"За един приятел питам..." | webcafe.bg
Webcafe

"За един приятел питам..."

големият лебовскиГолемият Лебовски
20.06.2015, 20:01 (обновена 26.06.2015, 11:41)
Паметникът на Цар Самуил пред Света София през нощта

Снимка: © Webcafe.bg

Коментаторите от сектата на Последната инстанция, фасадните интелектуалци от социалните мрежи се намесват винаги за да кажат: “Аз съм над нещата, но ще ви кажа къде грешите“

Епично комичната, дидактично безлична природа на „аз съм над нещата/разбирам от всичко/сега ще ви обясня"-коментаторите от сектата на „Последната Facebook Инстанция" представлява разкошен и неизчерпаем ресурс на развлечение.

Знаете за кои снизходителни клавиатурни шамани става въпрос. Всички сме се сблъсквали със съмнителните реторически фойерверки на фасадните интелектуалци от медии и социални мрежи.

Те се навъртат като лешояди около трупа на някоя хищно разнищвана тема и чакат своя момент на слава, малко преди окончателното оглозгване.

Толкова им е трудно да гледат безучастно от кулата на своята достойно-високомерна резигнация в среда, която отчаяно се нуждае от тяхното мнение. Повярвайте им, те не искаха да участват в определените от тях като безсмислени дебати за паметника на цар Самуил/ избора на "Време разделно" за любим бг филм/ ваксините/ протестите в Гърмен и Орландовци/ кърменето на публични места и всеки друг мейнстрийм разлом.

Но все пак го направиха. Защото някой трябваше да каже как точно стоят нещата. Нали?

Не, че самите теми са толкова незначителни, но структурата и съдържанието на вдъхновените от тях дискусии бяха осмислени като скандално сбъркани, провинциално-ортодоксални и несофистицирани.

Дискурсът плачеше за deus ex machinа-намесата на коментаторите от Последната Инстанция, както гладно бебе плаче за майчино мляко.

„Аз съм над нещата, но нека все пак ви обясня"- анализаторите са призвани и призовани да се спуснат над простолюдието като супер герои в тясно трико, за да възстановят реда в хаотичните приказки напосоки.

Огромен прожектор с формата на Facebook лайк свети всеки път във виртуалната нощ, когато горещ дебат остане дълго време без необходимата интервенция.

Хора, които започват текст в медия или пост в социална мрежа с думите „Не исках да взимам отношение по въпроса с еди-кое-си важно нещо,  НО..." обикновено притежават всички клинични белези на болестта на самодоволните, самовлюбени самци на самозаблудата.

Забавните раздавачи на мнения и познание от този тип постоянно имат други много важни неща за правене, които изброяват в детайл, но въпреки това винаги намират време за дълга публикация по парещата тема.

Подобен контекст би трябвало да прави мисията им по просвещение на масите още по-значима. Та, те се жертват за вас, оценете ги. Споделете ги.

Те искат да ви убедят, че всичко, което до момента се е казало и изписало за, да речем, паметника на цар Самуил е словесен джънк, но ето сега, техните „два цента" по въпроса ще имат стойността на шестметрова скулптура от злато.

Ние нищо не знаем за сексизма на работното място или дискриминацията на малцинствата, докато не чуем анекдотичната историйка от живота на всеобхватния анализатор, която играе ролята на академично изследване и социологическо проучване в едно.

Личното емоционално преживяване на коментатора от Последната Инстанция, разбира се, е с по-голяма стойност от всякакви доказателства и логични аргументи.

Обикновено, морално превъзхождащият, „над нещата"-мислител е в час с бързо износващия се Facebook жаргон. Това означава, че той не може да изрази последното и най-умно мнение по горещата тема, без да бъде клиширано ироничен с вредни, въглехидратни добавки като „Замислете се!" и „За един приятел питам. Мерси".

Фасадният интелектуалец може да е ляв или десен, анархист или капиталист, да подкрепя конспиративни теории или да проявява моментни проблясъци на рационалност.

Отличителното при него не са политическите му възгледи, а адамантиевата увереност, че неговите политически възгледи са най-правилни. Самокритичността, скептицизма към собствените идеи и интроспекцията са табу и богохулство за коментаторите от Последната Инстанция. Всяко тяхно мнение не просто е валидно, то е последното легитимно становище.

Всеки, който започва изречение с думите „И с това смятам да приключа участието си в тази дискусия" е брулен от свирепата делюзия, че на някой му пука за точния тайминг на неговите графомански илюминации и държи да знае кога клетникът започва и спира да коментира.

Идеята, че можеш да се включиш в произволен дебат за ГМО-храните или ситуацията в Близкия изток и да се проявиш като „таксиметров шофьор с мнение" или „месар с експертиза" намира все повече привърженици.

Хората харесват тези „нека ви обясня"-анализатори защото много от тях се стремят да бъдат точно такива.

Арогантността на човека, който смята всяка дискусия за непълноценна докато не се включи той, е белег за недостиг на критично мислене. Дефицитът се проявява постоянно. Светещите очи на бутафорния паметник хвърлиха допълнителна светлина върху проблема. И това е нещо.

Подобни самоизтъкващи се, "аз съм над нещата", коментатори са неизчерпаем ресурс на противоречия, абсурдизъм и смях.

Oще: facebook  facebook експерти  безсмислени дебати  ваксини  влиятелни гласове в социалните мрежи  всезнайковци  всичкополози  коментатори  мнения по всякаква тема  омраза в интернет  последната facebook инстанция  социални мрежи  спам  хейтъри  цар самуил 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 22.06.201514:20

Прав е Лебовски... За много от нещата. Не че е правилно така да е, но обстоятелствата насочват действията все в описаната посока.
И в крайна сметка какво разбират останалите? Те чакат пасивно своя дразнител, който до им отвори очите, за да могат да после да си отворят устите. Това е симбиоза между провокиращ и провокиран, която увлича всеки да заеме своето място под слънцето. Докато светът продължава да се върти около оста си без да го е грижа много-много за мнението на човеците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 21.06.201522:33

Хе, хе - последноинстанционник последноинстанционно коментира колегите последноинстанционници!
Готинко Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

11 тъп | 21.06.201519:57

с дълбок респект се присъединявам към gullwing, взе ми думите от клавиатурата. словесният онанизъм е тъжен и досаден. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 21.06.201515:23

В защита на Лебовски /аз сега да го защитавам, хух Усмивка/, мога да кажа, че всеки журналист /или каквото там подобно се случи да е - писач в медиите най-общо/ по необходимост постоянно дава мнение /което става масово разпространявано/ по въпроси, по които не е експерт. Това даже е същността на професията му. Усмивка
Което пък го прави доста подобен на останалите "интернет-експерти". Усмивка
Особено на днешно време, когато материалите се пишат често от не много подготвени хора /те обикноввено нямат и възможност да са много подготвени/, на които се плащат не големи хонорари, поради което и не могат да посветят много време и усилия на темата, за която пишат и т.н.
Което пък на свой ред води то това, че онези, които ги коментират може да се окажат по-запознати и подготвени /ама пък не е задължително Усмивка/...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

9 граф Сен-Жермен | 21.06.201515:01

"Отличителното при него не са политическите му възгледи, а адамантиевата увереност, че неговите политически възгледи са най-правилни".

Лебовски, след като се опитваш да си изкарваш хляба с думи, би следвало да си по-внимателен към тях. Донякъде разбирам стремежа ти да компенсираш липсата на мисъл с употребата на чуждици, но такова нещо като "адамантиева" няма. Искал си да кажеш "твърда", но си избрал да бъде по-така, да видят тези селяни, какъв ерудит си. И си се оцапал. "Адамантиева" предполага наличието на "адамантий", но такова просто липсва.
Не, че ме боли за твоите езикови неволи, но правилното в случая е "адамантна".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

8 krismin | 21.06.201513:15

Идеята, че можеш да се включиш в произволен дебат за ГМО-храните или ситуацията в Близкия изток и да се проявиш като „таксиметров шофьор с мнение" или „месар с експертиза" намира все повече привърженици.

Хората харесват тези „нека ви обясня"-анализатори защото много от тях се стремят да бъдат точно такива.
----------------------------------

Да проследим част от "творчеството" на Г. Л. в Webcafe:
- "Патриотичните талибани" 14.06.15
- "ПатриоКИЧни игри" - 08.06.15
- "Най-странните световни религии" - 04.06.15
- "#Убий всички бели мъже" - 29.05.15
- "Дневникът на един български хотелиер" - 25.04.15
и т.н до безкрайност

Та какво каза за "таксиметровия шофьор с мненеие", че не разбрах, Г.Л ........?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

7 scuba | 21.06.201513:12

Лебовски,не им се връзвай!Те са в твоята категоризация.
Само дето много от колегите ти,пишещи в Кафето също са там.
Питай модератора си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

6 impact | 21.06.201512:30

Мултифункционалният всекапацитетник ГЛ пише на теми всякакви. Тема му дайте, хумор да ви направи, акъл да ви даде. Денят преминава в шеги и закачки.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 21.06.201512:03

Ама хора, не бързайте да докажете, че Лебовски е бил прав, като го оплюете дружно. Усмивка
Масовото оплюване от страна на тълпата в социалните мрежи си го има. Обаче не всичко и всички могат да се сложат под общ знаменател и с това принципно да се отрече правото на съществуване на "обществено мнение".
И не виждам кое прави автора компетентен да бъде арбитър в спора между интернет тълпата и който там се случи да се окаже на пътя и. Усмивка
А още по-лошото според мен е, че не рядко се случва модераторите на сайтовете целенасочено да "модерират" мнението на множеството в определена посока и в изгода на онова мнение, което те самите предпочитат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 23:31

4 Yordan Yanakiev | 21.06.201511:44

Статията явно е написана от изявен комунист, на който изобщо не му харесва масите да имат мнение. Само дето масите имат мнение, и то е определящо, а не на псевдо интелектуалец като автора, който опитва за затвърди пост комунистиическото статукво и деяния от своите все-още-не-съкилийници с превентивната мярка "затваряне на усти, чрез нападки над егото".
Всеки има право на мнение мое а-интелигентно, а-морално, начинаещо про-социалистическо приятелче. И колкото повече мнение дават хората, толкова повече демокрацията е във вихара си ! Давайте приятели - залейте мрежата с възгледите си, и мислите си като индивиди !
   

оценка

+2 -1