Опасният аромат на плодовитите жени | webcafe.bg
Webcafe

Опасният аромат на плодовитите жени

Lifecafe , По NYT
24.02.2011, 22:43 (обновена 24.02.2011, 23:59)
момиче

Снимка: © Getty Images

Хората долавят инстинктивно кога жената е най-плодовита

21-годишна жена е инструктирана да не флиртува с никой от хората, които влизат в лабораторията в продължение на няколко месеца. Тя свежда до минимум размяната на погледи - и почти не разговаря; никога не си слага грим или парфюм, връзва си косата на простичка опашка - и винаги е облечена с дънки и най-обикновена тениска.

Всички младежи около нея смятат, че тя е просто студентка в държавния университет на Флорида, която участва заедно с мъж в експеримент - сглобяване на пъзел от лего-блокчета. Същинският експеримент обаче е реализиран по-късно, като всеки от мъжете е помолен да оцени привлекателността й.

Предишни изследвания са установили, че жените в период на овулация изглеждат по-привлекателни - и същият ефект е наблюдаван и в този случай; има обаче една разлика - това се случва само когато жената е оценявана от мъже, които нямат сериозна интимна връзка.

Младежите, ангажирани с друга жена, са определяли младата дама като осезаемо по-непривлекателна, когато тя е била във върховия момент на месечния си цикъл - етапа на овулацията, вероятно защото по някакъв начин са долавяли, че тя представлява най-голяма заплаха за трайните им взаимоотношения. За да избегнат съблазънта да кръшнат, те изглежда са си внушавали, че тя далеч не е толкова секси.

Психологията на трайните интимни отношения е доста сложна

Въпросният експеримент е част от нова вълна в еволюционната психология, посветена на изследване на "поддържането на интимната връзка". Проучванията досега се концентрираха върху начина, по който еволюцията ни е програмирала да се срещаме и чифтосваме - и върху избора на партньори от мъжете и жените на база признаци като лицева симетрия, форми на тялото, социален статус и имуществено състояние.

Но еволюционният процес на чифтосване далеч не се изчерпва с намирането на симетрично лице в природния еквивалент на баровете за свалки.

Естественият подбор защитава тези, които са оставали заедно достатъчно дълго, за да отгледат потомство - мъжете и жените, които могат да поддържат връзка, като осигуряват трайно щастие на партньорите си. Те биха имали полза от избора си да остават верни на другия - или поне от желанието си да изглеждат верни, докато изневеряват максимално дискретно.

Обвързаните мъже се въздържат от зяпане на потенциални партньорки

Възможно е някои от мъжете в проучването просто да се опитвали да изглеждат добродетелни, като омаловажават привлекателността на жената - по начина, по който съпругът незабавно отхвърля която и да е жена, за която го запита съпругата му. ("Да ми харесва тази моделка на Victoria's Secret? Хайде стига! Това е просто скелет със силикон.") Но според съавтора на изследването Джон Манър това е маловероятно, тъй като мъжете са давали отговорите си тайно - и не са очаквали оценката им да бъде известна на който и да е извън групата учени.

"Изглежда мъжете наистина се опитват да се предпазят от каквито и да е изкушения, които те възприемат в лицето на жената в овулация," казва Манър, който реализира проучването заедно с психолога Сол Милър. "Те се стараят да убеждават себе си, че тя не е толкова желана. Подозирам, че някои мъже наистина са повярвали в това, което казват. Други може би все пак са почувствали подмолно забранено желание - но мога да се обзаложа, че самото заявяване на липса на привлекателност на жената ги е улеснило в потискането му."

Хората долавят инстинктивно кога жената е най-плодовита


Изглежда трудно за вярване, че мъжете биха могли да различат жена, която е във върха на плодовитостта си, като просто седят близо до нея в продължение на няколко минути. От доста време се приемаше, че овулацията при хората е незабележима и за двата пола.

Но сега учените констатират осезаеми промени в поведението, когато някоя жена се намира в етап на максимална плодовитост. Стриптизьорките получават много по-големи бакшиши (освен ако използват потискащи овулацията противозачатъчни хапчета - тогава бакшишите им остават по-малки). Тембърът на женския глас се повишава. Мъжете определят телесната й миризма като по-привлекателна - и реагират на нея с повишени нива на тестостерон.

"Интересното в този случай е, че всичко това става подсъзнателно", коментира Марти Хазелтън, психолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Жените и мъжете са повлияни от овулацията, но нямаме каквато и да е представа, че именно това води до сериозните промени в нашето поведение. Вече е ясно, че приличаме в по-голяма степен на другите бозайници, отколкото сме подозирали."

В овулация жените флиртуват повече - и са по-податливи на изневяра


В краткия етап на максимална плодовитост жените проявяват по-голям интерес към посещаване на партита и нощни клубове и се обличат по-привлекателно (по оценка на представители и на двата пола). Отношението на някои жени към собствените им партньори също се променя, твърди проучване на Хазелтън, реализирано съвместно с психоложката от Калифорнийския университет Кристина Ларсън и Стивън Гейнджстад от университета в Ню Мексико.

"Жените в стабилни отношения с недостатъчно сексуално привлекателни мъже (такива, лишени от човешкия еквивалент на опашката на пауна) изведнъж започват да забелязват другите мъже и да флиртуват", констатира Хазелтън. "Те стават по-критични към трайните си партньори и в предшестващите овулацията дни се чувстват в по-малка степен "едно цяло" с тях." Което обаче не означава, че възнамеряват да скъсат с тях.

"Тези жени не демонстрират каквато и да е промяна в чувствата си или отдадеността на партньора," твърди Хазелтън. "Те нямат намерение да напускат трайните си партньори; просто желаят да се огледат, да видят другите мъже - и да ги преценят като алтернативни сексуални партньори."

"По-добрите гени" у други мъже често рушат трайни връзки


Подобна теза добре се вписва в еволюционното обяснение на изневярата чрез идеята за "по-добрите гени": бърза забежка с добре изглеждащ мъж би могла да доведе до раждането на дете с по-добри гени, което поради това би имало по-голям шанс да предаде гените на майката на следващите поколения.

Но същевременно този вид изневяра представлява риск - ако лишеният от секси-излъчване дългосрочен партньор разбере, той може да изостави жената да отглежда детето сама. Така че от женска гледна точка изглежда смислено да се ограничи рискът - и стремежът към изневяра да е най-силен в моментите, когато тя има максимален шанс да забременее.

По същата еволюционна логика е разумно нейният партньор да се притеснява най-много, когато тя е фертилна - и точно това се случва във връзките, наблюдавани от Хазелтън и Гейнджстад. Изглеждащите недостатъчно секси мъже стават особено ревниви и ожесточено се заемат да "охраняват партньорката" от конкуренти в етапа на високата й плодовитост - вероятно защото долавят леките физически ориентири, или просто защото забелязват откритото й флиртуване.

Oще: връзка  жени  изневяра  мъже  овулация  флирт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 07.04.201113:17

Тя природата има странно чувство за хумор.. ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

1 GohoBG | 25.02.201112:52

няма как да излъжем природата..., колкото и да ни се ще... 300 000 години с/у 100 Чуди се Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани