Японците живеят по-дълго, но не заради сушито | webcafe.bg
Webcafe

Японците живеят по-дълго, но не заради сушито

webcafeLifecafe, по Telegraph
27.09.2017, 16:45 (обновена 30.09.2017, 08:31)
япония, японка, японци

Снимка: © Pixabay

Японците са много стриктни към начина си на живот

Рекламите на продукти за подмладяване са на всяка крачка и все по-често си задаваме един въпрос - как ние, простосмъртните, можем да живеем по-дълго?

Според проучванията отговорът се крие в Япония. Японците оглавяват световната класация по дълголетие, като средната продължителност на живота в страната достига 83,7 години. Междувременно се появи и информация, че по последни данни хората, които са над 90-годишни, вече са над 2 милиона.

Дали в Япония не са открили фонтана на младостта?

Реалността показва, че далеч не е така. Причината е, че японците са много стриктни що се отнася до начина си на живот. Тяхната диета е балансирана, включвайки риба, морски дарове, пълнозърнести продукти и зеленчуци. Преработените храни, употребявани на запад, които науката в момента свързва с редица заболявания, отсъстват от японското меню.

Начинът на хранене в Япония влияе и на нивата на затлъстяване в страната, които са впечатляващо ниски. Няма нужда да припомняме, че затлъстяването може да бъде смъртоносно, тъй като има пряка връзка с появата на сърдечни болести, диабет и рак.

По-важното е, че японците отрано свикват с този начин на живот.

Училищата там се придържат към хранителен режим, за който Джейми Оливър може само да си мечтае, с меню за обяд, което почти не съдържа рафинирана захар. Така децата се научават да харесват здравословната храна от малки. В допълнение над 98% от учениците ходят пеш или с колело до училище.

В никакъв случай обаче нещата не опират само до диетата. Всъщност други два много важни фактора може би са в основата на японското дълголетие.

На първо място, японската система на здравеопазване се счита за една от най-добрите в света. Сегашният й модел е създаден през 1961-а. Той предлага на пациентите си най-новите открития и апаратура в сферата на медицината, но освен това е изключително достъпен.

Правителството покрива поне 70% от необходимите процедури и дори повече, ако доходът на пациента е по-нисък.

За страна с толкова развита икономика това очевидно е евтино - японското здравеопазване поглъща около 9,5% от брутния вътрешен продукт (за сравнение в САЩ този дял е 16,4%), въпреки че е със застаряващо население.

Редовните прегледи в Япония са задължителни. Освен това редовно се организират прегледи в училищата и детските градини. Това помага на хората да са по-наясно със здравния си статут.

Правителството също така взима превантивни мерки, за да се грижи за населението. Фокусът от последните години е върху превенцията на самоубийствата и дава забележителни резултати. През 2012-а се съобщава, че броя на самоубийствата е паднал под 30 000 за първи път от 1998-а - насам.

В първия момент властите мислят, че това просто моментен спад. През 2013-а обаче се наблюдава още по-драстично намаление в цифрите.

Достъпът до добро здравеопазване и консумацията на много риба със сигурност помага на японците да живеят по-дълго. Но вторият фактор на дълголетието не се дължи на умерената диета, а се свежда до това да имаш подходящите гени. Два много специфични гена всъщност.

Първият е DNA 5178, който помага на хората да се предпазят от характерни за по-възрастните заболявания като диабет от втори тип, миокарден инфаркт или цереброваскуларни болести. Вторият е генотипът ND2-273Met, който би могъл да съдържа резистентност към сърдечносъдови и цереброваскуларни атерогенни заболявания.

Изглежда японците имат комбинацията от тези два гена, макар че когато стане въпрос за гени, става въпрос и за лотария. Някои получават повече от други.

Oще: генетика  гени  диета  дълголетие  дълъг живот  здраве  здравеопазване  младост  режим на хранене  старост  япония  японци 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани