Филмът "Автобиографията на Николае Чаушеску" е изцяло базиран на архивни материали и представя по-нов поглед върху историята на страховития комунистически лидер | webcafe.bg
Webcafe

Сатрапът Чаушеску - герой на филм в Кан

Webcafe.bg
18.05.2010, 14:01 (обновена 19.05.2010, 12:28)

Трейлър на филма "Автобиографията на Николае Чаушеску", изцяло базиран на архивни материали

„Когато бях млад, Чаушеску беше само образ от екрана, върху когото проектирах омразата си срещу всяка форма на тоталитаризъм", спомня си румънският режисьор Андрей Ужица, който представи тричасов документален филм за възхода и падението на румънския диктатор Николае Чаушеску на фестивала в Кан.  

Филмът "Автобиографията на Николае Чаушеску" е изцяло базиран на архивни материали и представя по-нов поглед върху историята на страховития комунистически лидер, управлявал Румъния от 1965 г. до смъртта си през 1989 г., екзекутиран навръх Коледа.

Режисьорът, прекарал стотици часове да рови в архивите за бившия румънски диктатор, допълва, че образът на Чаушеску е придобил по-човечно измерение за него.

В документалния си филм Ужица показва как човек със скромно минало успява да се изкачи до абсолютната власт, преди бързото му пропадане и последвалата екзекуция във времена, когато комунистическите режими в Европа падаха като домино.

"Kогато Чаушеско се появяваше по телевизора, го изключвахме незабавно", разказва Ужица, който подготвя филма си след като няколко месеца преглежда архивни материали за живота на Чаушеско в стар апартамент на усамотена улица в Букурещ.

"Имаше около 1000 часа архивни кадри. Двама изследователи подбраха 250 часа за мен. След това ги прегледах много внимателно, за да избера сцените, които исках да запазя за филма. Беше много трудна задача", обяснява румънският режисьор.

Въпреки че повечето от кадрите са били записани с пропагандна цел, Ужица успява да открие автентични моменти като волейболен мач, в който Чаушеску играе нечестно. "Никой не може да контролира всичко, особено когато е сниман толкова много като Чаушеску, когато беше на власт", казва режисьорът.

"Твърде лесно е да се мисли, че идеологическите диктатори, белязали 20 век, са били чудовища, паднали от небето, че не са били човешки същества", заяви 58-годишният режисьор в Букурещ. "Някои жертви на диктаторите също участват в тази игра на опортюнизъм, която успява да ги задържи във властта", допълва Ужица.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани