Forbes: За година руските милиардери с 30 на сто ръст | webcafe.bg
Webcafe

Forbes: За година руските милиардери с 30 на сто ръст

Lifecafe.bg
15.04.2011, 11:52 (обновена 15.04.2011, 12:07)
Михаил Прохоров

Михаил Прохоров е неизменно в първата десетка на руските милиардери...

Само за година милиардерите в Русия са се увеличили с над 30 на сто - от 62-ма на 101. Това показват данните, публикувани днес в руското издание на сп. Forbes.

Дългият списък на най-богатите руснаци съдържа имената на 200 предприемачи. Милиардерите сред тях са 101, като през миналата година те са били 62-ма. Общото богатство само на първите сто е 432 милиарда долара.

Тази година руският Forbes оценява състоянието не на сто, а на 200-те най-богати бизнесмени на Русия.

Съвкупното им богаство е за 499 млрд. долара, като само първите сто притежават общо $432 млрд. (след като година по-рано са имали $297 млрд). 

За втора поредна година Владимир Лисин, шеф на Новолипецкия металургичен комбинат, е начело със състояние от $24 млрд. В топ 3 е и Алексей Мордашов, генерален директор на "Северсталь" ($18,5 млрд.), и Михаил Прохоров, президент на групата "Онексим" ($18 млрд). 

Най-много е увеличил състоянието си за година Алишер Усманов - от $10,5 млрд. на $17,7 млрд., благодарение на увеличените по стойност активи в металургията и интернет.

В първата десетка неизменно са и други руски олигарси - Владимир Потанин, Олег Дерипаска, Роман Абрамович.

Прави впечатление, че за една година повечето заможни руснаци значително са увеличили своето богатство. Както и преди единствената жена в списъка е съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков- Елена Батурина, чието състояние е намаляло с 500 милиона долара и сега е $1.2 милиарда.

Средната възраст на богаташите е 49 години, като най-възрастният е на 78, а най-младият едва на 15 години. За първи път в класацията има и представители на интернет бизнеса и на високите технологии, а не само на компании, занимаващи се с добив и преработка на суровини.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани