му стопанисват, понякога той сам се обажда на майката на Алексия, за да си поговори с нея.

Близостта остава силна дори след смъртта на младата жена. Преди месеци е организирано шествие през града в памет на Алексия, а родителите й не изпускат ръцете на Джонатан.

Пред 8000 души публика той казва: "Алексия беше въздухът ми, силата, която ме караше да надминавам себе си". Сцената се повтаря и след няколко дни, когато се провежда погребението.

Никой не подозира, че само няколко седмици по-късно Джонатан ще направи самопризнания. В социалните мрежи се появяват спорадични коментари на хора, които подхвърлят версията за евентуалната му съпричастност към престъплението, но родителите на Алексия остават уверени в невинността му до последния момент.

В края на януари полицията вика Джонатан на пореден разпит, а след два дни престой в ареста, той се пречупва и признава, че е убил съпругата си при семеен скандал.

Родителите на Алексия сякаш преживяват смъртта й повторно.

Юристът Рандал Швердофер, който представлява Джонатан Давал пред съда, твърди, че клиентът му е бил провокиран от съпругата си, която имала "властнически характер" и го е карала да се чувства "смазан и подчинен".

Полицията намира sms-и от Алексия, адресирани до съпруга й, които са агресивни, нападателни и обидни. В едно от съобщенията Джонатан е наречен "импотентен". Младият мъж действително е страдал от еректилна дисфункция, казва защитникът му, затова се е почувствал болезнено засегнат.

Изказванията на адвоката бяха посрещнати с остра критика от страна на 35-годишната Марлен Шиапа, министър по равенството на половете в кабинета на Едуар Филип.

Шиапа нарече твърденията на Швердофер "нарочване на жертвата за виновник".

"Дори да е имала авторитарен характер, оправдава ли това убийството й? Намирам това изказване за скандално. По този начин легитимираме посегателствата срещу жените, легитимираме факта, че на всеки три дни има по един случай на жена, издъхнала от ударите на партньора й. Това не е страст, не е аргумент, не е емоционална драма, а е насилствено отнемане на човешки живот. Трябва да спрем да подценяваме домашното насилие и да спрем да си търсим оправдания", каза тя в интервю пред френско радио.

Въпреки изказването на министър Шиапа и вълната от недоволство в социалните мрежи, адвокатът на Джонатан Давал не се отказва от позицията си.

"Думите ми може да са шокиращи, но не ме интересува какво мислят хората. Това не го оправдава, но е важно да се разбере защо един добър човек внезапно се превръща в убиец за една минута. Това е начин да разберем Алексия и Джонатан. Жената също може да бъде агресивна и това не трябва да се премълчава", казва още юристът.

През 2016 г. във Франция са регистрирани 123 случая на жени, убити от съпрузи, интимни приятели или бивши партньори. По едно убийство на всеки три дни.

Oще: metoo  алексия давал  джонатан давал  домашно насилие  насилие срещу жени  убийство  франция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 16.02.201818:42

Франция е ратифицирала истанбулската конвенция и има министър по равенството между половете, естествено жена. И министърката се изказва в духа на конвенцията: страстта не е смекчаващо вината обстоятелство за предумишлено убийство. Правилно, подписвам подкрепа с две ръце.
Обаче как се получава, че в цивилизованата, напреднала, либерална и хуманна Франция, приела всичко модерни документи, има 123 убити жени? (убитите мъже не ги броят) Нямам сведения за убитите жени в България, но съм готов да се обзаложа, че са по-малко на глава от населението. При това процентът на мюсюлманите и други брутални с жените племена у нас е по-висок. Защо конвенцията не помогна на 123 французойки? И ще помогне ли на българки?
   

оценка

+0 -0