Градът, в който пластичните хирурзи не стигат | webcafe.bg
Webcafe

Градът, в който пластичните хирурзи не стигат

Lifecafe.bg по CNN
06.09.2014, 18:34 (обновена 12.09.2014, 12:31)

1 от 7 снимки Назад Напред

пластична хирургия

Най-честите пластични операции при клиентките в ОАЕ са липосукциите, а при мъжете - намаляване на бюста

Д-р Джейсън Даймънд знае какво означава да бъдеш търсен специалист. Пластичният хирург от Бевърли Хилс, прочул се покрай реалити шоуто "Д-р 90210" - е оперирал многобройни световни знаменитости (макар да отказва да назовава имената им). Но дори той се оказва неподготвен за тълпите, които го посрещат, когато за първи път посещава Дубай по време на замислено като еднократно професионално гостуване.

"За тази седмица буквално имаше хора, които чакаха до 2 часа сутринта за консултация. Чакалнята беше пълна с поне 20 души през целия ден," спомня си той.


Това е било през 2009 г. Оттогава насам Даймънд се връща в града през два-три месеца като част от партньорство с тамошния Американско-английски хирургически и медицински център. Пред годините той е убедил почти пълния списък с хирурзи в Бевърли Хилс да се присъединят към него и да гостуват в центъра.

"Всеки път, когато отивам там, изобщо не ми остава време да поседна. Тичам непрекъснато насам-натам от 7 сутринта до полунощ. Търсенето е неимоверно," казва той.

В последните няколко години Дубай се е превърнал в световен център на пластичната хирургия. Ако някога жителите на Близкия Изток са пътували до Бевърли Хилс, Бразилия или Бейрут за операции, в наши дни те си остават по-близо до дома, а хирурзите им идват на крак да изпълняват желанията им.

"В Ливан бих казал, че има около 30-40% спад на бизнеса," казва д-р Сами Саад, национален секретар на Международната асоциация за естетическа и пластична хирургия (ISAPS) в Ливан. "Много хирурзи напускат и се местят в Дубай, Абу Даби, Катар и Кувейт. Тези страни са по-безопасни и по-привлекателни за пластичните хирурзи," казва той.

Ботокс бригадата

Даймънд отбелязва, че в наши дни "няма недостиг на пластични хирурзи" в Дубай. Според Асоциацията на пластичните хирурзи в ОАЕ, броят на членовете им се е увеличил от 60 през 2006 до 150 през тази година. Всъщност има повече козметични хирурзи на глава от населението в ОАЕ, отколкото в Бразилия или САЩ - двете държави, прочути с любовта си към разкрасяващия скалпел.

"Пазарът е много наситен," отбелязва д-р Луис Толедо, пластичен хирург, който е преместил практиката си от Бразилия в Дубай през 2005, който е и член на научната комисия на Асоциацията на пластичните хирурзи в ОАЕ. "Всеки ден получавам имейли от хирурзи, гласящи: 'Чувам, че Дубай е добро място за бизнеса. Искам да дойда на посещение, да свърша малко работа и да се прибера пак.' Всички смятат, че Дубай е същинска мека, пълна с богаташи. Те си мислят, че ще дойдат тук и ще намерят злато да се валя по улиците. Не е така; това е тежка работа," казва той.

Въпреки прилива, експертите твърдят, че търсенето на пластична хирургия продължава да нараства. Според здравните власти в Дубай през 2012 г. медицинските туристи са осигурявали около 8.7% от общите доходи на здравния сектор, като повечето от тях са търсили козметични процедури.

"Индустрията се разраства много бързо," отбелязва Василика Балтатеану, основател на консултантската компания за пластична хирургия Vasilica Aesthetics. Тя твърди, че пазарът на здравни услуги в града се очаква да отбележи ръст от 11.4% през следващите две години.

Бюфет от красота


Тъй като Дубай е един от най-мултикултурните градове в света (200 различни националности наричат емирствата свой дом), не е изненадващо, че хирурзите забелязват доста разнообразна демографска група, склонна да легне под ножа.

"Миналата година съм имал пациенти от 73 националности, което е абсолютен рекорд," казва Толедо. Въпреки че някои от пациентите пристигат от много далеч - примерно от Африка и Източна Европа, мнозинството от тях идват от Близкия изток, като доста са от Саудитска Арабия.

Даймънд също споделя, че е правил операции на много саудитски жени, които традиционно носят забрадки в ежедневния си живот.

"В Америка не виждаш особено много хора, които да покриват лицата си, и приемаш, че тези, които го правят, не се вълнуват от външния си вид, защото никога не го показват. Но когато опознаеш тяхната култура, осъзнаваш, че те са различни от Запада. Близкоизточните жени обичат да изглеждат добре поне толкова, колкото и американските жени," казва той.

15% мъже, 15% под 23 годишни

Но не само жените инвестират в добрия си външен вид. Хирурзите в региона съобщават за ръст на броя мъже пациенти в техните клиники, както и за повече тийнейджъри (Балтатеану твърди, че около 15% от пациентите на пластичните хирурзи в ОАЕ са под 23 години).

Тя допълва, че по нейни впечатления, арабските пациенти често са по-ентусиазирани от западняците. "В Европа, Америка и Австралия хората първо се опитват да адаптират начина си на живот. Липосукцията например е последен вариант, след като си пробвал всичко останало. Тук нещата стоят по-скоро по този начин: "Качил съм малко килограми, време е да си направя липосукция," и те се подлагат на процедурата по 4-5 пъти, което вече става опасно," предупреждава тя. Част от работата й е да разубеждава пациентите от желанията им да се подлагат прекалено много или прекалено често на пластични операции.

Oще: дубай  обединени арабски емирства  пластична хирургия  силикон  хирург 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани