Обсебен от края на света | webcafe.bg
Webcafe

Обсебен от края на света

Lifecafe, по Меssy Nessy Chic
11.09.2014, 15:25 (обновена 13.09.2014, 08:36)

1 от 20 снимки Назад Напред

бункери

Катастрофични идеи за бъдещето: как би изглеждал животът в бомбоубежище? Снимката за корицата на книгата "В очкаване на края на света" от Ричард Рос

В настоящата напрегната обстановка по света, в подобието на Студена война, в което отскоро се налага да живеем, заниманието на един фотограф от Санта Барбара, Калифорния, изведнъж става особено актуално.

Защото вместо да ходи на туристически обиколки и да снима красиви градове или природни чудеса и да качва снимки в социалните мрежи, фотографът Ричард Рос обикаля... бомбоубежища.

Въоръжен единствено с фотоапарат, Рос от години се е отдал на изучаване на подземния свят на бункерите. Той обикаля не само из САЩ, но също така и из Виетнам, Русия, Англия, Турция и дори Швейцария (където по закон трябва да се строят бомбоубежища) и пресъздава света на заплахата.

През 2004 година, той публикува книгата си "В очакване на края на света", където пише:

"Бомбоубежищата са архитектурата на неуспеха - неуспеха на умереността, на политиката, на общуването, на дипломацията, на устойчивата хуманност. Те представляват най-крайната степен на оптимизма и на вярата в индивидуалното оцеляване. Но парадоксално - те представляват и най-крайната степен на песимизма - очакването, че човечеството ще приключи своя път".

На своята лична станица, Ричърд Рос пише:

"Има множество неща, за които да се страхуваме, когато става дума за ядрените оръжия. Всички тези страхове се символизират от съществуването на бункери, които са създадни да пазят гражданите от унищожителна атака. Ако трябва да изобразите страховете на хората по визуален начин, най-явният победител ще бъде именно гъбоподобният облак.

Бомбоубежището, специално това, създадено срещу ядрен взрив винаги е съществувало като интелектуална идея, но никога като визуална такава. Моята цел с този проект е да прегледам тези места, и да ги визуализирам във вида, в който те съществуват в мирно време."

Докато работи по проекта, Рос осъзнава, че има бомбоубежища, които са абсолютно неефективни като замисъл и реализация.

"Ядреният взрив означава край на цивилизацията, по начина, по който я познаваме. Може би не край на живота като такъв, но това би било би най-драстичното преживяване на човешкия род" - казва Рос.

Oще: атомна бомба  бомбоубежище  бункер  виетнам  заплаха  китай  русия  сащ  ядрена война  ядрена заплаха 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

2 YOLE | 12.09.201406:48

Човечеството е се е съхранило до наши дни , въпреки многобройните катаклизми тероризирали Земя-та , благодарение на усета си да мигрира в точния момент на точното място . И може би този негов инстинкт обяснява факта , че в днешно време усилено се е насочило на запад , където се предполага , че при евентуална Война на ядрата ще победи по-хуманната радиация ....... ПиС - Обогатете си приятелския парк за случай , че вместо Ваште , дойдат Наште Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 12.09.201400:00

Какво е "Обесебен"?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани