На всеки 22 минути индийка е жертва на изнасилване | webcafe.bg
Webcafe

Виновен ли е Боливуд за сексуалното насилие

Webcafe.bg, по BBC
07.02.2014, 13:40 (обновена 12.02.2014, 11:52)

1 от 4 снимки Назад Напред

bollywood

Непрекъснатата сексуална обективизация на жената на екрана може да окаже има вредно въздействие върху жените в реалния свят

През декември 2012 г. в автобус в Делхи беше изнасилено 23-годишно момиче, което почина вследствие на изключително жестокия акт. Благодарение на този случай проблемът със сексуалното насилие в Индия придоби международен отзвук.

Той провокира една от най-големите звезди на Боливуд - актьорът Шах Рух Кан, да напише в Туитър: "Съжалявам, че съм част от това общество и тази култура. Съжалявам, че съм мъж".

Според данни на националното бюро за борба с престъпността на всеки 22 минути жена в Индия става жертва на сексуално насилие. При търсене на причината за широкото разпространение на насилието над жени в страната, се повдига следният въпрос: възможно ли е и Боливуд да има вина, че провокира изнасилвания, заради своята образност и сюжети?

Много от филмите робуват на старите стереотипи

Според режисьора Мира Наир има позитивна тенденция при показването на жени в индийското кино. Голяма част от филмите обаче продължават да се подчиняват на старите стереотипи - ако има сексапилна жена, то тя задължително е обект на съблазън и желания, граничещи с вулгарност.

В това отношение особено популярни са музикалните части, характерни за боливудските продукции, в които хореографията обикновено е свързана със сексуална провокация. Според Мира Наир те обикновено показват най-новата боливудска красавица, танцуваща сладострастно, обкръжена от мъже. За Наир това не предизвиква уважително отношение на мъжете към жените.

Актрисата Тилотама Шоме вижда проблем не само в това как са изобразявани жените, но и това как Боливуд показва мъжете - обикновено изключително агресивни или крайно консервативни. Според нея това налага стереотипи за отношението към мъжа и към жената в обществото.

Не значи не

Характерен за Боливуд е филмовият сюжет, в който жената не мисли това, което казва, когато устоява на сексуална провокация. Идеята, че когато казва "не", жената има предвид "да", присъства в много от индийските филми.

Според филмовата звезда Амир Кан, проблем е това причакването и дебненето на жени да бъде възприемано като нещо нормално във филмите. Той твърди, че това се отразява върху начина на живот и разбиранията на хората в обществото.

Не всички обаче мислят, че киното има общо със сексуалното насилие. Според актьора Шах Рух Кан, който обвинява киното за това, е тесногръд. Той подкрепя тезата си с твърдението, че всяка жена, която участва в подобен тип клипове или филмови танци има право на избор и никой не я кара насила да влезе в ролята на съблазнителка.

Според Кан да кажеш, че насилието от екрана се пренася на улицата не е вярно, защото не е видял как например комедия се отразява на улицата. Затова не разбира как може да бъде открита връзка между отношението към жените и Боливуд.

Непрекъсната сексуална обективизация

Според феминистите обаче непрекъснатата сексуална обективизация на жената на екрана има вредно въздействие върху жените в реалния свят, което може да доведе до актове на насилие.

Мира Наир вижда и друга причина Боливуд и дори индийските риалити формати да предизвикват агресия. Рисувайки картини за успех и луксозен живот, те провокират копнежите на аудиторията.

Наред с това тенденцията към нарастваща независимост на индийките, които се местят в града, за да градят кариера, оставя много мъже ядосани. Така те се оказват по-вероятни участници в актове на сексуално насилие. Според Наир гневът на мъжа, който вижда как модерната жена слиза от екрана и се качва в автобуса, се поражда от въпроса как тя е постигнала това, а той - не.

Другата страна на въпроса

Все пак има и филми, които разглеждат проблема за насилието над жени в Индия, но не са много. Пример за такъв филм е No One Killed Jessica ("Никой не е убил Джесика", 2011), създаден по реален случай.

Според Тилотама Шоме шансът историите за сексуално насилие да бъдат разказани на екрана се крие в независимото кино. Тя мисли, че подобни филми не трябва да показват самия акт на насилие, а да разглеждат например деня на един мъж, преди да посегне на жена и това би довело до по-голямо разбиране за проблема.

Важно е обаче да се отбележи, че въпреки цялото внимание към Индия, статистиката поставя случаите на изнасилване в страната далеч след тези в САЩ. Женските образи в холивудските продукции също дават храна на желанията, но няма спор, че там дамите са представени много по-реалистично. Разбира се, има редица други фактори, които имат влияние, когато става дума за сексуално насилие и не може цялата вина да се стоварва върху киното.

Според боливудските звезди индийските продукции са частично отговорни, но другаде е по-сериозният проблем. Амир Кан казва, че в ако се потърси информация за изнасилванията в страната, ще се окаже, че голяма част от тях дори не са съобщени на властите.

Затова ако филмовата индустрия трябва да потърси проблема в себе си, то със сигурност трябва да се работи повече по отношение на законовите механизми.

Oще: боливуд  жени  изнасилване  индия  мъже  насилие  сексуално насилие  филчи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 11.02.201415:58

Естествено, че не е виновен Боливуд за сексуалното насилие в Индия! В тяхните филми главните герой дори не се целуват. Виновни са порядките им! Жените са нежелани още с раждането си. Не знам каква е статистиката за изнасилванията там, но има и една друга статистика. Тя е много по-черна от първата, защото показва броят на убити бебета, само защото са се родили момичета. Това води до увеличаване броят на мъжете спрямо жените. Другото, което е важно да се отбележи като фактор са кастите, които създават огромна пречка за повечето мъже да си намерят жена. И какво се получава в крайна сметка. Много незадоволени мъже на едно място, без никакъв шанс да имат жена до себе си. Не трябва да подценяваме и либидото. Сексуалното желание, което може да бъде по-силно дори от жажда и глад. Затова и изнасилванията там са групови. Защото се извършват от мъже, които няма какво да губят. Те всички са незадоволени, самотни, бедни и без никаква опция за задоволяване, освен изнасилването.
Последният случай беше на изнасилено 5 годишно дете, което бяха подмамили с обещания да му дадат банан! След гаврата, похитителите оставят детето пред вратата на близката болница, където за съжаление не успяват да го спасят.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани