Тийнревю на "Нещата, на които не ни учат в училище" | webcafe.bg
Webcafe

Ревю на "Нещата, на които не ни учат в училище"

Алиса Гюзелева
14.02.2015, 16:57 (обновена 17.02.2015, 11:10)
емил конрад с първото издание на книгата си

Снимка: © http://instagram.com/emilconrad/

Мислим си, че познаваме Емил от видеата му, но изобщо не е така

Помолихме 14-годишната Алиса да прочете книгата на Емил Конрад и да напише какво мисли за нея. Тя я купи, изчете и написа, а ние публикуваме за всички, които никога няма да държат в ръцете си "Нещата, на които не ни учат в училище".

Той не е ходил в XFactor да се къса на сцената, нито пък е участвал в някой сериал. Въпреки това в момента всички пишат за него, четат за него, четат от него или пък го гледат. Емил Конрад е един от най-гледаните влогъри в България. Видеата му имат хиляди, хиляди посещения, той е интересен и забавен.

Преди една седмица издаде първата си книга „Нещата, на които не ни учат в училище”. Ако все още не сте я прочели, ви препоръчвам да го направите, защото няма да ви коства нищо. Книгата не е скъпа, чете се за един час и е доста увлекателна. Няма нужда да сте го гледали онлайн всъщност, тъй като в произведението си Емил разказва неща както за себе си, така и за мислите си, които не сме чували до сега. И именно това е, което ми хареса най-много. Вярно е, че написаното се свързва с това, което вече знаем за него; вярно е също, че има и видеа към книгата, но аз лично я прочетох наведнъж, а всичко останало гледах после.

В „Нещата, на които не ни учат в училище” Емил Конрад пише за собственото си мнение и история по 12 определени теми. Книгата не е така смешна, както видеата му, но това не я прави по-малко интересна.

Никога досега не сме виждали Емо да размишлява толкова дълбоко и философски. От клиповете му винаги може да се извлече поука и все пак тук са споделени много съкровени мисли. Това, което за мен представлява книгата, е начинът, по който той вижда света. Най-готиното е, че всички си мислим, че познаваме Емил Конрад от „Истината или се осмеляваш” и персонажът му  Силвето, но въобще не е така. Никога не познаваш някого, докато не разбереш начина му на мислене. Не че разбрах всичко прочитайки книгата. Пфф друг път, не се надявайте. Но ми беше адски интересно да видя и друга негова страна, която никога не е споделял.

Разбира се, не съм съгласна с някои от нещата в книгата. Няма да говоря точно за всички тях, защото това сигурно би означавало аз да напиша книга. Както и да еее, Емил си има собствено мнение и на мен ми беше много интересно да прочета за него. Мисля, че вместо хората да се възмущават и да говорят колко им е безинтересен, може пък да се опитат да вникнат малко в книгата, защото тя наистина има смисъл. В нея има някои много важни неща, които трябва да бъдат осъзнати. Неща като празнината, която ни донасят новите технологии или колко е страшно да си глупав и да не го осъзнаваш.

Безкрайната омраза и страх са също част от темите, за които Емил Конрад пише това, което е открил и научил през своя живот. Всичко това е доста проницателно, но има нещо, с което аз лично никога няма да се съглася и то се отнася за 12 глава, в която става дума за смъртта. Смъртта си е за драматизиране. Изказването на съболезнования не е трудна логика за схващане, нито пък е нещо лошо. Ами ако го нямаше, какво? Хората просто да те подминават ли? Желанието да помогнеш, не прави никого лицемерно копеле.

Накрая на книгата имаше още една глава, в която обаче Емил не говореше за се бе си или въобще за каквото и да било. Тази последна глава е предоставена на читателя и неговите мисли. Няколко страници с празни редове и безкрайни възможности. Аз бих искала да ги изпълня, но какво, за Бога, да напиша, след като там дори няма тема.

Много хитро, наистина, да се опитваш да накараш хората да мислят. Колко често човек, който не се занимава с писане споделя мислите си на хартия? Доста е успокояващо между другото.

Един от най-основателните поводи, по които вие може да седнете да пишете е, че в училище не ни учат на почти нищо. Учат ни на много, това не го отричам. И все пак светът извън училище е безкраен и способността на решаване на задачи или писане на есе са много малка част от него. То ва, което казвам, е че има безброй много неща, на които не ни учат в училище. Знам, че и вие си го си мислите (точно така, аз чета мисли).

Ако наистина можете да ни кажете за нещо,което никой не ни казва в училище, може да имате шанса да сте автор на допечатката на книгата на Емил.

„Нещата, на които не ни учат в училище” е книга, която те кара да се замислиш, дори и да не си съгласен с написаното вътре. Аз мислих. Сега мислете и вие.

Oще: "нещата  алиса гюзелева  егмонд  емил конрад  конрад  на които не ни учат в училище"  тийн 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 12:18

14 mirrorex | 17.02.201512:36

Тази книга не е ли малко тежичка за 14 годишни? Усмивка
Не се впрягайте за правописа, 99% от хората по света няма да разберат за грешката ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2012, 13:50

13 Ружа Попова | 17.02.201508:37

До тези, които критикуват грамотността на автора: моля, обърнете внимание на собствената такава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

12 kakao | 16.02.201514:30

Живо ме интересува Емил слуша ли Misfits Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

11 Victoria Konstantinova | 16.02.201502:58

Явно момичето се е научило да пише есета /ако наистина е автор на текста/, но ще е добре да научи и правописа! На две места пише "някоЙ неща".
Доста непремислено звучи заключението "празнината, която ни донасят новите технологии" . Как и къде щеше да рекламира книгата на Емил, как щеше да разговаря когато си иска и с когото си иска, как щеше да снима всичко, което й хареса в момента? В каменния век хората по-напълнени ли са били ? Празнините се получават, когато нямаш нужда от нищо друго, освен от технологиите. Какво и от кого ще се учиш след училище, зависи единствено от тебе. Едни ще се учат от Емил, други от Екзюпери..... Тийнейджърите около мене не знаят нищо за Емил. Отворих им очите, изгледаха някакво клипче и казаха, че не им е интересно. Едва ли ще се наредят на опашка за книгата. Да считам ли, че ще останат със затворени очи за живота и смъртта ?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 15.02.201522:45

"Тази 14-годишна Алиса набляга сериозно на маркетинга и рекламата в училище."

Очевидно за сметка на българския език и вероятно на математиката.
Ама що да си мори детето главицата с разни такива сложни неща /че и скучни на всичкото отгоре/ Усмивка В края на краищата в маркетинга е и по-лесно и по-модерно, а китайците така или иначе ще произведат нещо за маркетиране. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

9 Stoyo Tinkov | 15.02.201522:40

... ииии накрая нищооооо ... Ако в момента след мен на 26 г. кръжаха 13-14 годишни неграмотни момиченца определено щях да се притеснявам ...
Толкова се коментира за този Конрад, че ще взема да прочета тази книга накрая... Мен ме е страх от друго... Този въпросен Емил е с една година по-малък от мен, а се чувствам с 30 години по-възрастен от него... (поне след като гледах 32 секунди от негов клип). Иска ми се тази енергия, с която той очевидно борави и излъчва, да се вложи в нещо смислено, може би не е късно, така че не го отписвам изцяло...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

8 vanko | 15.02.201521:26

"... в момента ВСИЧКИ (???) пишат за него, четат за него, четат от него или пък го гледат."

"... той е интересен и забавен."

"Книгата не е скъпа, чете се за един час и е доста увлекателна."

И това, всичкото, е събрано в първите десетина изречения...

Тази 14-годишна Алиса набляга сериозно на маркетинга и рекламата в училище Смее се
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 15.02.2015, 19:40

7 Plamen Marinov.100000967004275 | 15.02.201519:47

Хей, ами ако книгата отговаря на начина на мислене и поведение на децата ни?
Възпитани(или не) , между другото от самите нас да са такива.
МИСЛЕТЕ Удивителна
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 25.09.2012, 07:37

6 Биляна Петкова | 15.02.201517:55

От това ревю мога да направя само един извод: едно от нещата, на които не са научили авторката в училище, е правописа.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.02.2015, 17:35

5 Pepina Kovacheva.1541677193 | 15.02.201517:36

"Помолихме 14-годишната Алиса да прочете книга на Емил Конрад и да напише какво мисли за нея. Тя я купи, изчете и написа, а ние публикуваме за всички, които никога няма да държат в ръцете си "Нещата, на които не ни учат в училище"
А поискахте ли позволение от майка и? Защото на корицата пише 16+...
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани