Пенливите вина са навсякъде по това време на годината - и произлизат от целия свят, навсякъде, където се произвежда вино, Почти всеки исторически винарски регион има собствена версия на тази напитка | webcafe.bg
Webcafe

Пенливата Франция

Lifecafe
25.12.2010, 11:00 (обновена 29.12.2010, 17:17)
вино

Снимка: © sciences.adelaide.edu.au

Желаете деликатно, леко сладко, розово мехурчесто вино, което може да бъде възхитително преди или след хранене? Розето от Сердон в Източна Франция е точно за вас

Вманиачени ли сте по шампанското? Признавам се за виновен. Но трябва да разберете, господин съдия, това не е само шампанското. Вманиачен съм по почти всички пенливи вина.

Да, знам, маниашко е. Пенливите вина са навсякъде по това време на годината - и идват оттам, където се произвежда вино, Почти всеки исторически винарски регион има собствена версия на тази напитка.

Но никоя страна не е толкова свързана с пенливото вино както Франция. Очевидно това е заради огромното пенливо присъствие на шампанското при много важни житейски събития. Традицията за производство на фини пенливи вина обаче не е присъща само на Шампан, а обхваща всички краища на Франция.

Желаете деликатно, леко сладко, розово мехурчесто вино, което може да бъде възхитително преди или след хранене? Розето от Сердон в Източна Франция е точно за вас. Или крехко, съвсем леко газирано бяло вино, което е перфектно в своята свежест? Може би нещо леко пенливо - само шум от мехурчета - от Гаяк, в северозападната част на страната.

В много региони на Франция правят по-традиционни пенливи вина, които наподобяват шампанското единствено в смисъл, че могат да играят подобна роля.

Подобно на шампанското, тези пенливи вина се съчетават чудесно с храна, но могат да бъдат възхитителни и отделно от нея. Те обикновено са силно газирани по подобие на шампанското, и поради това могат да бликнат на церемонии и тържествени събития. Но по своя аромат и вкус те категорично не са шампанско. Вместо това предлагат собствена индивидуалност и характер.

Движени от любопитство към френското газирано вино - и верни на празничния дух, селекция от винени експерти са изпробвали 20 бутилки френско пенливо вино. Всяка от вариациите на тема шампанско е с впечатляващо качество. Някои от тези вина са освежителни и ярки, с известна степен на финес - което именно ги отличава от шампанското.

В тях обаче липсва изчистеността, която се свързва с доброто шампанско. Част от тях изглеждат грубовати или дори тромави. Важното е да не попаднете на вина, лишени от напрегнатото усещане за баланс, което зарежда качествените пенливи вина.

Но макар това да е задължително изискване, то далеч не е единственото. "Пенливото вино не е само мехурчета," казва Паскалин Льопелтие, селекционер на вината в ресторанта "Rouge Tomate" в Мидтаун. "То е също така и вино." В много от селектираните вина може да се долови това, което тя определя като "откровеност на гроздето".

Класацията се оглавява от Philippe Foreau Brut, което е сложно и пикантно, суховато, но с показателен оттенък на мед, който характеризира сорта грозде шенин блан. Champalou Brut пък е чист и свеж с лек привкус на ябълки и орлови нокти.

Почти всички такива вина са произведени по същия метод като класическото шампанско, където гроздето ферментира в традиционно вино, след което бива бутилирано. В бутилката след това се предизвиква повторна ферментация, която поражда въглероден двуокис, който, блокиран в бутилката, газира самото вино.

Едно от малкото изключения от този метод на бутилиране е Huet Petillant 2005 от Вувре, което е бутилирано частично в средата на първата ферментация, вместо да се изчака завършването й. Тъй като то завършва първата си ферментация в бутилката, отделя се по-малко количество въглероден двуокис, така че в крайна сметка се получава пенливо вино, което има мехурчета, но е с по-ниско ниво на газиране.

Поради това то е леко и деликатно, но чисто и свежо и с фин полъх на мед.

Сред десетте най-добри алтернативи на шампанското попада още едно вино от долината на Лоара: Langlois-Chateau Cremant de Loire. То съдържа само 60% грозде шенин блан, като включва още шардоне и каберне фран, но все пак шенинът проличава в това свежо и бликащо от енергия вино.

Думата "cremant" се използва в голямата част от Франция, за да се обозначат вина, произведени по известния "Шампански метод". Шестте останали фаворити - две бургундски и четири елзаски вина са все тип креман. Parigot Cremant de Bourgogne е силно, минерално "бяло от бялото" вино, произведено от шардоне и алигот, докато земното и стоплящо Cremant de Bourgogne на Жан-Луи Моасене-Бонар е получено от пино ноар.

Елзаските кремани са по-трудни за отгатване като съставки. Креманът от Жан-Пиер Дирле в основната си част е пино блан, докато това на Франсоа Бор е наполовина пино блан, наполовина ризлинг.

Креманът на Албер Ман е купаж от четири различни сорта грозде, докато Domaine Agape е шардоне и пино ноар, точно както в класическото шампанско - и все пак неговите ароматни, плодови мехурчета излъчват съвсем различен вкус.

Тази селекция не би трябвало да рисува твърде повърхностна картина на пенливите алтернативи. Както и при всеки вид вино се налага да потърсите посветилите се точно на тази област производители.

Въпреки че например трите вида от Вувре са доста приятни на вкус, сериозни количества от пенливото вино там се произвежда само за да се отърват производителите от недостатъчно узряло грозде или с други несъвършенства.

Светът на качествените пенливи вина е широк, но е добре да избирате внимателно.

Oще: вино  мехурчета  пенливи вина  франция  шампанско 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

1 ludipari | 21.03.201105:56

Какво да избираме бе, льольо?! Нито едно от изброените вина не се продава в България!
   

оценка

+0 -0