Преди да декларират любовниците си, нека законодателите уредят фактическото съжителство в Семейния кодекс | webcafe.bg
Webcafe

Любовниците

Миранда
11.03.2014, 15:58 (обновена 13.03.2014, 16:47)
Великов

Умоляваме облечените във власт - и съблечените от тях - нека БОРКОР да мине като отдел към Комисията за конфликт на интереси. Прекалено скъпо ни излизат вицовете им

Безполезна институция с шест букви. БОРКОР.

Ако сте забравили какво е това, "инструмент за извършване на политика за превенция на корупцията". Иначе - обикновена държавна агенция с шепа чиновници на добри места, която ни струва 18 милиона лева за 4 години - от  2011 до 2014 г.

Ако председателят на "инструмента" - бившият соцдепутат Бойко Великов, не беше обявил новината, с която влезе във всички медии: че политиците и висшите чиновници трябва да декларират сърдечните връзки, за съществуването на БОРКОР нямаше да разберем до следващия доклад за корупцията, в който пак сме на някое топ място.

Разбира се, никой нормален човек не би допуснал, че - наред с колите и имотите, които политиците и висшият апарат на държавата са задължени да декларират пред Сметната палата, ще се мъдрят, в друга декларация, и по някоя Криси, Николета, Минка, Моника и прочие - с име, презиме и фамилия, ЕГН, адрес...

"Има европейски регламент, според който емоционалните отношения на политиците и висшите чиновници трябва да бъдат декларирани", казва Великов. Наистина ли? Защо не посочи в кои страни от ЕС се прави - или е чел някой БОРКОРец с лош английски.

И какво значи емоционални отношения - ние всички сме обвързани в някакви емоционални отношения. Например моето емоционално отношение към г-н Великов е безсърдечно и остракиращо.

От БОРКОР изпратили предложения за промени в Закона за конфликт на интереси, според който политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари.

Вероятно са пропуснали факта, че има комисия за конфликт на интереси. Друг въпрос е дали си върши работата, без шефът й да си записва нечии ценни указания както правеше предишния, като например: "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ". (Само не си мислете, че е бил в по-особена връзка с ИФ!).

След като огласява това спиращо дъха предложение за деклариране на любовниците в някакъв нов тип чиновнически лексикон, Великов се прехвърля на етичните кодекси, като прави откритието, че в Народното събрание, в което той беше депутат в продължение на ПЕТ парламента, няма етичен кодекс.

Това е въпрос на морален проблем - такъв кодекс би могъл да се използва, смята Великов, награден с поста в БОРКОР заради дълга и вярна служба на партията-столетница.

Впрочем не любовниците са най-дълбоко пазената тайна на българските ВИП-ове, а сексуалната ориентация. Фактът, че никой политик или висш държавник у нас не е декларирал хомосексуална ориентация, показва само едно - страхът от публично обругаване е невероятно голям.

Дори и да приемем хипотезата, че една такава... недоумица... би се приела, някои със сигурност биха вписали по няколко женски имена в нея. Така както в декларациите пред Сметната палата току-що встъпващи в политиката вписваха големи суми, каквито тогава нямаха, за да не дължат обяснения за по-нататъшно попълване на сметките си.

Но юристите на БОРКОР имат съществен пропуск, правейки предложението си. Преди да искат подобен регистър, би трябвало да настояват за правен статут на фактическото съжителство. Такъв, какъвто нашите законодатели "пропуснаха" да уредят в Семейния кодекс, който приеха преди няколко години.

Не може да настояваш за деклариране на отношения, които не са правно уредени. Ами ако отсрещната страна реши да заведе дело за оклеветяване и уронване на личния престиж?

Представете си, връзката е прекратена, любовта се е изпарила, той си е взел джипа, който й е подарил, тя е напуснала апартамента му, прибрала е четката си за зъби и тубичката с фон дьо тена, и изведнъж - г-ца Еди-коя-си, в еди-какви-си отношения с г-н Еди-кой-си. А тя вече шофира нечие тузарско "Ауди", сърцето й е дадено на друг и той също иска да я декларира :)

В крайна сметка много съпруги са започнали като добри любовници.

С оглед на гореизложените съждения, умоляваме облечените във власт - и съблечените от тях - нека БОРКОР да мине като отдел, структура, бюро към Комисията за конфликт на интереси. Прекалено скъпо ни излизат вицовете им.

Oще: боркор  власт  деклариране  любовници  политика 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани