Татко на един батальон хлапета | webcafe.bg
Webcafe

Татко на един батальон хлапета

Lifecafe, по Slate
10.07.2013, 16:28 (обновена 12.07.2013, 15:59)
Бебете

Потенциалният баща на 533 деца трябва да се труди за тях близо 7 години

В трейлъра на романтичната комедия "Доставчикът", главният герой (в ролята - Винс Вон) научава, че дарената от него преди години сперма го е направила баща на стотици момченца и момиченца. "Не е възможно да бъдеш баща на 533 деца", казва героят.

Той далеч не е единственият, който не може да повярва. В крайна сметка, колко кофи сперма за нужни, за да забременеят от теб толкова много жени?

Всъщност, за целта ти трябват между 1.5 и 3 литра семенна течност. Няколко мъже са били близо до това постижение, но за целта са им били нужни години, а и правилата в наши дни силно затрудняват подобни опити.

Любов по роднински

Повечето семенни банки и клиники за репродуктивни проблеми ограничават донорите на сперма. Според американските разпоредби, например, един мъж не може да е "отговорен" за повече от 25 раждания на 800 000 души. По този начин се ограничава бройката полубратя и полусестри и се ограничават рисковете от кръвосмешение.

На други места, като например във Великобритания, законите са даже още по-строги - само по 10 семейства могат да използват "услугите" на даден донор. На някои места регулацията не минава през закон и все пак е възможно да се дарява повече от разрешеното, особено ако се работи с различни клиники.

Изисква постоянство

Въпреки това, изкуственото осеменяване с чужда сперма има някои специфики и надали скоро ще попаднете в град, в който всички са роднини, но никой не е запознат с този факт. Според физиолога Гейл Принс от Университета на Илинойс, всяка еякулация съдържа 3-4 единици семенна течност (всяка по между половин и един милилитър), като много рядко всички проби отговарят на репродуктивните стандарти.

Освен това, даже спермата да е годна, едва в 33% от случаите се стига до оплождане, а има и голям процент жени, които макар да кандидатстват за изкуствено оплождане, не могат да родят здраво дете. В крайна сметка излиза, че донорът може да се наложи да даде цели 3000 проби от своята сперма, за да достигне до заветната цел.

Грейс Центола, директор на банка за сперма в Ню Йорк е стигнала до подобно заключение. Според нейните изчисления, ще бъдат нужни около 1066 еякулации за 3198 проби. Даже донорът да може да дарява по три пъти на седмица (което не е твърде вероятно - даже стресът от почивните дни влияе на качеството на спермата), за да стане татко на 533 деца, ще му трябват близо седем години.

Никой не участва толкова дълго в програми за даряване на семенна течност - въпреки заплащането и условията на конфиденциалност, повечето мъже се отказват до втората година. Освен това, банките за сперма рядко държат толкова много материал.

Само на кино... или?

Какво се оказва накрая? Или "Доставчикът" е поредната измислена история от Холивуд, или главният му герой е затрил 7 години от живота си в кабинка насаме със себе си. Първото изглежда доста по-вероятно, но второто не е напълно невъзможно.

Историята знае за поне два подобни случая. За пионера на изкуственото осеменяване Бертолд Вайснер се твърди, че "има участие" в появата на бял свят на между 300 и 600 деца. През 2011 г. New York Times писа за донор, който има на своята "сметка" 150 полубратя и полусестри.

Oще: донорство  доставчикът  изкуствено оплождане  кръвосмешение  сперма 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.