Носенето на кожа не е задължително нещо лошо | webcafe.bg
Webcafe

Носенето на кожа не е задължително нещо лошо

webcafeLifecafe, qz.com
09.03.2015, 19:34 (обновена 11.03.2015, 12:58)

1 от 2 снимки Назад Напред

Жена с кожено палто

Снимка: © Getty Images

Но каквото и да мислите за носенето на кожа, то няма да отмре

Говоренето за животинската кожата, използвана за дрехи като палта, шапки и маншони - кара мнозина да реагират с разбираема погнуса. Не може да се отрече произходът на материала: кожата някога е била на гърба на живо същество.

Така че има сериозни причини някои хора да не могат да търпят употребата й, точно както някои се въздържат от месо, мляко и други животински продукти.

Отрицателите на кожата са разпалени и със страст и усърдие разпространяват снимки, видеа и други материали, подчертаващи най-противните й аспекти.

Но каквото и да мислите за носенето на кожа, то не отмира.

Между 2008-ма и 2013-та, световният износ на кожа се е удвоил - от 2 млрд. до над 4 млрд. долара, според данни от Международния търговски център: агенция по техническо сътрудничество на ООН и Световната търговска организация.

На модните дефилета есен/зима 2015-та (които в момента се провеждат в Париж), кожата присъства в аквамаринови палта, пантофи в стил Чубака и луксозни яки от лисича кожа.

Карл Лагерфелд наскоро представи ново, посветено изцяло на кожата дефиле на Fendi. А голяма част от света все още преживява поредната безмилостна снежна зима.

Време е да водим по-нюансиран диалог за кожата - отвъд простото ЗА (или поне "търпимост към") или ПРОТИВ, и да признаваме етичните нюанси.

Някои аспекти на индустрията с кожа са абсолютно потресаващи; живи същества страдат неизмеримо заради алчността на някои хора. Но грозната истина е, че това важи не само за кожата, а и за милиарди други материали в бизнеса с облекло - и понякога тези, които страдат, са хора работници.

Въпросът дали кожата някога може да бъде етично приемлива е нещо, което активистите за правата на животните на практика заглушават, с категорично "не". Но не всичката кожа е еднаква. Кожата, подобно на много други естествени материали, не е черно-бяла.

Тук се опитваме да направим разграничение между някои от по-неясните аспекти.

Дива кожа

Точно както някои видове месо идват от диви животни - примерно еленско или пъдпъдъче - същото важи и за някои видове кожа.

Дивата кожа не е толкова скъпа като фермерската кожа, а качеството е трудно за контролиране - животът (и смъртта) в дивата среда може да доведат до драскотини и неравности в козината на животните.

Някои обаче биха предпочели да носят кожата на животно, чиито дни са преминали в свободно бродене из гората, пред тази на такова, израснало в клетка.

Международната федерация за търговия с кожа твърди, че около 15% от кожата идва от животни като бобри, миещи мечки, лисици, койоти и ондатри, които са диви, а не отглеждани във ферми. Етикетите на кожата рядко посочват дали облеклото е направено от дива кожа, но ако търсите кожа от гарантирано диви животни, най-добре е да търсите такава от бобър, койот, ондатра и миеща мечка от Канада, САЩ и Русия.

Много северноамериканци вече подкрепят търговията с кожа на диви животни: именно козината на диви койоти покрива качулките на якетата Canada Goose, които в момента са хит в Ню Йорк.

Koжи от животински видове - вредители

Точно както консумацията на риба, която се явява вредител, е приоритет сред еколозите в хранителния бизнес, така и употребата на кожа от вредители е добър начин да се използват животните убити с цел защита на крехки екосистеми.

За да се счита даден вид за "вреден", той трябва да не е местен и да нанася поражения върху околната среда. В крайбрежните райони на САЩ, например - нутриите - големи, полу-водни гризачи с ципести крака, дълги опашки и морковеночервени зъби - представлява подобен случай.

От 30-те години нутриите, първоначално произхождащи от Южна Америка, унищожават систематично водните зони на крайбрежна Луизиана, допринасяйки за загубата на земя и причинявайки щети на стойност милиарди долари.

Гризачите, първоначално внесени от фермерите на кожа, прогризват блатните растения в основата им, което убива корените им. Област, сравнима по размери с Делауеър, вече е изчезнала в Мексиканския залив.

През 90-те години департаментът по диви животни и рибарство в Луизиана съставя програма за стимулиране: той плаща на регистрирани ловци и трапери по 4 долара за всяка убита нутрия.

"Идеята не е да се убиват животни", казва Майкъл Масими, координатор към националната програма за естуари "Баратария-Теребон". "Всъщност съм за защитата на животинските видове. Но щетите, които някои видове причиняват, са реални и сериозни".

Масими твърди, че щетите за влажните зони намаляват с всяка година, откакто програмата е била въведена през 2002, но че 90% от убитите нутрии - миналия сезон те са били около 400 000 - се унищожават.

Кожата на нутрията, която според речника на модата "Феърчайлд" има "кадифено мек вид след премахването на дългите предпазни косми, с цветове, вариращи от канелено кафяво до кафяво със сиви ивици", някога е била носена от Грета Гарбо и Елизабет Тейлър.

Нутрията беше и в светлината на прожекторите на модата и през 2010 година, когато присъстваше в колекции на дизайнери като Оскар де ла Рента и Били Рийд.

Но, естествено, модата е непостоянна, и търсенето оттогава насам е спаднало.

Когато консултантът по устойчиво развитие Памела Пакуин се връща в родната си Нова Англия след няколко години работа в Европа, тя е съкрушена при вида на многобройните загинали животни по пътищата и магистралите.

Тя анализира данните за убитите по пътищата животни в САЩ - според изчисления броят им варира от няколко милиона до стотици милиони ежегодно - и решава да стартира собствена компания, наречена Petite Mort Fur.

Сега тя продава маншони, шалове, шапки, ръкавици и калци, направени от жертви на автомобили.

"Това е ресурс, който ще е налице независимо дали ще го използваме", казва тя. "Можем да извръщаме глава, да отминаваме, да се отнасяме с тях с погнуса и презрение или да използваме това, което вече е налице".

Компанията на Пакуин все още е малка, но амбициите й са големи. Тя иска да направи революция в търговията с кожа, като превърне загиналите по пътищата животни (които тя нарича "случайна кожа") в жизнеспособен сегмент на пазара.

Тя разработва приложение, с което да помогне на американския департамент по транспорт да проследява GPS координати на загиналите по пътищата животни.

Приложението не само ще й помага да открива кожи за бизнеса й - то ще обозначи и проблемните области, където сухоземни мостове или бариери биха могли да спомогнат за предпазването на животните.

Лесно е да си представим ситуация, в която прогресивно мислещи дизайнери, които не се чувстват комфортно да убиват животни заради кожата им, избират да работят с материали като кожите на Petite Mort.

Пакуин вече продава украсени с понпон от кожа шапки, плетени от местен фермер, отглеждащ лами, които са на конкурентни цени на сходните модели от компании като Moncler и Gorsuch.

Ретро или реновирана кожа

С ретро кожата или кожата втора употреба, клиентите избягват да подкрепят съвременната верига за доставки на кожи и брандовете, които работят с нея. Тъй като кожата е имала пикове на популярността си - 50-те и 60-те години, както и 80-те - магазините за ретро и винтидж облекло преливат от кожи.

Тези, които са наследили кожи, които изглеждат твърде демоде, за да бъдат носени, но същевременно са твърде ценни и топли, за да ги изхвърлят, имат няколко варианта.

Ако качеството все още е относително добро - коженото покритие изглежда меко и гъвкаво, а не сухо или чупливо, и няма падащи косми - има много начини да се реновира едно палто.

Професионален кожар може да изреже огромно палто от норка в по-скромна и стегната форма, или да направи изрязано кожухче, или някакво друго облекло, ръкавици, наушници или шапка.

Алесандра Кодиня пише във Vogue за виенски моден бранд - Envie Heartwork, който прави подплата за якета, направени от употребявани военни палатки, от рециклирани кожени палта.

А ако сте наследили кожи, които просто не можете да носите, американската верига за облекло втора употреба Buffalo Exchange приема дарения на истинска кожа във всякакво състояние - за центрове за рехабилитация на животни, където материалът се използва за по-комфортни легла за травмирани, изоставени и осиротели животни.

Oще: кожа  кожени дрехи  кожено палто  мода  норка  скъпа кожа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

1 Дара | 10.03.201511:57

``На модните дефилета есен/зима 2015-та (които в момента се провеждат в Париж), кожата присъства в аквамаринови палта, пантофи в стил Чубака и луксозни яки от лисича кожа.``

Какво е това? Агитация да дерем животни?
Само защото нещо е модно, не значи, че е красиво или практично. Още по-малкo , че е естетично или изискано.
Hапример, модни предложения за мъжете читатели, също от модно ревю в Париж http://hollywoodlife.com/2015/01/23/rick-owens-penis-models-runway-2015-paris-fashion-week-pics/

По темата за кожите: при наличието на толкова красиви, леки, топли, евтини, удобни и лесни за поддържане материяли, трябва да си наистина изперкал на тема ``марково`` , за да си купиш козинява дреха. В общи линии, в зависимост от това каква дреха от кожа носиш, приличаш или на неандерталец( когато са малки парчета тук и там), или на мечка- ако е цяло палто, например.
Както хубаво е казал авторът : стил Чубака Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани