Право на избор ли е гримът | webcafe.bg
Webcafe

Право на избор ли е гримът

Lifecafe, по Jezebel
11.01.2013, 16:36 (обновена 14.01.2013, 11:04)
Гримирана жена

Лекият грим стана стандарт

Противно на това, в което ви убеждава почти всеки мъж, в повечето ситуации носенето на грим всъщност не е "личен избор".

Поне не е избор в смисъла на решение, в което различните опции са неутрални, имат еднаква стойност и носят малко или никакви негативни социални последствия.

Не и избор, както да избереш да си направиш вегетариански сандвич или сандвич с шунка за обяд. От културна гледна точка везните са силно наклонени в полза на носенето на грим.

New York Times тези дни организираха онлайн дискусия по въпроса за носенето на грим и женското самочувствие.

Гримовете са консуматорски продукт, ала вместо да мислим кой има полза от тях и по какъв начин ни ги продават, нека се спрем върху начина, по който гримът ни кара да се чувстваме.

И така, една от участничките в дискусията пише: "Идеята е, че едно безобидно и почти невидимо използване на грим ме кара да се чувствам по-добре. Нося го за себе си, а не за някой друг".

Този начин на мислене е толкова екзотичен, че почти не можем да му повярваме

Вероятно единствено при някакъв мисловен експеримент бихме могли да допуснем, че наистина има жени, които носят грим само и единствено "за себе си". И биха продължавали да се гримират, дори и ако не бяха социално програмирани или не изпитваха културен натиск да го правят, както е при повечето жени в съвременната западна цивилизация.

Може би има жени, които наистина носят грим заради тях самите. И, ако културата ни се трансформира до това, че гримирането при жени се осъжда и заклеймява като нещо лошо, те пак биха продължили да го правят. Защото това е техен съзнателен избор!

Просто тези жени са толкова голяма рядкост, че е почти невъзможно да се натъкнеш на тях.

Аз със сигурност не съм една от тях. Не нося много грим и предпочитам "по-естествена" визия, а понякога дори не се и гримирам.

Достатъчно съм честна, за да си призная, че когато наистина нося грим, това не е мой "избор".

Правя го, понасяйки хищните залпове на Холивуд и модната индустрия. Сериозно, кога за последно сте виждали жена по телевизията или на някоя реклама, която да НЕ носи грим?

Просто съм избягала далеч от всякакви илюзии и съм приела фактите такива, каквито са.

А именно: гримът за жените от западните общества на XXI век е вид стандарт. Едно определено количество грим се смята "за добре поддържан външен вид".

Това е минималното базово изискване

Като жени ние не разполагаме с правото на избор дали да се поддаваме на козметичната индустрия: тя е толкова вездесъща в нашия живот, че тези, които не носят грим, определено са смятани за негови противнички.

За много жени неносенето на грим е повод за много недоразумения и осъдителни погледи, насочени към тях.

Нося грим, защото осъзнавам, че живея в култура, в която това вече е нещо нормално за хората на моята възраст, пол и социално-професионален статус.

Това е единствената причина. Когато не се вписвам в този културен стандарт -  на поход в планината, на плаж или просто си върша домакинските работи - не нося грим.

Не нося грим "за себе си", а заради това, което съм, мястото, където живея, и работата, която върша. Точка.

Ако не ми вярвате, че гримирането се приема за стандарт в западните общества, бих могла да ви насоча към което и да е от безбройните нови проучвания.

Те доказват, че жените, които носят грим, особено "естествената" визия, с която сме така добре запознати, се свързват с по-голяма компетентност на работното място, повече привлекателност, надеждност и цялостно благоразположение в сравнение с жените, които не обичат сенки и спирали.

Общественото одобрение за грима не отменя реалната полза от него

Не е задължително носенето на грим да попада в графата на личния "избор", за да има стойност или за да носи лична наслада.

Не мразя гримирането. Дори напротив - това е умение, което ми е приятно да упражнявам в повечето случаи.

Но показателен е фактът, че обществото насърчава жените да ограничават носенето на грим само до простия личен избор - и като нещо, което е индикатор за любов към себе си ("Защото го заслужавате!").

Натискът да се ограничи използването на козметични продукти само в рамките на индивидуалния избор малко ми напомня за натиска върху жените никога да не признават за крайностите, на които са способни - само и само да се впишат в еднакво строгите и плашещи физически идеали.

Така де, идеалът винаги трябва да бъде "естествен", плод на чисто и нецеленасочено съвършенство

Хубаво е да оценяваме или да се интересуваме от грима само като форма на игра или на лично себеизразяване. И да игнорираме социалните и политическите измерения на употребата му.

Само че тази гледна точка не ме впечатлява.

Твърдя, че е твърде опростенческа. Освен това, генерализира опита на различните жени на една сложна и политически моделирана арена, която женските списания определят общо като "красота".

Но стига толкова. Имам важна среща в офиса и трябва да отида да си сложа малко пудра и спирала за мигли.

Oще: вкус  грим  жени  избор  красова  лице  мода 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

21 koya sam? | 14.01.201317:47

Зависи за какво му трябваш на този мъж... Усмивка Но тук въпроса не опира само до това как ще изглеждаш, но и до здраве и да изглеждаш по-дълго време добре Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

20 lele male | 14.01.201314:22

Бъдете полугола, руса, надарена, дългокрака и безсрамна жена...па да видим дали на некой мъж ще му пука дали сте гримирана... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

19 koya sam? | 13.01.201322:18

Напротив, Елена, имам достатъчно познания по козметика и то актуални. Не е желателно непрекъснатото използване на фон дьо тен за какъвто и да е тип кожа - мазна или суха. Това ми беше казал и дерматолога, когато преди години от прахоляка на селото, което споменах преди се изприщвах. Желателно е след сутрешно почистване да се нанася дневен крем, който също зависи от типа кожа. Съвременните що-годе добри кремове са с консистенция да попиват в кожата и тя не лъщи след това. Вечер - същата работа: почистване и нощен крем ако имаш нужда от него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 09:32

18 Jordan Jordanov | 13.01.201320:12

То вече да те е страх да целунеш някоя по бузата, ще ти остане кило боклуци по устните и трябва да ходиш да се миеш.

Затова далеч от намацани статуи.

Ако една жена се опитва да излъже с външния си вид, какво да си мислим за нея???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2012, 15:02

17 Nikki Bor | 13.01.201319:18

кой беше тая фуста? Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

16 Elena Dyakova | 13.01.201318:15

Коя съм, аз използвам продукти от този род, но те не са за проблемна кожа:
http://www.vogue.co.uk/beauty/2012/06/29/10-best-uk-bb-creams---beauty-benefit-balms-with-spf
Не отричам нуждата от почистване на кожа, но мисля, че виждането и знанията ти за козметиката са доста остарели и са застинали някъде в 60-70-те години на миналия век. Некачествените фондьотени за по 2-3 лева действително запушват порите и обикновено съдържат силикон, който ги и разширява, парафини, които комедогенно действие и пр., но има специални медицински фондьотени като тези на Виши от серията Нормадерм, разработени специално за проблемна кожа, които дори съдържат съставки, лекуващи акнето. Минералният грим също е полезен за мазната и проблемна кожа и не пречи на кожата да диша.

А в миналото помаците от родопските села, където въздухът е бил изключително чист, масово са се разболявали от туберкулоза, когато са влизали в казарма например някъде в регион с по-мръсен въздух, въпреки че на кореняците въобще не им се е отразявало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2010, 21:20

15 Snezhanka Alekseeva | 13.01.201318:06

Авторката нещо се е опитала да каже, ама въпреки изобилието от изречения, не и се е получило Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

14 koya sam? | 13.01.201315:18

Цял живот не съм ползвала фон дьо тен и коректори за кожата, както и руж. И сега не ми се налага: нямам бръчки и др. подобни, кожата ми все още е свежа Усмивка Но, винаги си почиствам кожата сутрин и вечер. Вечер е много важно да се почисти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

13 koya sam? | 13.01.201315:09

Адин съвет към Елена: фон дьо тена и прочие запушват порите на лицето и пречат на кожата да диша. После следва повяхнал вид и черни точки, и пъпки даже, ако кожата е мазна. Ленче, аз съм родена в София, цял живот с изключение на няколко години съм живяла тук пък нямам проблем с кожата, въпреки че не се мажа с нещата, които описваш. Напротив, ходенето ми на селото на мъжа ми, където няма асфалтирани улици и се вдига много прахоляк навсякъде ми причиняваше после запушени пори и пъпки. Много е важно почистването на кожата с подходящи средства сутрин и вечер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Средствата са в зависимост от типа кожа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 13.01.201310:55

Всичко е право на избор, но не трябва да забравяме и някой основни правила... Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани