Училището свърши. Какво да правим с децата? | webcafe.bg
Webcafe

Училището свърши. Какво да правим с децата?

webcafeLifecafe по Орсола Рива, Кориере дела сера
10.06.2016, 17:34 (обновена 14.06.2016, 11:17)
деца, море, почивка, ваканция

Снимка: © Getty Images

Лятото трябва да бъде време за почивка и мързелуване. Но как да стане, ако родителите работят.

Леле, училището свърши! Докато нашите деца празнуват дългоочакваното освобождение от образователното бреме, ние, родителите се тюхкаме и се чудим как да оживеем по време на тримесечната лятна ваканция.

Вярно е, децата имат нужда от почивка. Учителите също. Те имат по 60 дни отпуска, блазе им! Но родителите нямат, така че, какво да правим?

Къде да оставим децата през цялото това време? Нещо полезно, но и забавно.

И се почва с летните училища: плуване или тенис, киокушин или интензивен курс по английски. За по артистичните (поне според родителите) има курсове по рисуване и изобразително изкуство: първата седмица децата ще усвоят стила на Марк Шагал, а през втората вече ще следват експресионизма на Полък. Ако детето ви е сред 10-14 годишните, може да избирате между комикси или street art.

Ако имате повече пари, можете да изпратите поколението си далеч от големия град, на невероятни лагери, които обещават да върнат на твърде урбанизираните ни отрочета усещането за връзка с природата.

Когато ние бяхме млади, ни водеха на планина с дядо планинар, който ни учеше как да различаваме добрите манатарки от дяволската гъба /отрязваш едно парченце и гъбата веднага посинява/. Сега пращаме децата на зелено и синьо училище в тризвездни хотели, които организират невероятни курсове по сърф, рафтинг и ориентиране.

Оставете децата на мира

"Положението на децата, в сравнение с това преди 30 години, е радикално различно. Днес сме свидетели на изкуствено отглеждани деца" - обяснява педагогът Даниеле Новара, автор на ръководства за родители, сред които и бестселъра „Виковете не помагат".

Епохата на дворовете и махалите е в миналото. Едно време се научаваше да караш колело от по-големите деца, днес родителите планират лятна ваканция, изпълнена с болки в гърба (за тях) и с рев (за децата), за да увенчаят с успех безплодните опити да научат детето да върти педалите, без да пада.

Нещо подобно на старите пространства за игра и среща са детските площадки (които обаче през юли и август в големите градове са празни) или летните училища.

Но да напълним ваканцията на детето с всякакъв вид курсове, означава да му предадем тревогите на възрастните, без да се съобразяваме с детския ритъм. Децата обичат да се занимават с едно нещо на ден, не с хиляда. Те харесват да повтарят една и съща игра, защото този ритуал ги прави все по-сигурни и компетентни. И най-вече - децата също имат нужда от почивка.

Въпрос на бизнес

„Летните училища са се превърнали в бизнес. Така обаче децата не могат да дишат. Не стига че цяла година са с възрастните, които им казват какво да правят, най-накрая училището свършва и ние отново ги пращаме при други възрастни.

Лятото трябва да бъде време за почивка и мързелуване." - обяснява Рафаеле Мантегаца, преподавател по педагогика в Бикока в Милано.

Звучи добре, но как? Родителите работят, а както се знае - от скука се вършат най-големите глупости. Защото истината е, че ако оставим децата да скучаят сами вкъщи, може да си навлечем неприятности, каквите само човек-родител може да си представи.

„Не искам да пренебрегвам проблемите на работещите родители, но нима в големите блокове в града не може да се организирате със съседите? Защо вместо да пращате децата насам - натам, не създадете група за "взаимопомощ" между семействата, може да повикате и баби и дядовци, и така децата ви ще играят заедно по спонтанен начин?" - дава идея Мантегаца.

С други думи, мили родители, зарежете амбициозните си планове и търсете подкрепление. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Така вместо да се упражняват в дриблиране с някой супер треньор, можем да ги оставим да ритат на игрището пред блока. И то безплатно. Без да таим надежди, че това ще бъдат бъдещите малки Пеле. Нека си ритат на воля, защото на тяхната възраст, футболът е преди всичко игра.

Oще: двор  деца  деца през лятото  езикови ваканции  какво да правим с децата през лятото  курсове по рисуване  лагер  лятно училище  махала  планина  училище  хотел 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани