Хипстърите изоставят Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Хипстърите изоставят Интернет

Lifecafe, по Daily Beast
30.09.2013, 17:52 (обновена 02.10.2013, 07:48)
мъж

Снимка: © Getty Images

Движение към живот без Мрежата може да спука балона

За хипстърите се говори какво ли не: те са завладели въображението на човечеството. Изглежда всяко десетилетие има нужда от своя уникален контракултурен авангард, а хипстърите не разочароват в това отношение. Няма нищо по-актуално от млади хора, които изоставят мобилността и се наслаждават на това.

Някои от най-запалените хипстъри са успяли да окичат цялата концепция за низходящата мобилност с иронични цитати, освобождавайки себе си от материалистичната надпревара на всекидневието, която успя да въвлече родителите им в икономически продуктивен, но духовно изтощаващ живот.

Във времена, в които бъдещето на най-големите индустрии изглежда несигурно, материалните характеристики на "хипстър икономиката" ни карат да се чудим дали действително няма нещо зад всичките тези татуировки, очила на Warby Parker и лицево окосмяване.

Но докато хипстърите все повече се появяват навсякъде, където поглеждаме - което затруднява все повече определянето кой е наистина хипстър и кой не е - се проявява нова, негативна страна на контракултурата

И тя настъпва с потресаваща скорост

Сред голяма част от хуманитаристите, внезапна вълна на реакционен негативизъм се надига от дълбините на хипстърството. След като изляха омразата си към фундаменти на американската цивилизация като бързото хранене, корпоративните кариери и луксозните предградия, сега някои влиятелни групи от хипстърския колективен разум започват да се обръщат срещу не толкова тайния виновник за десегрегацията на солидния просперитет на средната класа - Интернет.

Хипстърите често биват обвинявани в модно противоречие, че са адекватни само за маргинален, самообявил се елит. Това обвинение обаче все по-често е чуждо на реалността. Само група с толкова силен контрол над вниманието ни би могла да стартира метеж срещу живота в Мрежата - срещу победителите в него, в полза на губещите. 

И в наши дни антиуеб манталитетът изглежда предопределен да набере вирусна популярност

Бунтът вече се надига сред отломките на творческите индустрии преди ерата на Интернет. Романите? The Circle на любимеца на хипстърите Дейв Егърс е хаплива атака срещу философските и антропологическите основи на новата икономика: в него единият от героите отбелязва, че "защитата на личните данни е кражба".

В титаничен манифест, публикуван наскоро от Guardian, романистът Джонатан Францен, вероятно най-големият ерудит сред хипстърите, с огорчение предупреждава, че апокалипсисът очаква нашия "ненаситен техно-консумеризъм".

В постапокалиптичния музикален свят Arcade Fire се завърнаха от четиригодишното си мълчание, за да привлекат аскета Дейвид Бауи и да пуснат "Reflektor" - мрачна антитехнологична тирада с плашещо буквално видео и ретро-диско бийт. Разказвачът оплаква нашата "ера на рефлексията", в която "се влюбихме, когато бях на 19, а сега гледаме в екрана".

Освен че ни прави стерилни и безинтересни, нетът е "пленил" нашите души "в призма". "Смятали сте, че се молите на възкресителя," звучат гласовете. "Оказва се, че е бил само рефлектор."

До същата степен, в която буквата K в заглавието носталгично ни отпраща към параноята на Берлин от ерата на Бауи, невъзможно е да не доловим, че бандата е поставила това K в заглавието поради по-съвременна причина: оптимизация за търсачки.

Адекватно напомняне, че в ерата на Интернет трябва да участваме в уеб-икономиката, за да може нашите тези срещу нея въобще да бъдат чути. Или, както инди-любимците на Интернет MGMT заявяват в своя упорито не-моден нов сингъл: "Your Life Is A Lie": "Пребройте на пръсти приятелите си/сега вижте отново/Те не са ваши приятели." 

Точна забележка в ерата на Facebook приятелствата

Все повече изпълнители налагат забрана за мобилни телефони на концертите си. Yeah Yeah Yeahs сложиха вече превърнала се в световноизвестна обява на вратата на залата за шоуто им в Ню Йорк, изискваща посетителите да "оставите тези боклуци настрана като проява на любезност към човека зад вас" и към бандата.

Междувременно на фестивала Burning Man, роден от желанието на жителите на Сан Франциско да си върнат първичното, естествено човешко усещане, достъпно в еднаква степен за всички, "бърнърите" вече се борят ожесточено да спрат инвазията на смартфони и милионери от Силициевата долина.

Докато професионалните производители на ирония в САЩ се занимаваха да осмиват хипстърската култура като убежище на жалки неудачници, хипстърите научаваха ужасната истина онлайн: че всички са изложени на риск да прегорят от изобилието на споделяне, скролиране, харесване, следване и "свързване", което все повече контролира живота на човечеството.

В свят, който буквално ни крещи да се борим, ние страхливо жадуваме за усещането да отстъпваме. Това е важна културна стъпка - и естествена такава. Антитехнологичният хипстърски авангард обаче има потенциала бързо да преобразува културната си власт в нещо повече - нещо с икономически и политически последици, толкова фундаментално разтърсващи, колкото и самият Интернет.

Представете си колко различни биха били протестите на "Окупирай Уолстрийт", ако бяха удържали досега, когато не изглежда толкова спешна задача да бъде спасено производственото ядро на Америка, и е доста по-належащо да се отхвърли тоталността и вездесъщостта на iИкономиката.

Интернет не просто унищожи индустрии и замени човешки работни места с нови контролиращи всичко сървъри. Той направи възможни някои от най-големите частни и обществени завоевания на власт в историята - от една страна вездесъщата шпионираща всички държава, а от друга - финансова индустрия, способна да разлага, обединява и търгува невъзможно сложни дългови инструменти буквално със скоростта на светлината. 

Наречете го баналност и вездесъщост на системното зло

В основата на нашия страх, подклаждан от бунтовници, които най-накрая са открили каузата си, стои подозрението, че всеобщото безумие и съществуването на фундаментални институции на уеб икономиката са частици от един и същ пъзел. Как да приемаме охотно Amazon, но да отхвърляме NSA? Как да търгуваме с ценни книжа по борсите онлайн, но да изоставим Gmail? Как да сме информирани за всичко във всеки момент, но да спрем с безпомощното, механично обновяване на iPhone до поредната най-нова версия?

Ако не можем - ако Интернет е или с нас, или срещу нас - то поляризиращата същност на войната срещу тероризма ще изглежда само като репетиция за бъдещата социална борба срещу доминацията на технологиите (и повелителите им) над интимните моменти от ежедневния живот.
Антитехнологичните хипстъри си играят с огъня. Те обаче изричат на глас таен копнеж, който присъства във всички нас.

Oще: държава  икономика  интернет  контрол  концепция  мрежа  хипстъри 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 03.10.201309:29

В последно време успях да объркам адски много неща...но това е в страни от темата.
Идеята ми е точно това; огледално изображение на на мнение. То е същото по своята същност, и противоположно по посока. Забавлявам се с диалектика, един вид. Но без да насочвам вниманието си към конкретна личност, а към групата хора който се оприличават с подобно мнение.
Надявам се, че успях да внеса малко яснота Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 02.10.201318:33

Честно казано, Макарон, не виждам къде е съществената разлика между твоето мнение и това на Borracho. Така че с последния си коментар доста ме обърка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 02.10.201308:28

Део,
усещам се много добре, но кажи ми, за изпускане ли е възможността да подритна такива като Борачо по кокалчетата? Много щастлив
Виж коментара му, и си представи, че това е мнение не просто на един форумен уачастник, а е мнение на поне 35% от обществото в България. Именно зкъм тези 35% е таргетирано моето изказване. Нека да знаят, че същетвува и друга гледна точка за живота Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 01.10.201322:05

Макарон, усещаш ли как да се мислиш за по-висш, защото не ползваш айФон, ФБ, хипстър дрешки, очила с дебели рамки, финансови услуги, тоалетна хартия, и прочие продукти на цивилизацията е точно толкова арогантно, елитарско и тщестлавно, колкото да се възгордяваш с това, че ги ползваш?

Независимо дали превзето ги ползваш или превзето страниш от тях, вещите не те правят велик.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 01.10.201319:21

На кой по дяволите му пука за "хипстърите"? И чие "въображение са завладели", освен мокрите сънища на авторката?
До тук стигнах с тази статия - интереса ми издържа до първото изречение Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 01.10.201314:52

Това е фалшива дихотомия. Ако все пак тя не беше фалшива, аз щях да застана на страната на технологиите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 01.10.201314:51

Уау! Досега не съм осъзнавал, но аз съм завършен хипстер. И то същинско острие на хипстарията. Вярно, че съм в страни от модните тенденции в облеклото им, но в идейно отношение съм отличник.
Например: категорично отказвам да ползвам кредити по какъвто и да е повод. Кредитите са за боклуци с боздуган, вместо с глава на раменете. Докато аз съм пич и съм над материалните потребности.
Отказвам да ползвам смартфон. Лизачите може да се лигават колкото си искат с техния йФон, но в същност тайно се оглеждат за някой пич дали им завижда. Аз като истински пич, оставям лизачите да изгният в самота. Идея
Освен това като любима проява на анти-нет търговия, когато някъде ми предладат покупка на фешън вещ, аз им пиша писмо, където обстоятелствено хваля рекламираната вещ, и после настоявам да получа въпросната вещ безплатно. Ние пичагите получваме всичко без да плащаме. Удивителна Само загубеняците плащат, за да се излагат по чалгаджийниците.
Въобще, готино е да си пичага, и да имаш позиция по разни въпроси. Докато лайненцата просто се опитват да угаждат на рекланмата индустрия и затъват ли, затъват в собствената си загубенящина и обсесивно-компулсивно разстройство. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 01.10.201310:53

И като ги оставиш без айфонити и модните шапчици и гащи и какво остава - смешни, физически недъгави, хомосексуални, сбъркани варианти на млади хора. Мрете в кофите!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани