Да умреш в името на изкуството | webcafe.bg
Webcafe

Над 9000 убити в името на изкуството

Lifecafe
15.10.2012, 11:48 (обновена 15.10.2012, 12:42)
момиче, пеперуди

Заради инсталация на Деймиън Хърст бяха пожертвани 9000 пеперуди

Групи за защита на правата на животните нападнаха един от най-успешните съвременни художници Деймиън Хърст, след като галерията Tate Modern в Лондон, домакин на негова ретроспективна изложба, публикува данни за смъртността на пеперудите, използвани от Хърст за една от инсталациите му.

Като част от голяма изложба на най-известните творби на Хърст, сред които и предизвикалите куп противоречия трупове на животни и на акули във формалдехид, е включена и инсталацията In and Out of Love - с живи пеперуди.

На посетителя се предлага да премине през стая без прозорци, в която свободно летят пеперуди, които кацат върху разложени плодове и дрехите на посетителите, а част от тях са и приковани върху бяло платно. Дори и по стандартите на Хърст инсталацията е, меко казано, необичайна.

Всяка седмица в Tate са били доставяни 400 нови насекоми, които заменяли мъртвите. Според данните, предоставени от галерията, в продължение на 23 седмици, колкото е траяла изложбата, над 9000 пеперуди са намерили смъртта си в името на изкуството. Много от тях са били убити неволно от самите посетители, които ги изтръсквали от дрехите си.

"Ако бяха използнани други животни, като кучетата например, нацията би била ужасена. Но след като това са пеперуди, това не означава, че те не заслужават нашето хуманно отношение", казва представител на организацията за хуманно отношение към животните RSPCA. В резюмето на галерията за изложбата се казва, че инсталацията In and Out of Love поставя темите "за живота и смъртта, красотата и ужаса".

В свое оправдание говорител на прочутата лондонска галерия съобщава, че насекомите са били внесени от специални развъдници и че са имали условия, максимално близки до естественото им местообитание. За инсталацията са използвани особен вид тропически пеперуди, които в дивата природа живеят до 9 месеца. Но в името на изкуството, животът е бил "съкратен" на няколко часа или дни.

Публикуваните данни са привлекли вниманието на няколко екологични организации, включително и на британския фонд "За опазване на пеперудите".

Oще: tate  деймиън хърст  инсталация  лондон  пеперуди  поп арт  творби 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

1 sarfios | 17.10.201212:57

Да се самоубият, и ще им оценя красотата в изкуството, ама не искат нали?
   

оценка

+0 -0