Възходът и падението на принцеса Гулнара | webcafe.bg
Webcafe

Възходът и падението на принцеса Гулнара

Webcafe
29.07.2017, 17:30 (обновена 01.08.2017, 16:41)

1 от 6 снимки Назад Напред

гулнара каримова

Снимка: © Getty Images

Гулнара Каримова е родена през 1972 г. и е най-голямата дъщеря на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов (ГАЛЕРИЯ)

В държави като Узбекистан диктаторите знаят как да контролират разпространението на информацията. За разлика от другите постсъветски републики, тук никой не се преструва, че гради демокрация. Вместо това - оставят парите да действат.

В продължение на години срещу дъщерята на бившия президент Ислам Каримов - 45-годишната Гулнара - се води мегадело за финансови злоупотреби, но едва сега стана ясно колко големи са размерите на присвоените пари, пише коментаторът Леонид Бершидски в Блумбърг.

Гулнара изчезна толкова рязко от публичната сцена, че дори имаше съмнения, че президентската дъщеря е убита.

Едва сега, година след смъртта на Каримов и смяната на караула в Ташкент, станаха известни част от причините за внезапния залез на принцеса Гулнара.

Дъщерята на Каримов имаше статут на знаменитост в Узбекистан. Опитваше да пробие на поп-сцената с творческия псевдоним Гугуша (вижте видео в карето), обличаше се в костюми от леопардов принт, управляваше медийна империя, развиваше банка и се занимаваше с благотворителност. Още през 2005 г. в една от грамите на американски дипломати, се твърдеше, че Гулнара Каримова всъщност краде чужди бизнеси, като се възползва от статута си на президентска дъщеря.

През 2012 г. тя пусна своя марка парфюми с аромат на иланг-иланг - Guli Mysterieuse за жени и Guli Victorious за мъже. Така и не успя обаче да направи истинска световна промоция на козметичната си линия. Една година по-късно, фирменият й магазин в Ташкент беше затворен, а централната банка на Узбекистан отне лиценза на банката на Гулнара.

Дъщерята на Каримов, смятана за негов потенциален политически наследник, внезапно изпадна в немилост.

Още преди 3 години тя спря всички публични прояви, а срещу нея започна разследване, заради което й бе наложена мярка домашен арест. Беше й забранено да използва интернет, да комуникира с външни лица и т.н. Синът й Ислам дори поиска от узбекските власти да дадат доказателства, че майка му е жива.

Едва на 28 юли 2017, почти една година след смъртта на баща си, стана ясно какви са детайлите по делото срещу Гулнара Каримова.

Каримова е съдена в изнудване и противозаконно отнемане на чужди активи на стойност от 13,3 милиона долара, присвояване на 84,6 милиона долара от бюджетни фондове, и данъчни измами за над 490 милиона долара. Оказва се, че още през 2015 г. съдът в Ташкент я е признал за виновна и е наложил 5-годишна присъда по изброените престъпления. Разследванията срещу нея обаче продължават по няколко други дела за корупция и злоупотреби срещу данъчната система.

Според информацията на главната прокуратура на Узбекистан, Каримова разполага с активи зад граница на стойност над 1,4 милиарда долара. Почти половината от тях са в Швейцария, а останалите са разпръснати в Швеция, Великобритания, Франция, Ирландия, Германия, Испания, Хонконг, Русия, Обединените арабски емирства и др.

Ако данните на прокуратурата са верни, богатството на Гулнара Каримова наистина е внушително, като се има предвид, че брутният вътрешен продукт на Узбекистан е едва 67 милиарда долара през 2016 г. и то предимно заради търговията с природни ресурси.

Още през 2015 г. изследване на OCCRP показа, че Каримова е получила над 1 милиард долара под формата на подкупи от скандинавски и руски телекомуникационни компании, които са имали желание да влязат на пазара в Узбекистан.

Разхищенията по време на мандата на Ислам Каримов не са правени само от Гулнара. По-малката дъщеря на покойния президент - Лола - и нейният съпруг Тимур Тиляев са в топ 300 на най-богатите хора в Швейцария. За разлика от Гулнара Каримова, обаче, те не са обект на разследване за произхода на средствата си.

Лола Каримова е посланик на Узбекистан в ЮНЕСКО, държи на дискретния си начин на живот и се дистанцира от сестра си още в момента, в който започнаха проблемите около нея.

Колкото и да се опитват да се разграничат една от друга, обаче Лола и Гулнара си приличат твърде много. По-голямата дъщеря на Ислам Каримов също се опита да започне дипломатическа кариера, като за известно време беше представител на страната в централата на ООН в Женева. И двете сестри се занимават с благотворителни фондации в Узбекистан, които са насочени към подпомагане на деца.

Само преди седмици "Венити Феър" публикува репортаж, в който хвали новия бизнес на Лола Каримова - парфюмерийна серия The Harmonist, която ще се предлага в бутици, открити в Лос Анджелис и Париж. По съвпадение - и нейният парфюм, създаден с помощта на известен френски козметик, ухае на иланг-иланг.

Парите не миришат - дори когато идват от дъщерите и синовете на автократи от републиките от бившия СССР.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани