Facebook въздържатели | webcafe.bg
Webcafe

Facebook въздържатели

Lifecafe , По NYT
16.12.2011, 15:02 (обновена 20.12.2011, 09:44)
Facebook

Това не са асоциални хора, те просто не харесват социалните медии

Тайсън Балком напуска Facebook след случайна среща в асансьора. Той се озовава до жена, която никога преди не е срещал, но въпреки това от Facebook знае как изглежда брат й, откъде е тя и къде е ходила на ваканция скоро.

"Знаех всички тези неща за нея, макар че никога не сме говорили лице в лице", споделя Балком, който е студент по медицина в Орегон и има общи приятели в реалния живот с въпросната жена. "В този момент си помислих, че вероятно това е малко нездравословно."

Парадоксално, но именно младите стартират анти-Facebook вълна

Подготвяйки се за дългоочакваното публично предлагане на акции, Facebook са готови да разкрият огромната си мощ, която се основава на повече от 800 милиона активни потребителя по целия свят, от които приблизително 200 милиона са в САЩ - това на практика представлява 2/3 от населението на щатите.

Но компанията започва да се натъква на сериозни проблеми в САЩ. Някои хора, дори и сред по-младите, просто отказват да участват в социалната мрежа - включително и такива, които вече са опитали да я използват.

Едно от основните предимства на Facebook е, че той изгражда по-здрави връзки между приятели и колеги. Но някои хора, които се опитват да стоят далеч от сайта, твърдят, че той може да окаже и обратен ефект, карайки хората да се чувстват малко или много отчуждени един от друг. "В един момент спрях да се обаждам на приятелите си", споделя 24-годишната Ашли Елсър, студентка от Шарлътсвил, Вирджиния. "Гледах снимките и статусите им и си мислех, че по този начин съм наистина свързана с тях."

Въздържанието от социалните мрежи се базира на недоверие към собствениците им

Със сигурност лишеният от Facebook живот си има своите недостатъци в ера, в която хората обявяват много важни аспекти от живота си в Интернет. Елсър например е пропуснала редица годежи и снимки на новородени бебета. Но нищо от това не й вреди повече от пропастта, която тя твърди, че Facebook е създал между нея и най-близките й приятели. Затова тя решава да закрие профила си,

Много от отказалите се от социалната мрежа посочват като основна причина за техния избор личните данни и неприкосновеността. Изучаващите социалните мрежи обясняват, че този проблем е свързан с доверието. Аманда Ленхарт, която се занимава с проучвания на тийнейджъри, деца и семейства в проекта Интернет и американския живот в центъра по изследвания "Pew" твърди, че хората, които използват Facebook, са склонни да имат "по-голямо доверие на хората и институциите като цяло." Тя добавя и че "някои хора решават да не използват социалната мрежа, защото се страхуват от това, което може да се случи".

Ленхарт отбелязва, че около 16 на сто от американците не притежават мобилни телефони. "Винаги ще има хора, които се въздържат от новото", коментира тя.

Статистиките за развитието на социалната мрежа в САЩ не са оптимистични

Броят на американците, посетили Facebook през последната година е едва 10 на сто - сериозен спад от 56-те процента, които бяха отчетени по същия индикатор преди година. Това твърди сайтът comScore, който проследява интернет трафика в глобален мащаб.

Анализаторът от Gartner Рей Валдес твърди, че този спад не е решаващ проблем за първоначалното публично предлагане на акции на фирмата, което е насрочено за идната пролет. Важното за Facebook на този етап според него е способността на социалната мрежа да поддържа милионите си потребители. "Вероятно се тревожат повече за това, че Facebook вече не е нещо ново," допълва Валдес. "Това е продължителен проблем, с който се опитват да се справят, макар че за него няма перманентно решение".

Това не са асоциални хора, те просто не харесват социалните медии

29-годишната Ерика Гейбъл, която живее в Бруклин и е PR специалист споделя, че така и не успяла да разбере какво му е хубавото на Facebook. Според нея всекидневните обновления на статусите на тема лоша прическа и маникюр, както и безбройните снимки на "кулинарни творения" са виртуален хаос, от който тя няма нужда в живота си. "Ако искам да видя второто бебе на петата си братовчедка, ще й се обадя и ще отида на гости," смее се тя.

Гейбъл не отрича технологиите тотално. Тя има iPhone и понякога използва Twitter. Но щом стане въпрос да си направи профил в най-голямата социална мрежа в света, нейното търпение достига своите граници. "Преди имах профил в MySpace за известно време, но всеки път, в който виждах информация за други хора, се чувствах много странно," споделя тя. "Това просто не е за мен".

Уил Бренан, 26-годишен жител на Бруклин споделя, че вече си е "напатил достатъчно" от многото недостатъци на Facebook по отношение на сигурността. Допълва, че приятелите му не винаги разбират негативната му позиция срещу социалните медии. "Молят ме да се регистрирам в мрежата поне два пъти месечно," обяснява Бренан. "Постоянно ми пилят на главата за това, че им съсипвам плановете, като не съм във Facebook".

"Имате ли някаква мръсна тайна, щом ви няма във Facebook?"

Със или без морализаторски речи, отказалите се от Facebook са единодушни, че изборът им винаги е интересна тема за дискусия - точно както би бил и отказът от притежанието на телевизор в една по-ранна медийна ера. "Хората винаги се изненадват," споделя 29-годишният системен администратор от Ню Йорк Крис Мънс. "Но животът ми продължава и без Facebook. Не съм темерут - имам приятели и страхотен живот в Манхатън, така че не мога да кажа, че изпускам нещо толкова важно."

Натискът на обществото обаче ще продължава да се увеличава все повече. Сюзън Елтингер, анализатор в Altimeter Group коментира, че обществото възприема нови поведения и очаквания в отговор на почти вездесъщостта на Facebook и другите социални мрежи. "Хората могат да започнат да си задават въпроса дали не криете нещо, щом ви няма в социалните мрежи," обяснява тя. "Нормите се променят".

Хората, избрали да не използват Facebook, имат и някои предимства. Мънс споделя, че интимният му живот е спечелил много от липсата на онлайн досие: "Партньорките ми нямат шанс да се разровят из целия ми живот чрез Facebook преди да излезем на среща".

Но според госпожица Гейбъл, именно тези "проверки" са единственото нещо, заради което се нуждае от Facebook. "Ако си падам по някое момче, карам приятелите ми да го проучат от мое име," споделя Гейбъл. "Но не отивам по-далеч от това".

Oще: facebook  въздържатели  данни  приятели 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.11.2011, 03:43

12 Da ama Ne | 20.12.201108:28

Нямам FB, нямам и АБВ. Но АБВ ще си направя Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 19.12.201105:03

Един приятел бачкаше преди 15 години в Реджайна Саскачеуан Канада, като ИТ секюрити в правителстена програма. Едно от многото направления: създаване на носител на базовите данни във всяко новородено у Канада. Реализирано успешно и отхвърлено поради хуманитарни причини, че същият този ми вика преди 2 години, няма нужда от нищо такова, Фейсбук предоставя напълно безплатно цялата информация на стотици милиони хора на организациите които се нуждаят от това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 20:22

10 Liliana Murtazova | 18.12.201120:58

http://www.ivosiromahov.com/2_article/a46.html

Е за това се сещам като чета статията. "Сураттефтера" е като всяко друго явление - хубаво е когато не се прекалява...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

9 cultov | 18.12.201119:17

...Продължава финиширането на участниците по спортно ориентиране "Родопи 2005"...- ...а такааа ...ще дойдат всички на тезата за липсата на нормалния социален контакт очи в очи ама ,нейсе...когато...тогава... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 18.12.201116:40

"Нямам Фейсбук" е новото "Имам Фейсбук". Помня много добре, че беше така със Скайп, а следва да е така с Google+
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 18.12.201116:33

Аз па имам регистрация в АБВ....пък не се хваля не разбирам
А некви се нарегистрирали в един сайт и ми надуха главата с него....е що?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2011, 16:24

6 Nikolay Nikolov | 18.12.201116:29

въздържателиет грешат, ама наистинал няколко причини:
- възобновяване контакт със съученици, бивши колеги, бивши съседи...
- повече живи срещи, партита, ходения съвместно на театър, кино...
- честитки - макар и в електронен вид - на рожденни, имени дни...
- всеки е свободен да не слага свои снимки, данни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2011, 16:17

5 Bobby Buonmaggio | 18.12.201116:17

https://www.facebook.com/stigafeisbuk
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 18.12.201116:08

СТГ така си е! Кой имал, кой нямал фейсбук... Абе я ми се махайте от главата... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 18.12.201115:22

еднакво смешно е да се хвалиш че имаш и да се хвалиш че нямаш Фейсбук, защото и в двата случая подчертаваш че това е нещо супер важно и определящо а то не е
   

оценка

+0 -0