В началото беше мързелът | webcafe.bg
Webcafe

В началото беше мързелът

webcafeЗорница Аспарухова
30.01.2015, 19:11 (обновена 10.08.2015, 14:44)
В началото беше мързелът...

Снимка: © Getty Images

В началото беше мързелът...

Мързелът определено е изключителна черта на човешкия вид. Освен изключително полезна, тя е и една от най-честите причини за бързия прогрес на човечеството.

Замислете се: на мързела ние дължим страшно много. На него дължим колите, консервираната храна, вътрешната тоалетна. Разбира се, че за да се постигне всичко това, е необходим мозък, изобретателност и желание за развитие, но изначално е бил мързелът.

На някой му е писнало да прави нещо и е измислил начин как да си спести усилията.

В днешни дни, особено у нас, на мързелът се гледа като на мръсно нещастно животно и ако, не дай си боже, кажеш, че те мързи да направиш еди-кое-си, биваш изгледан отгоре до долу с най-кръвнишкия поглед.

В днешно време на мързела се гледа като на лошото нещо, за което не се говори. Той се е превърнал в онова, което беше мастурбацията преди години - ако го практикуваш, току-виж ти пораснали косми на ръцете.

Ако ходиш на работа по-късно от другите, си мързелив. Aко си тръгваш по-рано - също.

Ако не висиш в офиса вперил тъп поглед в компютъра, си върха на мързела и разтакаването, ако не кесиш прав зад щанда - мързел, ако откажеш да свършиш допълнителна работа, безплатно разбира се - мързел, ако решиш да си вземеш цялата отпуска накуп - супер мързел.

Имам една приятелка, която работи като писач за телевизия (тя самата се определя като такава). Тъй като не може да обясни на роднините си какво точно прави, нейната баба непрекъснато казва, че е секретарка.

А когато я завари вкъщи в работен ден, обедно време, казва, че я мързи и затова не ходи на работа.

Иди обяснявай, че интелектуалният труд може да се върши и от Марс. Благодарение на интернет, да е жив и здрав мързелът за което!

Защото вече няма нужда да ходиш до библиотеката, до някой човек или конкретно място, за да получиш информация. Интернет те води навсякъде, докато ти си стоиш удобно на дивана и не напускаш пределите на собствения си дом.

Сега сериозно. Всичко по-горе е преекспонирано с много сарказъм разбира се, но и до днес няма да забравя, когато баба веднъж ми каза: „Умните хора са се родили, когато един е предпочел да мисли как да окоси цялото жито накуп, вместо да къса стрък по стрък на полето."

Не знам дали това е повече мързел или философия, но все ми се струва, че е по малко и от двете. Защо тогава в наши дни все по-често на търсенето на лесни пътища за вършене на нещо се гледа като на доста по-лошото скатаване?

Защото скатаването няма нищо общо с добрия стар мързел.

Скатаването като цяло е доста скапана черта, която е станала общонародна. Може би затова поговорката „Научи мързеливия на работа, да те научи на акъл" вече не носи никакви позитиви. Защото мързеливият вече не може да те научи на акъл, той може да те научи само на дребни тарикатлъци.

Къде остана онзи мързел, който е изкуство?

Изкуство, което ще те доведе до нещо по-ново, различно. Да не би лесният достъп до всичко да ни е разглезил дотолкова, че вече да не мислим как да направим живота си по-лесен, защото ни мързи? Дори не искам да си го помислям.

Вярвам, че мозъкът в комбинация с достатъчна доза мързелуване е много важен за прогреса. Ако погледнете отблизо почти всяко ново нещо, всяка иновация, ще разберете, че в нея, дори в един мъничък детайл, се крие малко мързел. Къде остана това изкуство се питам аз?

И кога и как то беше заменено от обикновеното дребно скатаване? Някой?

Oще: изкуство  изобретателност  интелектуален труд  мързел  мързелуване  полезно  прогрес  работа  работа от дистанция  труд  усилия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 02.02.201516:32

Ас мн обичам да спортувам в састояние на трансцендетален покой. Човствам се мн яко. Супер е. Мисля си как язда цепелин, докато съм в легнало положение, и го лашкам, лашкам, лашкам... Ас мн яко обичам спорта. Той е супер. Има дълбочина в преживяването.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

5 Galina Aleksandrova | 01.02.201518:55

Пералнята била измислена с цел продажба? Ти в час ли си бе? Пералнята е измислена, защото на някого не му се е перяло в студената река по цял ден. Накратко - мързяло го е. А че някой е бил доста по-умен от теб и е осъзнал навреме, че от това ще изкара пари - това е съвсем друга бира.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 01.02.201515:11

Да си мързелив било демократична ценност.А работохолиците–най големите амсалаци.По перверзна сентенция от това не бях чувал.Ако всички са мързеливи кой ще води прогреса след като той е противопоказен.Извод.И най умният си е доста прост–казал го е народа,не аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

3 MarkModel13 | 31.01.201518:35

Боже, Боже...Вечните коментиращи тролове с вечния им негативизъм. Тия хора май са с постоянен запек. Как пък един път не си направихте усилие да приемете нещата и от комичната им страна. Опитайте, може пък храносмилателните ви смущения да получат внезапно подобрение ! Чудесна статия ! Браво, посмях се от сърце. Може би малко припознах себе си :). За сведение - Човекът е единственото живо същество на Земята, което полага физически/умствени усилия за цели, различни от набавяне на храна, създаване/отглеждане на поколение, защита на живота си. Да, скъпи мои, след като приключат с горепосочените занимания, животните просто почиват. Природа ! - не може да избягаме от нея. И така от милиони години.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

2 Vasil Atanasov | 31.01.201517:15

Наистина много объркана статия и на авторката явно много неща не са й ясни.
„Научи мързеливия на работа, да те научи на акъл" - в тази поговорка има ирония и смисълът й е, че мързеливият ще измисли 5 обяснения защо не той, а някой друг е по-добре да свърши дадена задача. Т.е. с привидна загриженост той предлага алтернативни решения, като скритата му цел е просто някой друг да свърши работата вместо него.
А разликата между мързел и стремеж към ефективност е следната: ако трябва да ходиш пеш 20 км всеки ден да работиш в съседното село и искаш ефективност, ще измислиш автомобила. Ако си мързелив, просто няма да ходиш. Или ще искаш някой друг да ходи вместо теб.
Пълна глупост е, че мързелът водил към прогрес...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 31.01.201514:53

Ммм, днес не ми е ден, затова ще карам през просото. Зорница, ако вместо да се напъваш да пишеш седнеш да четеш, няма да задаваш глупави въпроси. Човечеството не се е развило щото го мързи, а за да оцелее първоначално, а после и за пари. Онези дето ако чакат достатъчно дълго и бананът сам ще падне в устата им от палмата, даже и писменост не са си измислили, но където е студено или пустиня, има борба с природата за оцеляване. Пък хората измислили автоматичната пералня, не са я измислили да ти спестят час – два пране, а за да ти я продадат и да ти вземат парите. Не мога да си представя, колко самовлюбен трябва да си, за да си мислиш, че някой е създал нещо специално за твое удобство и удоволствие. Хората проучват потребностите и тогава създават продукта, а ако няма потребности ги формират с рекламите. А глупаците си мислят, че някой се е замислил за тях.

А разликата между мързеливият и работливият е в първите седем години, защото човек изпитва удоволствие да практикува познатото и това на което е свикнал. Никой не се ражда мързелив или работлив – всичко се формира от възпитанието.

ПП: Пък да работиш на бюро и с компютър не те прави интелектуално трудещ се. В точните науки има едно нещо, наречено „научен принос“, а в хуманитарните се говори за творчество. Ти и твоята приятелка сте обикновени труженички, като всяка шивачка например, дето по шаблони сглобява завършена дреха. Само дето нейните дрехи могат да бъдат полезни на някого, а твоите статии – не. Щото не четеш, не знаеш и не разбираш от нищо.

ППП: Пък написах този коментар, заради финала на статията. „Ей тия българи с това тяхното скатаване – сами са си виновни за положението“ – класическата НПО теза. Как не ви омръзна да повтаряте една и съща глупост не знам. Иди в Испания, Италия и най-вече в Гърция да видиш какво е скатаване и пак са по-добре от нас. В пъти.
   

оценка

+12 -4

Най-коментирани