Кариеристка търси подкрепящ партньор | webcafe.bg
Webcafe

Кариеристка търси подкрепящ партньор

Lifecafe, по Livescience.com
03.09.2013, 17:34 (обновена 07.09.2013, 10:05)
Жена

Успехът на жените - провал за мъжете до тях

Сдухвате ли се, когато жената до вас, вместо да свети с излъчваната от вас светлина прави успешна кариера? Притеснява ли ви, ако сте "мъжът на еди-коя-си" и няма как да доминирате във връзката с по-висок социален статус...

Мъжкото его страда подсъзнателно, когато гаджетата или съпругите им успяват в академичен или пък социален план и независимо от това дали двойката е в пряка конкуренция. Това сочат данните от ново проучване, проведено сред 896 души в пет различни експеримента.

Психолозите са установили, че мъжете имат по-ниско самочувствие, когато интимният им партньор успява, в сравнение с партньорите с не толкова успешна кариера.

Междувременно същото изследване открива, че жените са незасегнати от успехите на своите съпрузи или гаджета

"Изглежда логично, че мъжете се чувстват застрашени, ако гаджетата им ги надминат в нещо, което двамата правят заедно, като например опитите да отслабнат," твърди в своето изявление главният автор на изследването Кейт Ратлиф от университета във Флорида. "Но това изследване открива доказателства, че мъжете автоматично интерпретират успеха на своите партньорки като техен провал, дори и двамата да не са в пряка конкуренция".

Ратлиф и нейният колега Шигехиро Оиши от университета във Вирджиния провеждат серия от пет експеримента, за да проследят как самочувствието може да бъде повлияно от успеха или провала на романтичен партньор при хетеросексуални американски и холандски двойки.

В едно от своите изследвания, те разглеждат 32 млади двойки студенти от университета във Вирджиния

Всеки участник предварително попълва "тест" за социална интелигентност. Участниците после прочитат пет различни сценария, описващи проблем, който някой е имал в работата или вкъщи, и трябва да изберат между два различни съвета, с които да се справят в тази ситуация.

На студентите е било казано, че има правилен отговор (определян от преподавателите) и че резултатът им на теста ще измери тяхната "социална интелигентност и способността им да се справят с проблеми".

В действителност изследователите не са оценявали тестовете, а участниците не са получили резултати, но им е било казано, че интимният им партньор е сред 12% от най-добре представилите, или от най-зле представилите се в теста студенти.

Попълнените постфактум въпросници показали, че узнаването на резултата на партньорите не разклатило видимо самочувствието на участниците

Но освен това изследователите измерили и подсъзнателното самочувствие на участниците чрез компютърен тест за имплицитни асоциации с бърза промяна на думи, който улавя чувства и състояния, които хората не са склонни да споделят. Например тези с високо самочувствие са склонни да асоциират думата "аз" с думи като "отличен" или "добър", вместо с думи като "лош" или "слаб".

В сравнение с мъжете, на които било казано, че партньорката им е сред най-неуспешните 12%, мъжете, чието гадже уж било сред топ 12%, показали по-ниско имплицитно самочувствие. При жените нямало особена разлика в самочувствието - независимо от това какви твърдения за партньора си възприемат.

Изследователите коментират, че подобни експерименти дават същите резултати в Холандия, където разликата между половете по отношение на труд, образование и политика е една от най-малките.

Откъде идва тази разлика?

Учените коментират, че един от възможните отговори е, че мъжете обикновено са по-конкурентни от жените и заради това е по-вероятно да видят успеха на своята партньорка като техен собствен провал. Половите стереотипи може би допълват този ефект.

"Съществува идеята, че на жените е позволено да се къпят в отразената слава на своите партньори и да бъдат "жената зад успелия мъж", но обратното не важи за мъжете," обясняват изследователите.  

Освен това се посочват предишни изследвания, които доказват, че жените търсят амбиция и успех, когато избират партньор от мъжки пол

"Затова, ако смятат себе си за неуспели, това може да провокира мъжкия страх, че партньорката им ще ги напусне," пишат Ратлиф и Оиши. В един от своите експерименти те отбелязват, че мъжете, които били помолени да си спомнят случай, в който гаджето им постигнало успех (в интелектуално или междуличностно отношение), били като цяло по-малко оптимистично настроени за бъдещето на тяхната връзка, в сравнение с мъжете, които са мислили за провалите на партньора си.

Изследването е публикувано онлайн в актуалното издание на Journal of Personality and Social Psychology.

Oще: его  жени  изследване  кариера  мъже  самочувствие  успех  участници 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 09.09.201319:27

Това партньора ти да е кариерист (независимо от пола) е много тъжна работа, жалко за хората които са хванати в подобен капан.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

3 Bezpartien | 08.09.201322:19

Че за какво и е на кариеристка мъж? Чуди се
Във кариерата и мъже много,малко ще разбие диференциала ама то кариерата си иска своето! Намига
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 04.09.201321:23

"Учените коментират, че един от възможните отговори е, че мъжете обикновено са по-конкурентни от жените и заради това е по-вероятно да видят успеха на своята партньорка като техен собствен провал."
Това си е проблем единствено на мъжете и на тяхното тъпо его.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 14.04.2013, 09:59

1 безжична | 04.09.201320:31

Оффф, аман от клишета Чуди се
   

оценка

+5 -1

Най-коментирани