Как да живеете с някого, без да се избиете | webcafe.bg
Webcafe

Как да живете с някого, без да се избиете

webcafeLifecafe, Eмма Джейн Ънсуърт, Guardian
06.06.2015, 22:12 (обновена 11.06.2015, 18:06)
Двойка похапва в ресторант

Снимка: © Getty Images

Малките неща правят разликата

Нанасянето в общ дом с някого може да промени много неща в една връзка. Това е начин да се задълбочат отношенията и да се понижат разходите за живот - и означава, че имате възможност да прекарвате повече време заедно.

Съвместното съжителство се случва, когато хората достигнат до определен етап - и въпреки че като цяло съм против правенето на нещо, само защото "трябва", не мога да отрека, че рано или късно, във всяка връзка, започвам да се замислям за съвместен живот.

Тъкмо се нанесох в един дом с мъж за четвърти път в последните 15 години (различни мъже), и има много неща, които ще направя по различен начин този път, защото съм си взела поуки. В духа на споделянето, подготвих следния списък от полезни правила.

1 Започнете начисто

Хората казват, че няма мерило за вкус. Може и да е така, но е важно и двамата да имате равни шансове да наложите своята естетика на мястото. Трябва честност. Не е добре за психологията, или динамиката на отношенията във връзката ви, да се разполагате около нечии чужди вещи, и по подразбиране около неговото минало.

Така че дори и да се нанасяте в дома на вашия любим, изтърбушете го из основи, поне като декорация, и започнете начисто - заедно. Оттук нататък нещата опират до преговори, толерантност и компромиси.

Например: гаджето ми харесва гарвани. Един път влязох в спалнята и открих калъф за възглавница с толкова реалистичен гарван, че изглеждаше като истински мъртъв гарван. Снимах го първо, за да го кача в Instagram, и после реагирах с оглушителен писък.

Компромисът: възглавницата с гарвана вече не стои в леглото, а ние продължаваме да правим секс.

2 Разделете си някак домакинските задължения

Един бивш ми каза, че намира чистота за също толкова потискаща, колкото и хаосът. Чудесен опит, няма що. Твърде лесно е да забравите чий ред е да чисти бърлогата и освен ако имате фетиш към бърсането на прах, няма нищо еротично в чистенето.

Ако можете да си го позволите, платете си за чистачка. Поне според мен си заслужава да похарчите за нея колкото две бутилки вино на две седмици, и това не е нещо, което казвам с лека ръка. Основният проблем в това, ако сте от работническата класа, е вината - а вината е дори още по-нееротична от чистенето.

3 Не потискайте, но и не демонстрирайте показно телесните си функции

Съжалявам, че включвам това - нищо чудно да четете този текст на масата, докато обядвате, но това е особено важно. Катрин Зита-Джоунс някога бе назовала тайната на дълготрайните връзки като "отделни бани" (знам, те се разделиха - но отново са заедно!). Което за жалост не е вариант за тези от нас, които не са холивудски звезди. Може би обаче вариантът е да се приемаме един друг като човешки същества, с човешки тела. Както се казва в едни лепенки по колите: "Някои работи се случват".

Моя приятелка изпусна този аспект на нещата, когато заведе гаджето си от девет месеца в луксозна овчарска колиба за уикенд, като "практическа тренировка за съвместния живот". Може би се досещате накъде окиват нещата. Тоалетната беше просто една дупка в пода, на около метър от леглото, зад завеса. Скоро след това те се разделиха. Друга приятелка отиде на лекар с хронични болки в стомаха няколко седмици след като се нанесе при гаджето си, само за да научи, че това се дължи на опитите да потиска газовете си.

Не казвам, че трябва да пускате всичко навън, но опитайте да му отпуснете края. Вашето тяло, вашият дом, вашият въздух.

4 Не крадете... храна

Първият ми опит да живея с хора, с които не бях роднина (и поради това не очаквах да се борят с мен на масата за вечеря) беше в университета. Именно там, в студентското общежитие в Ливърпул, научих един от най-суровите уроци за не-семейното съжителство. Една вечер, когато се върнах в общата кухня, за да си взема вечерята, открих, че някой ми е откраднал печения картоф от фурната.

После си спомних как видях Сюзън, профучаваща край мен по коридора, изглеждайки крайно неловко, докато държеше суичъра си около кръста, изглеждайки като грабител. Естествено, тя отрече. Знаех обаче, че лъже.

И все пак, след като в изблик на гняв изядох цяла консерва риба тон, открих, че мога да й простя. Нещо повече, почувствах дълбока потребност да направя точно обратното на естествените си пориви в този момент - които ми диктуваха да бъда груба. В наши дни, пълня хладилника и не си броя пакетчетата чай. Очаквам всичко, което оставям в хладилника, да го няма, и не ми пука. Всъщност усещането дори е приятно. Защото безчестието не те прави много по-малко беден, но те прави нещастен.

Така че съм благодарна на това момиче сега - за това, на което ме научи. Наистина. Обади ми се, Сюзън. Или поне ми изпрати един картоф.

5 Бъдете отворени за нови преживявания

Във вакуумната тенджера с някой друг може да откриете неща, които ви карат да се чудите как сте оцелявали без тях.Аз запознах най-добрата ми приятелка Алисън с пестото към пастата, когато живеехме заедно в университета в края на 90-те години.

Докато унищожаваше цялата купа спагети, тя изглеждаше и звучеше сякаш изпитва оргазъм - може би и наистина го изпитваше? Сега гледаме на това като на опорен камък на нашето приятелство, и предвид факта, че тя консумира песто поне веднъж седмично сега, това е повод за гордост за мен, че съм могла да й дам такъв дар, който не спира да се отплаща. Винаги ще имаме песто за нея.

6 Позволявайте си един на друг някои абсурдни особености

Това отново се свежда до компромиси. Майка ми бдително изключва всеки щепсел от контакта, преди да си легне. Мисля, че е видяла в някой сериал как съмнителен тостер е изгорил кухнята на главната героиня, и го помни и досега. Тя също така изключва микровълновата от контакта, защото някой й е казал, че часовникът й хаби много електричество през нощта. Опитах се да й обясня, че това няма как да е истина, но дори Google не може да я убеди в противното.

Баща ми не изглежда да има нещо против нейната неистова мания по изключване на всичко от контакта. Нито и би трябвало. Защото всеки си има свои малки странности. Всеки има правото да бъде абсурден за нещо, поне веднъж дневно. Дори момичето, с което живях на около 20 години, което не можеше да си намери една вечер ключовете и реши да "заключи" външната врата, като я избута докрай и набута тежката прахосмукачка зад нея. Когато се прибрах, си помислих, че са ни обрали. После видях прахосмукачката и осъзнах, че просто живея с идиот. Но пък и тя вероятно го е осъзнавала в някои нощи.

7 Не причинявайте животни на ближния

Животните са решаващ фактор. Ако оставим алергиите настрана, някои хора не обичат идеята за космати същества около неща като храна или мебели. Обичам котки. За мен дом без котки изглежда доста тъжен, но не всички са като мен.

Все още съм донякъде убедена, че последният ми опит за романтично съжителство приключи, когато си взех котка и тя започна да пикае върху завивката, като цяло точно върху чатала на този, който беше в леглото. И това освен че беше неприятно преживяване, предизвикваше и кофти спомени в тогавашното ми гадже, което някога бе живяло с котка, която систематично го беше тероризирала.

Но наистина: никога не живейте с човек, който не обича котки. Тези хора са подозрителни и като минимум са поне социални перверзници.

8 Вземете си телевизор

И интернет. С последния човек, с когото съжителствахме, се опитахме да изкараме и без двете в продължение на година, в опит да "бъдем по-продуктивни". Издържахме месец, после се свързахме с мрежата (предимно заради RuPaul's Drag Race). Чувам ли воплите "Книги!"? Какво лошо има в книгите? Ами, книгите са нещо чудесно, докато не си с махмурлук.

Тогава ти трябва просто нещо за гледане, докато се потиш и умираш за пица. Вариантите за развлечения, които не ангажират другия, са решаващи за уютния дом в такива вечери, или дни, когато просто искаш да си лежиш и да се спихваш. Препоръчвам и машина за караоке.

9 Не трупайте негодувание

Трупането на негодувание е убийствено за любовта. Казвайте на партньора за лошите му навици. Поне за тези, за които не подозира. Правете го тактично, но за бога, не отлагайте разговора.

Имам ужасния навик да оставям мръсни чаши навсякъде; това е нещо, което открих едва когато мъж, с който живеех, се изнесе и чашите започнаха да се трупат в мивката, на тоалетката, на казанчето в тоалетната, по первазите на прозорците - докато не ми свършиха чашите и не се огледах и не видях ужасната истина. Обадих се на бившия ми и питах мисли ли, че имам проблем с чашите. "О, това ли?" рече той. "Предполагам, че просто бях свикнал да ги събирам всеки ден."

"Сигурно си ме мразил донякъде за това?", рекох аз. На което той отвърна: "Ами предполагам, че донякъде свикнах и с негодуванието." (Място за виеща сирена за финално отброяване до края на връзката, която не е спряла да пищи от два месеца.)

10 Направете революция в значението на думата "романтика"

Съжителството внася нов смисъл в идеята за романтично поведение - и трябва да приемете това, защото няма да ставате по-млади, животът е кратък, а любовта е най-прекрасното нещо, където и да я откриете. Вече не излизате по срещи с непознати и някои от по-повърхностните вълшебства на любовта може и да са изчезнали - но има предостатъчно възможности, при които да демонстрирате страст и доброта в рамките на новата ви ситуация.

Преди да предложа да заживеем заедно, гаджето ми оставаше понякога в апартамента ми, и аз му оставях ключовете за деня, преди да отида на работа. Ключовете ми бяха ежедневен източник на главоболия - напълно идентични, за врата с две ключалки; правилото на кофти късмета означаваше, че винаги, без изключение пробвах първо погрешния ключ, стоях, дрънчах с ключовете, псувах и притеснявах съседите.

Когато той ми върна ключовете, беше купил две цветни калъфчета от железарията на ъгъла, и ги беше поставил. Сега отварянето на вратата е лесно и е истинско удоволствие, и всеки мой ден е малко по-ненатоварващ. Ако това не е истинска романтика, не знам какво е.

Oще: брак  вдигнат капак на тоалетната  двойка  дразнещи навици  жени  живот  караници  кой да мие чиниите  любовна връзка  мъже  скандали вкъщи  съвместно съжителство  съквартирант  чистота 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани