Да имаш връзка с двама и те да нямат проблем с това | webcafe.bg
Webcafe

Да имаш връзка с двама и те да нямат проблем с това

webcafeLifecafe по BBC
06.02.2018, 12:34 (обновена 09.02.2018, 17:16)
хванати за ръце

Снимка: © Pixabay

Нони е полиаморична – има връзка с двама мъже едновременно и е ангажирана в еднаква степен и с двамата. 23-годишната шотландка разказва, че се е чувствала клаустрофобично и в капан в моногамните си връзки, без значение колко влюбена е била.

„Няма нищо лошо човек да има само един партньор. Просто не виждам защо трябва изкуствено да ограничавам количеството любов, която разпространявам по света. Алчна съм. Харесва ми хората да ме харесват“, разказва Нони.

Полиаморията означва човек да има повече от една романтична връзка в един и същ момент. Нони обяснява, че това може да включва и немоногамни практики като размяна на партньорите. За нея обаче най-важни са самите отношения.

Нони има романтични връзки с 27-годишния администратор Морган и 24-годишния театрален актьор Оливър.

Среща Морган преди няколко години благодарение на приложението за запознанства Tinder. По това време той има 4-годишна връзка с приятелката си Хани, с която са заедно и до днес. Да, мъжът също има две приятелки.

„Хани беше тази, която ми разкри идеята за полиаморията“, разказва той. „Когато разказвам на някакви хора, те са доста изненадани. Мислят си, че отворените връзки, полиаморията – това очевидно е идея на мъжа, защото води до повече секс, нали така?“, обяснява Морган.

Ситуацията обаче не е точно такава. „Много комуникация и малко повече секс“, описва положението си мъжът.

Нони казва, че Морган е много добър в „емоционалната комуникация“, което им е помогнало да поддържат връзката си, въпреки че Нони е далеч от него - преместила се е в Единбург, за да изучава театрално изкуство.

Според самият Морган неговата дългогодишна приятелка Хани е „щастлива за него“ и за това, че има връзка и с Нони. В момента Хани не се вижда с друг мъж. „Тя ме окуражава и подкрепя. Има много споделена радост във всичко това“, разказва 27-годишният мъж.

Освен с Морган, Нони излиза и с Оливър. Той се явява „мета“ на Морган – това е полиаморичния термин за другия партньор на твоя партньор, с когото обаче не сподeляш директна сексуална или любовна връзка.

Оливър, Нони и Морган. Стопкадър: BBC

Оливър ходи с Нони от около година и половина. Срещнали се по време на голям арт-фестивал в Единбург преди няколко години. Станали двойка през 2016-а.

Оливър си спомня, че от самото начало на връзката им Нони е дала да се разбере, че е полиаморична. Нещо, срещу което той не е имал възражения. Въпреки това да се привържеш към някого, който вече има друг партньор, е изисквало внимателно обмисляне.

„Не че беше проблем. Просто я имаше идеята „може ли в един момент да стане проблем“?“, разказва мъжът. Дори в началото всичко да е наред, винаги я е имало възможността със задълбочаване на отношенията да се появи ревност или отношението на Оливър да се промени.

В крайна сметка той просто е решил, че харесва Нони и ще опита.

Тъй като става дума за отворена връзка, Оливър също е свободен да се среща с други хора, ако поиска това. „Ако нещо стане – стане, но не се оглеждам. В същото време и не съм твърдо против идеята“, обяснява той.

Нони от своя страна твърди, че би била наистина щастлива, ако той срещне някое мило момиче.

Макар Нони да вижда Оливър много по-често, защото живеят много близо един до друг, тя се чува с Морган всеки ден. Младата жена твърди, че няма фаворит измежду двамата, а връзките й с тях са много различни една от друга.

„Не мога да ви кажа кое харесвам повече – шоколада или театъра“, описва ситуацията тя. „Така виждам нещата. Без значение колко обичам единия, това не означава, че другият ще изгуби значението си за мен. Може отношенията ни да приемат различна форма, но те все още са еднакво важни за мен“, твърди Нони.

Тя обяснява, че е ангажирана с двамата по много различни начини, но най-важното е, че няма неравенство в отношенията й с единия спрямо тези с другия.

Друг „етичен“ аспект на полиаморията, който е важен за Нони, е това всички да се пазят взаимно от сексуално предавани болести. За да се практикува полиаморията безопасно е необходимо да използваш предпазни средства, но също така и да информираш партньорите си с кого имаш сексуален контакт и с кого не си използвал кондоми.

„Ясно е, че ако прецакам нещо и хвана някакво заболяване, това ще се превърне в заплаха за здравето на партньора ми и ще е риск за здравето на моята мета (Хани, в случая с Морган) и т.н.“, обяснява Нони.

Въпреки че е само на 23, Нони настоява, че има намерение да продължава да изповядва полиаморията като начин на живот. Не мисли, че този нейн избор е несъвместим със създаването на семейство. Самата тя познава хора, които са полиаморични и имат деца. „Наистина остаряло е мисленето, че детето се нуждае от сама една майка или един баща“, твърди тя.

Според Нони съществува погрешното разбиране, че полиаморията е нещо, което е „публично сексуално“. Както тя се изразява, не е необходимо в къщата ти да се състоят оргии.

Полиаморията не е ново явление, но сппоред нея тя все още е табу, въпреки че това може да се промени. Родната й Шотландия в момента е моногамна страна. Младата жена обаче е на мнение, че колкото повече разговаря с хора по темата за полоаморията, толкова по-приета ще стане тя в обществото.

Oще: връзки  любов  отношения  полиамория  секс  шотландия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 09.02.201815:58

Кенче, тук г-жа или г-ца не видях. Само г-да, и не много от тях възмутени. Триъгълниците не са наш монопол, строят се по цял свят, но това не е полиамория. В 90% от случаите другият/та не знае, и се вземат всички мерки да не узнае. Ние българите и от 2-та джендъра още не сме толкова цивилизовани и егоизмът е мощен. Съчувствам ти за страданието да живееш в страната на бай Булгар, но не мога да ти помогна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

22 Kenny McCоrmick | 09.02.201814:13

gothic, ми то все тая. Аз не съм употребил мъжки род нарочно, просто гледам, че мнозинството възмутени май са господа. У нас любовните триъгълници са нещо обичайно и се чудя защо на ей такива статии все излизат някакви "моралисти" да плямпат...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

21 gothic | 09.02.201813:15

Кени, ще те коригирам лекинко. За бай Булгар може и да е нормално да има жена или любовница, обаче, особено в последно време, е далеч по-срещано стринка Пенка да си има съпруг и любовник. И е напълно в реда на нещата двамата да не знаят един за друг. Което пък не пречи стринката да се държи здраво и за двата клона. Издържана от съпруга и влюбена в любовника....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

20 Kenny McCоrmick | 09.02.201812:44

За бай Булгар е напълно в реда на нещата да има жена и любовница, даже много често е напълно ок двете да знаят една за друга. Но по форумите се лее морал из крачолите, чак наводни... Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 09.02.201810:58

.... после дойдоха варварите. .... това били било добре за човечеството? ....

Не, но това е неумолимият ход на историята. Когато една цивилизация е във възход, развива се и се усъвършенства, никакви варвари не са страшни. Те се облизват по границите, заемат от цивилизацията и се стремят към нея като България към Ченген. Като мине върха си, започва да се разпада. Когато загърби културата и устоите си тя губи съпротивителните си сили и сама кани варвартите като Швеция арабите.
Така се е случило с римската и британската империя. Сега ЕС се опитва да възроди римската, а САЩ британската с нови форми и методи. А, дано, ама надали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

18 follow_the_cash_flow | 09.02.201809:01

За съжаление, педофилските комикси за деца са тенденциозни.
Там има момченца с момченца и момиченца с момиченца.
Споменава се, че стават все повече. Също, учи се да се уважават травеститите.
Но няма нищо за оргии:
- едно момченце с няколко момиченца
- едно момиченце с няколко момченца
- други групи
Това е странно, като се има предвид колко по-поулярно и често срещано е това по специализираните медии, в сравнение с хомосексуализма.

КАДЕ БЛЕЯТ Ш*БАНИТЕ либерали и алт лефт ???????? ????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

17 follow_the_cash_flow | 09.02.201808:49

Ехх, дано да се изградят повече такива джендър идентичност с женски биологичен пол, кат' приемат истанбулската конвенция.

Разбира се, не да правиш семейство с тях и да отглеждаш деца.
Поне не в този период от живота им...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

16 follow_the_cash_flow | 08.02.201823:05

Тия alt left , неомарксистки дегенерати пак не са разбрали!

Целта на комунизма беше равенство и контрол върху средствата за производство.
Също, жените да бъдат общи!

А неомарксистките изродчета дегенерати и предатели се борят за годсподство и контрол на глобалния капитал над масите и изпедерастяването на последните.

Така, уж напредналите, но явно дегенериращи общества, които са изнежени и искат високи заплати, ще спрат да се размножават.
Последните си години ще прекарат в хедонистични удоволствия - грубо казано, да бъдат е*ани от негрите.

После, простоватите но физически по-здрави хора, които са оцелели тежка миграция, ще се размножат и ще са евтина работна ръка на глобалния капиталистически елит.
После ше еволюират, ще напреднат, и, цикъла на историята ще се повтори.
Може през нова червена революция, която да коли богатите... после левите идеи постепенно ще бъдат изместени от неолиберални фашистки помии, и така.

Моите 5 ст. анализ на социалните и исторически процеси
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

15 follow_the_cash_flow | 08.02.201822:44

Ех мааму де'ба, пак сме изистанали.
Защо не вкарват това поведение с акцент в джендър обучението ???

Да направим жените полигамни.

То сега като влезнеш в сайтовете, само педали те налазват, представям си след истанбулската конвенция.
Поне ще има повече травестити, отколкото педали, ама пак - заместители.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 08.02.201818:30

>После дойдоха Варварите...

За мен е забавно как дори не се замисляш за това, че в твоята собствена аналогия варварите сте ти и подобните ти.
ОК, дори да дойдете и да възтържествувате над "дегенератите" - както вече се е случвало - това би ли било добре за човечеството? Било ли е добре преди?

От моя гледна точка твоето наблюдение се свежда до "когато социална система почне да работи твърде добре и да осигурява просперитет, хората имат тендеция да се чувстват по-свободни и да стават по-невнимателни към външни заплахи, застрашаващи основните им биологични нужди". Факт, така е.
Когато обществото просперира, хората обръщат повече внимание на горните нива на пирамидата на потребностите (по Маслоу), което необходимо означава, че обръщат по-малко внимание на долните нива. Невниманието от своя страна, съгласен съм, дава по-голям шанс на варварите.
Това би следвало да натъжава всеки, който е загрижен за благоденствието на човечеството. При примитивни, допотопни, регресивни индивиди, от друга страна, това поражда единствено злорадство, защото те са доволни да видят опожарена плевнята на прогресивните общества, към които те така или иначе не принадлежат, а бъдещето на човечеството не е грижа за тях.
Откъдето и наблюдаваното по-долу злорадство.
   

оценка

+0 -0