Mаймуни-крадци, деца, които не могат да пишат: топ 10 на туристическите измами | webcafe.bg
Webcafe

Топ 10 на туристическите измами

Lifecafe , По Virtualtourist
29.05.2010, 20:05 (обновена 17.07.2014, 22:01)
летище

Снимка: © БГНЕС

От бедните деца край гара "Термини" до различните варинати на измамите с банкомат - ето кои са десетте неприятности, които най-често могат да сполетят разсеяните туристи

Кражбите от туристи са традиция, която съществува навсякъде по света, независимо колко примамливо и красиво изглежда мястото, на което ще кацнеш. Измамите, на които можеш да се натъкнеш обаче са различни в зависимост от географската ширина.

Virtualtourist - онлайн общност, която предлага туристически съвети на 1 милион свои читатели за над 70 000 дестинации, състави списък с 10-те най-неприятни измами, които могат да превърнат туристите в жертви

Франция: В краката ви пада златен пръстен и непозната жена ви спира - уж, за да го вземе. Това може да ви се случи, докато вървите по улиците на Париж, където този златен пръстен не е нищо друго освен капан и трик да ви продадат фалшиви бижута. Главните действащи лица в тази класическа измама са почти винаги жени от Ориента, които спират жени туристи.

Изказвайки съжаление, че принадлежат към религия, която им забранява да носят скъпоценности, те ги подтикват да дадат едно малко обезщетение за този намерен и от двете пръстен, който, проплакват измамничките, те дори нямат право да докоснат.

Бали, Индонезия: Пазете се от маймуните, ако сте близо до храма Улувату - в Индонезия крадците ходят на четири крака. Промъкват се безшумно зад гърба на туристите и вземат умело слънчевите им очила, портфейлите или фотоапаратите им, след което успяват бързо да избягат.

Минути след това мъже, облечени като служители по охраната на храма - но в действителност преподаватели, които обучават маймуни-крадци - ще ви кажат, че за няколко долара могат да убедят животните да се върнат с откраднатите стоки.

Тринидад и Тобаго:
Този капан се подготвя с  рентгенова лента, с която крадците изработват скиминг устройства за банкомат. Туристът поставя картата в банкомата, за да изтегли пари, но машината я задържа. Объркани, жертвите искат информация от минувачите и по чудо попадат на любезен и компетентен човек, който ги уверява, че трябва отново да въведат PIN-кода, тъй като предишният опит може да е бил грешен...

Нищо не се променя и жертвата решава да тръгне, за да намери друг начин да освободи картата си. Крадецът пък почти веднага "разтоварва" картата от известно количество пари. 

Италия:
Група дечица с тъжни лица обикалят пред гара Термини в Рим. Те натикват химикал и пощенска картичка в ръцете на туристите и ги молят да им помогнат, за да напишат писмо до родителите си понеже не могат да пишат. След това обрисуват толкова мрачна картина на беднотия и глад, че туристът няма как да не им даде пари.

САЩ:
Отседнали сте в някой хотел в САЩ и искате да поръчате нещо за пиене или за ядене в стаята. Ако служителят, който доставя храната до стаята ви, поиска пари в брой или кредитна карта, значи има нещо гнило. Основното при тази измама е, че разходите за румсървис винаги се начисляват на кредитната карта, чийто номер хотелът вече има.

Аржентина: Докато вървите по улиците на Буенос Айрес, можете да се натъкнете на услужливи непознати, които предлагат да ви почистят блузата от петната, оставени от изпражненията на птиците.

Така, докато ви чистят раменете и вие се въртите, за да откриете къде е това петно, някой с ловки пръсти ви опразва джобовете. Измамата се използва и във Франция, където за целта предварително цапат туристите с горчица. 

Бали: Коварен номер с "помощ" по телефона. Поредният турист, жертва на заседнала в банкомат карта, се обажда на изписания на машината номер, за който не предполага, че е фалшив. Операторът от другата страна на телефона е главният герой в измамата - той пита за PIN-кода, адреса на хотела и личните данни на туриста, като го уверява, че картата ще му бъде върната ей сега. Парите изчезват след минути. 

Зимбабве:
Докато се шляят по централните улици, на туристите им предлагат да обменят парите си за местни долари по курс, по-добър от официалния. Единствената клауза е: трябва да придружат предлагащия офертата  до някой отдалечен бар.

Там парите се броят на бар плота и се запечатват в найлонова торбичка под него - оправданието е да не види някой полицай операцията. Само най-наивният не би могъл да се сети, че между броените пари и тези в запечатаната торба има голяма разлика. 

САЩ:
Друга хотелска измама изненадва туристите късно вечер - или много рано сутринта. Докато спите, телефонът звъни: от рецепцията имат нужда от данните на вашата кредитна карта и PIN-кода. Продължавайки да спят, много от туристите забравят, че цялата информация за заплащането - без PIN-кода - се дава в момента на пристигане. 

Китай: Изглежда странно, но най-разпространената измама в Китай е тази с фалшивите пари. Циркулират с изключителна лекота и на туристите им е трудно да ги разпознаят. Ето защо е добре никога да не приемате големи банкноти или да ги теглите само от банка.

Oще: бали  банкомат  измами  туристи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.