Дългосрочните отношения имат нужда от различен вид божествена помощ | webcafe.bg
Webcafe

Време е за оставка на Свети Валентин

Lifecafe
13.02.2014, 18:21 (обновена 14.02.2014, 20:04)
свети валентин, сърце

Снимка: © Getty Images

Празникът на свети Валентин като че ли се поизтърка. Може би женените трябва да си изберат друг светец

От всички светци, на които бихме могли да отредим специален ден за честване на любовта, защо изобщо е бил избран Валентин - човек, който никога дори не е имал приятелка, още по-малко е поддържал дългосрочна моногамна връзка?

Той е бил свещеник, умрял млад, след като е излекувал някакво сляпо момиче и й е написал бележка, подписана "твоят Валентин". И това е човекът, който би трябвало да вдъхновява трайната любов? Човек, който е останил бележка, преди да изчезне практически безследно, без вест или кост?

Като начало нека първо изясним цялата глупост с "Валентин е помагал на младите влюбени

Знаете ли, светците се предполага да помагат на хората в нужда или затруднение. Да не би да има някакъв тип глобална криза: младите хора да имат нужда от помощ, за да бъдат привлечени един към друг?

Това се нарича просто "влюбване", да си паднеш по някого - не носене на бреме за любов, бутане на сизифов камък за любов, или решаване на уравнения за любов, или гладене на планина от дрехи за любов. Просто влюбване. Падаш си по някого и толкоз.

Женените хора, от друга страна, или поне тези в дълготрайно партньорство, имат нужда от помощ за това усещане за любов. Понякога, например след като чуеш за 45-ти път една и съща история, изопачена по един и същи начин, или за 44-ти път обясняваш къде стоят пликовете у дома, наистина са необходими чудеса.

Не че искаме да бъдем врагове на празника на любовта, но да си признаем, Валентин е малко смотан ролеви модел. Пичът просто е написал една бележка. Не е като да се е скъсал от усилия или нещо подобно.

След известно проучване, искаме да ви предложим няколко алтернативни светци, няколко свети хора, които вероятно биха били по-уместни символи на малцината късметлии, които успяват да бъдат в дълготрайна моногамна връзка.

Света Женевиев, светец-патрон на катастрофите

Женевиев е носила храна на хората в Париж, когато градът е бил под обсада и складовете са били абсолютно празни. Когато варварите наближили нейния дом, тя убедила хората да останат и да защитават своя град. Този ден би могъл да се чества, като някой друг отиде на шопинг до близкия хипермаркет. Или като членовете на семейството се погрижат за собствените, обитавани от тях, територии в дома. По изключение.

Света Димфна, светец-патрон на емоционално неуравновесените

Бащата на Димфна се побъркал, след като майка й умряла, и се влюбил в дъщеря си. След като Димфна избягала в Белгия със свещеника си, за да бъде далеч от него, той я последвал и в гнева си й отрязал главата.

Този ден би могъл да бъде честван, като заминете на почивка отвъд океана без близки роднини, дори перфектно свестни и адекватни такива. Или, ако си говорим обективно, и без децата. (Бонус: Димфна е и светец-патрон на удавянето на проблемите в алкохол, ако нечии родители настояват да се присъединят.)

Света Бландина, светец-патрон на погрешно обвинените

Бландина е била обвинена, че е убивала деца и е яла от плътта им, защото е била християнка. Този ден би могъл да се чества, като просто си поемете дъх, за бога, преди да питате защо някой е пуснал децата навън без якета, или без да дебне какво точно ядат. Пуснал ги е, защото просто са искали да излязат. Нищо им няма, добре са. И не, те не са вечеряли само сладолед. Първо са хапнали и по някой бургер.

Свети Свитун, светец-патрон на дъжда

Свитун, който е бил епископ на Уинчестър, е допринесъл много за изграждането на църквата и църковната инфраструктура. Този ден би могъл да се празнува със спонтанни прояви на подобрения в дома, извършени от който и да е от съпрузите - или и от двамата.

Прахосмученето не се брои, въпреки че доколкото Свитун е патрон на дъжда, поправянето на течащия смесител в кухнята все пак върши работа. Поставянето на рафтове по стените определено също не е зле.

Свети Одило: светец-патрон на горките души в чистилището

Одило е убедил непримиримите феодали от неговата ера да спрат враждите по време на великите пости, Великден, коледните пости и Коледа. Неговият ден би могъл да се отпразнува, като издържите цял ден, без да противоречите на партньора си. Или, ако това изглежда твърде амбициозно, без скандали в колата. Или поне без спорове и караници по време на хранене.

Или поне без разправии в покрити с килим помещения между 7:30 и 7:55 сутринта. Като се замислим, светецът-патрон на чистилището е доста подходящ и като закрилник на брака: да, непоносимо е, но е по-добро от другите варианти. (Забележка към производителите на картички за св. Одило: внимавайте много с правописа. Одило, не Одилдо...)

Всеки от тези петима скрива тотално шапката на св. Валентин за дългосрочните връзки

Въпреки че, ако му отдадем дължимото, все пак Вальо е бил екзекутиран заради ангажимента си да жени хора. (Властите по това време - а дали само тогава? - са вярвали твърдо, че от необвързаните мъже се получават по-добри войници.)

Това все пак би трябвало да се брои за някакво постижение. Затова хайде все пак да го оставим да бъде светецът-патрон на сгодените, или младоженците, или просто забилите се за вечерта.

Тогава просто да имаме два празника на любовта - единият на св. Валентин, а другият да е отреден за някой от тези символи на повече усилия. Вместо шоколад или цветя, които са свръхнетрайни, партньорите биха могли да си обменят дъвка, като символ на дълговечност, гъвкавост и склонност да попадаш в косата на другия.

Или цигари - подходящ символ за някой, който вероятно ще те докара до гроба, но просто не можеш да го зарежеш.

Също така, и двете са адски лесни за купуване на бензиностанцията на път към къщи, ако случайно забравите.

Oще: връзки  двойки  празник  свети валентин  цветя  шоколад 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2011, 10:03

1 Valentin Popov | 15.02.201413:28

кой написа т'ва, бе? да се прегледа... СПЕШНО!!! Бесен
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани