Грозната истина за Афганистан | webcafe.bg
Webcafe

Грозната истина за атракциите на Афганистан

Lifecafe , По WSJ
13.09.2010, 15:24 (обновена 02.10.2010, 18:19)
сафи

В джоба на предната седалдака на борда на Safi, ще откриеш материали за хероинозависимите в Кабул, снимки на надупчени с куршуми туристически дестинации - и... реклами за устойчиви на мини джипове...

Новата афганистанска аеролиния Safi Airways прави неща, които малък брой въздушни превозвачи си позволяват: нейното бордно списание казва грозната истина за мястото, където пътниците ще кацнат.

Списанието на American Airlins изрежда 10-те най-добри пицарии в Америка.

United Airlines пускат фолио със заглавие "3 перфектни дни: Амстердам", което вероятно доразвива материала им от 2007 г. "3 перфектни дни: Амстердам".

Но в джоба на предната седалдака на борда на Safi, ще откриеш материали за хероинозависимите в Кабул, снимки на надупчени с куршуми туристически дестинации - и... реклами за устойчиви на мини джипове.

Авиокомпанията добавя информация от вътрешни хора за един от основните луксозни хотели в града: "Стаите са със самостоятелни климатици, снабдени с удобства, които ще откриете в 4-вездни хотели в чужбина, чаршафите са чисти, изгледите от стаите - чудесни, а след състоялия се самоубийствен атентат, са въведени мерки за сигурност."

„Бих искал това да бъде списание, където можете да прочетете интересни неща, а не просто да ви промива мозъка някоя маркетингова агенция, която казва, че не може да бъдат показвани проблемите.", казва Кристиан Маркс, ободрително прямия немски редактор на списанието.

Атракционите на Кабул

Един от скорошните броеве е включвал дълъг материал, озаглавен: "Забавления на живо в Кабул: боеве с кучета". Авторът на материала казва, че кучетата в Афганистан не се бият до смърт, а само докато едното докаже, че е по-силно. "Обикновено ги издърпват преди да успеят да си нанесат сериозни травми", уверява пътниците на авиокомпанията. Въпреки снимката на двама притеснени афганистанци, отнасящи отпуснато голямо куче от мястото на боя.

Списанието като цяло е в духа на реалностите на страна, изправена пред яростен анти-западен бунт, водещ до засади и отвличания. Когато е в Кабул, самият Маркс признава, че носи руски пистолет под сакото си, тъй като не смята да се предава без бой.

В скорошно издание на списанието Том де Гейтер, финансовият директор на Safi, отделя внимание на двама британски пилоти на Safi, ранени от парчета стъкло, когато кола-бомба пръсва прозорците на хотелските им стаи, докато те излизат от душа.

"Беше мъчително да чувам съобщения за физическите и психически травми на персонала ни, но беше чудесно да ги видя как се завръщат живи и здрави - без съмнение усещане, познато на мнозина от вас."

Все пак списанието предупреждава: "Отвреме навреме се случват бунтове - и те често са съпроводени от грабежи." Плувният басейн "Биби Мару" предлага прекрасен изглед към града, но не съдържа вода, съобщава списанието. Платформите на кулата му за скокове са "общоизвестни като място за екзекуции" по времето на талибаните.

Едно от препоръчваните места за посещения е зоопаркът в Кабул, някога дом на едноокия лъв Марджан. Той е бил подарен на зоопарка от Германия през 60-те години, но 30 години по-късно зоопаркът е бил на фронтовата линия в гражданската война - и служителят, който се е грижел за Марджан, е изчезнал безследно. Когато талибански воин се качил в клетката на Марджан, гладният лъв го убил.

"На следващият ден братът на загиналия се върнал да търси отмъщение и хвърлил в клетката граната, която ослепила и осакатила Марджан", разказва списанието. След смъртта на Марджан през 2002 г., Китай дарява на зоопарка два нови лъва, две мечки, две прасета и вълк. "Условията там са лоши, но това е популярно сред кабулците място", съобщават от Safi.

Читателската аудитория

Тя привлича рекламодатели с толкова специализирана насоченост, колкото е и съдържанието му. Австралийска фирма предлага медицинско обслужване на рискови места; компания за сателитни комуникации от Близкия Изток доставя апаратура, работеща в лишените от телефонна връзка територии; автосервиз за военни зони рекламира филиалите си в Кабул, Багдад и Монровия. Рекламата на мюнхенската фирма Alpha Armouring Panzerung показва брониран джип "Мерцедес", преминаващ през пламъците на крайпътна бомба.

Safi летят между Кабул и Франкфурт, Дубай и Кувейт. Пътниците са основно работници в благотворителни организации, консултанти по сигурността, журналисти, ангажирани по военни договори и дипломати, които отиват във военната зона с широко отворени очи.

"Нека си го кажем директно - всеки, който каца в Афганистан, не е просто някой турист, който отива на разходка", казва търговският директор на авиокомпанията Клаус Фишер.

Редакторът Кристиан Маркс е живял в Кабул в продължение на две години, като е правил сапунени опери по радиото, посветени на икономическото развитие, и смята, че всяка нова вълна от пътници на Safi имат нужда от гид за ресторантите, хотелите, магазините и туристическите дестинации, които градът може да предложи.

"Афганистан не е само атентат, и там има не само терористи", казва Маркс. "Достатъчно дълго съм живял там, за да знам, че можеш да излизаш всяка вечер. Ако отидеш във френския ресторант, можеш да пиеш шампанско и да ядеш гъши дроб..."

Oще: авиолинии  афганистан  дестинации  списание 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.